Дали Лавот и ВМРО му припаѓаат на секој Македонец?

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Дали ВМРО како организација која имала големо значење во креирање на историјата на Македонија и лавот како симбол на сите Македонци треба да се есклузивно право на современото ВМРО...
Дали на оние кои не се прврзаници на актуелната политика на ВМРО треба да им се одземе правото да го чувствуват Гоце Делчев, Димитар Влахов, Александар Протоѓеров, Јане Сандански...
Дали ЛАВОТ е симбол на сите Македонци или само на Груевистите...
Мислам дека ВМРО и ЛАВОТ има огромна историска тежина и затоа интересно е прашањето за правото на користење...

pa mene Lavot nikogas ne me asociral na politicka partija -VMRO ..

Toa прашање е апсолвирано. Се дискутираше уште во 90тите години.

ВМРО и лавот им припаѓаат на сите Македонци, вклучувајќи и на членонвите и симпатизерите на ДПМНЕ.

ВМРО и лавот им припаѓаат на сите Македонци, вклучувајќи и на членонвите и симпатизерите на ДПМНЕ.

Да меѓутоа од каде тој есклузивитет само една партија да го користи...
Со тек на времето се створи некакво чувство дека ВМРО му припаѓа само на членството на ВМРО...
Такво чувство се ширеше и кога се планираше МУЗЕЈОТ на ВМРО...

Глупави..и (веќе) апсолвирани прашање ...повторно се поставуваат??
До кога..
И ..зашто??
:pipi:

Lavot e pred se makedonski simbol, no se dobi vpecatok deka e prisvoen od VMRO koga denesnava opozija pocna da se sluzi so manipulacii kako sto znaat (a vo toa vreme imase i mnogu nepupaten narod) pa pocnaa hajka " eve gledate redat bugarski simboli' ke ja pripojat MAK so bugarija. I zatoa golem del od naselenieto nesaka ili ne sakase da go prifati.

Со тек на времето се створи некакво чувство дека ВМРО му припаѓа само на членството на ВМРО...

ако така гледаш од каде тој есклузивитет само една партија да ја користи ружата? и кој им брани на другите да си стават лав како лого?

[acko]®;2341814 напиша:
ако така гледаш од каде тој есклузивитет само една партија да ја користи ружата? и кој им брани на другите да си стават лав како лого?

Од технички аспект само да ти пријавам грешка. Кога одиш во суд да регистрираш партија и ако логото кое сакаш да го ставиш е слично/идентично на друга политичка партија, судот ќе ти наложи да го промениш.

Апропо темата... лавот и ВМРО се неизбежни симболи на македонската историја и не гледам зашто би ги поврзувала со партија. ВМРО е организација која го илустрира македонскиот непокор, а лавот ја илустрира македонската борбеност низ вековите. Ниедна партија никогаш нема да може да направи да ги поистоветам овие два битни сегменти од македонската историја со обично лого или име на партија.

Како се ширело “такво чувство“?

Имаш искривена перцепција, а Македонските симболи се ексклузивитет на сите Македонци без оглед на партија.

А после доколку имаш забелешки оди на форум историја на темата за Македонската Хералдика.

Лавот на ВМРО-ДПМНЕ во таа стилизирана изведба со тој штит и тие ознаки не му припаѓа на целиот Македонски народ. Тој лав припаѓа на организацијата ВМРО-ДПМНЕ.

Додека златен лав на црвена позадина припаѓа на Македонскиот народ, само не во изведбата на ВМРО-ДПМНЕ, бидејки таа изведба на нив им ја направил некој уметник и е направена за потребите на ВМРО-ДПМНЕ. Сега што ВМРО-ДПМНЕ како Македонска партија, користи Македонски симболи за нивната Македонска партија, епа тоа е само природно и логично.

Лавот ПРИПАЃА НА ЦЕЛ МАКЕДОНСКИ НАРОД.

Дали ВМРО како организација која имала големо значење во креирање на историјата на Македонија и лавот како симбол на сите Македонци треба да се есклузивно право на современото ВМРО...
Дали на оние кои не се прврзаници на актуелната политика на ВМРО треба да им се одземе правото да го чувствуват Гоце Делчев, Димитар Влахов, Александар Протоѓеров, Јане Сандански...
Мислам дека ВМРО и ЛАВОТ има огромна историска тежина и затоа интересно е прашањето за правото на користење...

Добро бре, кој прекинувач ви фали?
Што ви е на вас?!
Ве молам донесете некој психолог на форумов, бидејки не ја бива работата.

Реторичко прашање до сите:
Дали го чуствувате сонцето од Кутлеш како гејски знак, бидејки гејците го користат дури повеќе од нас?

Zosto nikoj ne gi spomnuva Albancite vo Makedonija.Pa i tie koristat Albanski drzavni i nacionalni simboli.Ako bi se donesol zakon toj zakon treba da vazi za site a ne samo za Makedonskiot politicki blok.Ama jas mislam deka toa ne e potrebno.Sekoj sam si izbira koj simbol da bidi i zastiten znak na nivnata partija.Kamo site Makedonski partii go zemea za simbol lavot ili sonceto od Kutles!Zamislete vo Hrvatska da se zabrani sahovnicata da se zema za simbol!!!Pa normalno e spored mene makedonskite partii da zemaat Makedonski, Albancite Albanski i t. n.Popraveteme ako gresam!

1. Бог да чува, никако!!! Немаат поврзаност шупаци и револуционери

2. Нема потреба, ВМРО е на сите македонци (освен тој неболдираниот)

3. Нормално дека е на сите Македонци, ме заболе за партијата.

Глупави..и (веќе) апсолвирани прашање ...повторно се поставуваат??
До кога..
И ..зашто??
:pipi:
Se dodeka glupavite i tupavi rakovodstva na DPBNE gi zloupotrebuvaat kako svoi i samo svoi partiski obelezja.
Dpmnovskoto siluvanje na makedonskta drzava stvori revolt i odbivnost kaj mnogu gladni usti kon ovie obelezja, duri i kon crkvata koja ne bese postedena od partizacija dpmnovska-selska prostacka.

Зошто? Тој неболдираниот не бил член на ВМРО?
Абе бил, ама нели имаше некои написи, документи дека бил уствари бугарофил, врховист ли, не сум сега ептен сигурен, ама мислам дека пишуваше дека бил сомнителна личност.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom