„Охрид за главен град на Македонија“

• Креатор на темата Креатор на темата Македон91
  • Време на започнување Време на започнување
Koja Битола бе. Зошто Охрид се одржуваат сите свечености како што беше НАТО собирот и ред други Семинари со странски делегации. Убавезно ги носат Охрид.
Охрид ги исполнува условите за главен град, има буквално Се.

Најкрупна инвестиција за мене (но и за туристите во летниот период) треба да биде изградбата на новиот пат (во проектна фаза ми се чини дека е сеуште) Охрид-св. Стефан-Коњско-Елшани-Пештани-св.Наум кој значително ќе го намали сообраќајниот метеж во летниот период и ќе придонесе за зголемување на бројот на туристите кои го посетуваат Охрид. Патот е најавен и во програмата на владата и во програмата на нивниот кандидат за градоначалник се спомнува, но дали тоа ќе "воскресне" ќе видиме. Дај боже!

Главните приоритети на Нанче во кои се спомнува патот:
Основни предуслови за развој на туризмот се спречување на натамошна урбана деградација на Охрид, прекинување на трендот на неконтролирирано проширување и понуда на станбен простор во општината, решени комунални инфраструктурни проблеми (посебно во изградба на канализационите системи, колекторскиот систем и водоснабдувањето), изградба на нова автобуска станица и доизградба на патната мрежа (посебно новиот пат Охрид-Св.Наум, во соработка со Владата на Република Македонија)

Koja Битола бе. Зошто Охрид се одржуваат сите свечености како што беше НАТО собирот и ред други Семинари со странски делегации. Убавезно ги носат Охрид.
Охрид ги исполнува условите за главен град, има буквално Се.

Историски гледно после СОЛУН , Битола е најважен Македонски град...
Е сега тоа што во последните 90 години му е земан целиот сјај тоа е друга работа...

За главен град на Македонија најубаво би било,доколку можеме Солун да си го одбереме.:toe:

Битола пиле, Битола. :smir:

Битола пиле, Битола. :smir:

Темава забега во локал-патриотизам, а требаше да биде за тоа што му фали на Охрид и колку се реални очекувањата дека нешто ќе се смени на подобро..

Темава забега во локал-патриотизам, а требаше да биде за тоа што му фали на Охрид и колку се реални очекувањата дека нешто ќе се смени на подобро..

Па темата ти гласи ОХРИД за ГЛАВЕН ГРАД...
Туку на Охрид многу нешта му фалат....
Ај да почнеме од туристичка култура и услуга...

Кој сака нека си го земе главниот град....... само немој после да молите Скопје пак да биде главен град!:vozbud::pos2:
А зошто ќе молите.....да ви дадеме три месеца пробен период?:vozbud:

makedon neli ima nova avtobuska veke napraveno..ova go vidov vo citatot od programata na nance?

aj jas sega da kazam so mu fali na ohrid ..demek po majka od tamo sum....na ohrid vaka resenski gledano mu fali dislokacija ili pak prepravanje na pazaron ..urnek moze za pocetok struskion..., mu fali, mu fali na ohrid malku da go podusredi daljan i voska po urbanissticki, mu falit eden zatvoren bazen,mu falat javni gradski wc, za na leto falit i katna garaza..ama so usul za cenata na parking ))))

Јас као прво не сум патриот, као второ не сум локал, као трето по потекло сум Крушевчанец, роден во Битола, живеам во Битола, и не сум достоен да се наречам Битолчанец ако денес во Битола живеат оние стари Битолчани, кој после нихилистичките походи на Социјалистичките идиоштини се дисперзираа и разотидоа (Албанците во Турција, Македонците - дел во Скопје, дел надвор од државава), и се доселија сељаните и денес носат товар кој не можат да го доносат, било количествен било качествен.

Охрид, како што кажав не е во можност да егзалтира во граѓаните таков кодекс и мејнстрим на уживање виша класа кај еден народ.
Битолчаните јесте, биле најградски, вистинските Битолчани кој се во мал број и се во изумирање(миграции, старост и растворање со дојденците), и со право носат таков епитет, каде и да се.
Покрај сељачината, мислам дека Битола за Охрид и во овој сегмент е неколку степени повисоко.

Најкрупна инвестиција за мене (но и за туристите во летниот период) треба да биде изградбата на новиот пат (во проектна фаза ми се чини дека е сеуште) Охрид-св. Стефан-Коњско-Елшани-Пештани-св.Наум кој значително ќе го намали сообраќајниот метеж во летниот период и ќе придонесе за зголемување на бројот на туристите кои го посетуваат Охрид. Патот е најавен и во програмата на владата и во програмата на нивниот кандидат за градоначалник се спомнува, но дали тоа ќе "воскресне" ќе видиме. Дај боже!

Главните приоритети на Нанче во кои се спомнува патот:
A da se dovrshi kanalizacijata na site ovie turisticki mesta a ne da izlgedat kako tanzania vo afrika vo letno vreme.
Da nema kanalizacija na site ovie lokacii e eden golem sram vo 21 vek vo evropa.

Охрид е духовен центар, но како и во целава наша Македонија така и на Охрид му фали дух. Некако ми се чини дека премногу е самомбендисан и тоа лошо влијае на охриѓани, барем кај оние што се занимаваат со туризам и работите ги гледаат само преку призмата на парите. Јас лично кога сум во Охрид едноставно уживам во вистинска смисла на зборот. Едноставно неможеш а да не го сакаш, токму таа магија треба само да се засили од туристичките работници и задоволството ќе биде потполно. Оти ако духот е пред парите самите охриѓани т.е. туристичките работници ќе осетат што му фали па едноставно ќе го направат. Да тргнам од најбаналното, но потребно нешто, во Охрид нема јавни клозети, едноставно недај боже да имаш потреба од такво нешто... Лично на мене ми фали и насмевка повеќе во продавниците, туристичките локалитети итн. Патиштата, посебно кон Св. Наум треба под итно да се санираат. А зошто да не и главен град? Но како што реков на сите проблеми кога ќе им се пристапи со искрен дух работите сами по себе ќе си се наредат приоритетно. Го сакам и ќе продолжам да го сакам Охрид!:helou:

повеќе туристичка култура, помалце самобендисаност ...
подобра хигиена, посебно по плажите ..
да се задржи стариод дел каков што е, да се одржи во таква состојба само со рестарвации никако промени ...

ова лето ужасно многу ми сметаше сета таа нехигиена и на секој начин само пари да се земат ... екстра цени но повеќето плажи катастрофа и однос како да нема друга опција освен охрид ...

Во првиот пост прочитаб јавни куќи им се нуделе на охриѓани. Јас да бев од Охрид за тој што ми ги нудел за тој ќе гласав.

ова да не е некоја бугарска иницијатива ? :kesa:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom