Фото курс на Марко Георгиев

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Курс за фотографија, детали овде.

Ќе го држи Марго Георгиев, наш фото-репортер кој работи за светски познати медиуми...

Повеќе за него овде

Имам читано за него, навистина добар фотограф.
Го викаа Марко-Торнадо мислам и има направено изворедни фотки од војната во Ирак и од други опасни места.

Можда ќе звучам ботски или незнам како...ама според мене неговото портфолио е НУЛА во споредба со портфолиата што ги има на foto.хххх.хххх.хх....

Така да ако имате добар апарат не значи дека треба да ги фрлите 400евра на некој курс...туку дека со вашиот апарат можете да сликате екстра фотки за ваша душа...и понатаму да се надградувате!

Сеа може на некој ќе му звучи лижачки ама искрено портфолиото што го има Мистичен на некој од сајтовите за сток фотографии е многу подобро за разлика од ова на Марко...

И друга работа...Марко ова што ги сликал работиве му се од Непал и од Ирак и од ураганите...така да он бил на лице место и сликал можеби по 1000фотки на ден..а извадил десетина...затоа не ме воодушеви неговото портфолио!

Им посакувам многу убави моменти и фотки за оние кои ќе се пријават на курсот.:smir:

Можда ќе звучам ботски или незнам како...ама според мене неговото портфолио е НУЛА во споредба со портфолиата што ги има на foto.idividi.com.mk....

Така да ако имате добар апарат не значи дека треба да ги фрлите 400евра на некој курс...туку дека со вашиот апарат можете да сликате екстра фотки за ваша душа...и понатаму да се надградувате!

Сеа може на некој ќе му звучи лижачки ама искрено портфолиото што го има Мистичен на некој од сајтовите за сток фотографии е многу подобро за разлика од ова на Марко...

И друга работа...Марко ова што ги сликал работиве му се од Непал и од Ирак и од ураганите...така да он бил на лице место и сликал можеби по 1000фотки на ден..а извадил десетина...затоа не ме воодушеви неговото портфолио!

Им посакувам многу убави моменти и фотки за оние кои ќе се пријават на курсот.:smir:

Ако не бил добар фотограф, сега немало да биде она што е...

Можда ќе звучам ботски или незнам како...ама според мене неговото портфолио е НУЛА во споредба со портфолиата што ги има на foto.idividi.com.mk....

Некој слика цел живот па на крајот има само една фотографија по која цел свет го памети..... не ти држи муабетот.

Лично сум против Марко Георгиев, и општо сите фото репортери. Не е хумано.

Све е до парите :wink: Џабе фотографиите на фото.хххх.хх.хх кога се веќе ПРЕВИДЕНИ

Ова звучи примамливо. Навистина примамливо :)Таман се олабавив од обврски, и веројатно со службениот апарат ќе можам да скокнам на курсов.

Последниот период го поминав како фото-репортер и како „свадбарски фотограф“.
Свадбарското фото ми иде на живци, и добивам негативни критики, ама репортерството ми е предизвик. И добивав досега позитивни критики.
Би сакал да видам што можам да научам од еден од најхрабрите фотографи на светот.

Тони, можеш ли накратко да дадеш ревју на курсот, кај идевте, што научивте итн?

Па курсот како што пишува на сајтот се одржуваше во дигитал медиа парк во аеродром. Најчесто темите и техниките беа обработувани со краток теоретски вовед, добро, некогаш и подолг (скоро цел ден) сликање на терен или во просторијата каде што беше наставата и подоцна сите заедно на купче разгледувавме што сме направиле.
Курсот беше за почетно ниво, значи од тоа што е бленда, експозиција, ИСО и како тие влијаат врз фотографијата. Потоа секако композиција, некои насоки за добра композија.
Од теми секако беше портрет, во затворена просторија, на отворено, со студиско светло. Потоа пејзаж, ноќна фотографија, настан (баскер фест во нашиот случај). Баскер фест беше некаде при крај на курсот кој траеше нешто подолго од 2 месеци, и баш онака на изненадување се случи. Ни се јави Марко на сите од групата и праша, дали се се согласуваме да сликаме Баскер фест наместо да имаме регуларен час. Зборно место ни беше клупата пред Лондон и кога се собравме Марко кажа: хепа дечки, што да ви кажам, си знаете доволно, фоткајте, па за саат време пак кај клупава, па пак фоткање, па пак за саат кај клупава... толку од мене :)

Некои од фотографиите ги има кај Марко на блог, а некои во темата за Баскер фест.

Еднаш стигнав порано на час, и бидејќи бев единствен од групата со надворешен блиц Марко одвои некои пола саат време за да ми даде упатства за вадење добри фотографии со помош на надворешниот блиц.
Бидејќи бевме мала група, 6 ученици во рамките на часовите посветуваше многу внимание за секој одделно, и ни праќаше по мејл упатства или линкови до сајтови каде што има баш она што би не интересирало.

Ок, фала ти на ревјуто, баш тоа и ме интересираше, значи ако до следниот кур имам асален апарат (и кеш за курсот) идемо одма!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom