Пиреј

• Креатор на темата Креатор на темата vone
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Локација
Тука негде наоколу
Романот кој на најсликовит начин ја прикажува македонската голгота во виорот на балканските војни преку судбината на едно македонско семејство чии синови се во три различни војски, доживеа свое издание на англиски јазик.

„Пиреј“ првпат преведен на англиски јазик

78F903B2D4ABFC409390399D1D4CC929.jpg

Најпознатиот македонски роман „Пиреј“ на Петре М. Андреевски прв пат е преведен на англиски јазик од австралиската издавачка куќа „Политекон“ со седиште во Сиднеј.

„Пиреј“ е единаесетта македонска книга на „Политекон“, која досега ги издаде и првите преводи на англиски јазик на македонските романи „Црно семе“ од Ташко Георгиевски и „Големата вода“ од Живко Чинго.

Преведувачите Вил Фирт и Мирјана Симјановска се професионални преведувачи од Австралија. Фирт има преведено повеќе од 20 книги, а Симјановска е професорка и академик.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=8501B1607235C54993A9F317C63F328C

E ova delo go obrabotuvavme pred nekoj mesec, podosadno nesto AMIN

Навистина ми е жал што мислиш вака за еден од најдобрите македонски романи. Петре М. Андреевски е тхе цар.

Аман бе луѓе јас во 7мо ја читав книгава и мн ми се допадна-оваа ми е омилената книга од македонската литература.Петре М. Андреевски дефинитивно е најдобар Македонски писател!:vozbud:

Сега баш го обработувавме романов во школо и можам да кажам дека книгата е стварно нешто посебно...сега јес да е голема али вреди да се прочита!!!:smir:

Е јас утре писмена правам за Пиреј
И мене ми се допадна книгата многу е убава

и мене ми се допадна...
освен тоа тупењето со обичаите нивни...

Па значи незнаеш да читаш вакви дела...или ти се чита нешто поинакво...
Мојата најомилена книга,во еден здив ја прочитав уште одамна,и сеуште ми се вртат во глава некои слики од неа...

Петре М.Андреевски ми е омилен писател.

Ептен ми се допадна оваа книга. Имаше една реченица што многу ми се допадна: ,,Стравот е страшен само за оние што му се плашат".

Деновиве го обравотувавме во школото. Одличен пример за непокореноста на МАКЕДОНСКИОТ народ. Колко и да го требеш не изумира :)

Ние Македонците сме како и ,,Пиреј,, т.е трева која колку и да ја корнеш нема да моеш да ја уништиш, таја малце да допре до земја пак ќе нарасне.

Инаку би направил една споредна колку е само делото ,,Пиреј,, големо :
Христијаните - Света книга ,,Библија,,
Македонците - Света книга ,,Пиреј,,

Да де, срање е...подобар е мсн-от, фејсбукот на училишната клупа, каде што се губи време, и не се учи ништо на час.

[zEUs];2523332 напиша:
Ние Македонците сме како и ,,Пиреј,, т.е трева која колку и да ја корнеш нема да моеш да ја уништиш, таја малце да допре до земја пак ќе нарасне.
да , то е и поентата т.е. идејата на романот ... можам да кажам само еден збор : бестселер

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom