Возраст за политика

• Креатор на темата Креатор на темата Nemiseverue
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.307
Бидејќи онаа навидум сеирџиска тема прерасна во уште една предизборна војна и `рвање на суети, отварам тука нова со надеж дека нема да има колеж, но сериозна дискусија. Значи...
^^Smiley^^ напиша:
не е битна партијата за која одлучиле да дејствуваат, битно е дека има младина која пројавува интерес за политика! и не треба да се дискриминираат млади, стари, 18 или 108 годишни.

Јас веднаш ќе ја поведам дискусијата во правец спротивен на цитираното. Младината нема потреба да пројавува интерес за политика. Особено во нашето општество каде со 18 години си далеку од полнолетен реално, мислам дека со политика треба да се занимаваат луѓе кои ќе поминат најмалку три декади. Оние кои ќе се почувствуваат доволно зрели а туку што ги почнале дваесеттите, и на нив мислам, политика не е за вас.

Повторно, особено во нашето општество, да се бави човек со политика веднаш се карактеризира со профитерство што и навистина сметам дека е. А тоа ми е така одвратно, бидејќи покажува толку лошо воспитување. Зар децата немаат родители да ги научат на вистински вредности, или навистина системот толку е изместен што личи на тоалет со затнати цефки?!

polитиката не е за деца! едно е вклучување во граѓански организации, а сосема друго во п. партии. е сега кај нас нема разлика затоа што се е исполитизирано.
дури и добрите оценки на некои факултети или средни училишта.

кај нас целото општество смрди на политика.

јас се шетав со 4 годишна ќерка по лептокарија и една п. партија имаше промоција и замисли.. сакаа да и дадат приврзок за клучеви. ќерка ми не сакаше да ги земе со коментар: не се за деца!

Родителите погрешно ги водат децата. Едно е да ја знаат химната на РМ а сосема друго е да ја знаат химната на ВМРО или СДС...

Јас веднаш ќе ја поведам дискусијата во правец спротивен на цитираното. Младината нема потреба да пројавува интерес за политика. Особено во нашето општество каде со 18 години си далеку од полнолетен реално, мислам дека со политика треба да се занимаваат луѓе кои ќе поминат најмалку три декади. Оние кои ќе се почувствуваат доволно зрели а туку што ги почнале дваесеттите, и на нив мислам, политика не е за вас.

Според мене, никоја возраст не е добра за да се занимаваш со нешто толку гнасно како политика. Ако веќе мора, долна граница 62 години за жени, 64 за мажи.

Во секој случај, политиката во образовните институции треба да биде забранета, а нејзиното пропагирање КАЗНИВО. Причините се јасни: Само погледнете ја тешката срамота наречена Студентски сојуз :tapp:

Толку сите се опседнати со политика, што родителите не ни размислуваат за контролирање на муабетите во врска со тоа пред децата. И после тие демек нешто дискутираат со другарчињата, го пренесуваат како свое мислење она што го чуле од родителите.
Да не спомнувам колку ми е одбивно кога гледам деца како се дерат по улици и одат на протести. Уште петката им е најкраен заб и немаат право на глас, а тие се сметаат за политичари.

Па добро политиката не е за деца, ама не значи дека 18 годишна девојка не е зрела за некоја голема и одговорна функција, се е тоа индивидуално, зависи од нејзиното искуство, познавање и начинот на управување со областа во која управува (менаџира). Пишав за тоа во ЧДА и ќе пишам и овде. Јас лично сум видел 18 годишна девојка (или уште помлада беше) која што ме запрепасти со нејзината професионалност. Ми вели не можам таа ден треба на училиште да одам. Јас само си ја почешкав главата, се изненадив од фактот дека треба да оди на училиште, па не ја прашав колку години има.

Па добро политиката не е за деца, ама не значи дека 18 годишна девојка не е зрела за некоја голема и одговорна функција, се е тоа индивидуално, зависи од нејзиното искуство, познавање и начинот на управување со областа во која управува (менаџира). Пишав за тоа во ЧДА и ќе пишам и овде. Јас лично сум видел 18 годишна девојка (или уште помлада беше) која што ме запрепасти со нејзината професионалност. Ми вели не можам таа ден треба на училиште да одам. Јас само си ја почешкав главата, се изненадив од фактот дека треба да оди на училиште, па не ја прашав колку години има.
И тоа е доказот дека е одговорна и може да води цел народ? :toe:

Тогаш зошто по ѓаволите во сите архаични општества само возрасните имаат збор за решавање на судбината на племето?

Дали се отвори тема затоа што Кит Катче била 18та на Советничката листа, па сега направивте и дека ќе води држава!?

Возраста за политика се определува тогаш кога поединецот е свесен за водењето на политиката на едната, на другата, на третата партија и тогаш кога знае кои се целите на едната, другата, третата партија и може сам да одлучи која партија му/и` одговара.
Па и 16 години нека бидат. Ако не ви одговара вас, не ги учете вашите деца.

Виктор, кај нас возрасен се мисли од 18 години натаму.

Тогаш зошто по ѓаволите во сите архаични општества само возрасните имаат збор за решавање на судбината на племето?
Па зависи од личноста примерот што го дадов не беше од политика, туку од многу поодговорна работа организација, менаџирање итн.
Возрасните во племињата имале збор затоа што сметале дека се најмудри, што не било точно, доказ за тоа е дека племенските заедници денес скоро и да не постојат.
Еве уште еден пример, како се викаше тоа детето со компјутерите што му ги дадоа од влада? А да Чаласан презимето му беше. Детево држело предавање во Словенија на луѓе кои што можат да му бидат родители, чичковци или тетки. Колку години има тој?
А да и можи да се направи споредба неговите родители биле компјутерски инжинери и тој е експерт за таа област. Што ако на пример на некое дете родителите му се професионални политичари? Можи тоа дете да стане експерт за таа област.

Дали се отвори тема затоа што Кит Катче била 18та на Советничката листа, па сега направивте и дека ќе води држава!?

Возраста за политика се определува тогаш кога поединецот е свесен за водењето на политиката на едната, на другата, на третата партија и тогаш кога знае кои се целите на едната, другата, третата партија и може сам да одлучи која партија му/и` одговара.
Па и 16 години нека бидат. Ако не ви одговара вас, не ги учете вашите деца.

Виктор, кај нас возрасен се мисли од 18 години натаму.

Не се отвори за Кит Катче, не ја преценувај девојката, читај убаво, а мојот последен одговор на темата беше за девојката која буцио ја спомна, повторно, читај убаво.

Возраста за политика не се определуваа, ако доаѓа, си доаѓа сама со време и искуство. На 16 години децата денеска не знаат гзот да ги со најдат а не да решаваат политички прашања. На крајот на краиштата сте биле ли некогаш во позиција да решавате за било што освен за тоа дали го сакате дечкото или не па да знаете како е да решите за судбината на еден народ?!

bucio напиша:
Возрасните во племињата имале збор затоа што сметале дека се најмудри, што не било точно, доказ за тоа е дека племенските заедници денес скоро и да не постојат.
Еве уште еден пример, како се викаше тоа детето со компјутерите што му ги дадоа од влада? А да Чаласан презимето му беше. Детево држело предавање во Словенија на луѓе кои што можат да му бидат родители, чичковци или тетки. Колку години има тој?
Не ни очекував нешто логично да кажеш. Возрасните се дефинитвно најмудри, бидејќи мудроста доаѓа со искуството а не со гугл. Малиот може да знае све за атомска физика, тоа ќе го направи база на податоци која оди, но не и интелигентен. Интелигенција и мудрост нема апсолутна никаква врска со информации. Доказ за тоа се сите сезнајковци на форумот кој ги знаат сите информации на светот од раѓањето на велештрумф до името на ауспухот на локомотивата.

Возраста за политика не се определуваа, ако доаѓа, си доаѓа сама со време и искуство. На 16 години децата денеска не знаат гзот да ги со најдат а не да решаваат политички прашања. На крајот на краиштата сте биле ли некогаш во позиција да решавате за било што освен за тоа дали го сакате дечкото или не па да знаете како е да решите за судбината на еден народ?!

А ти од кај знајш дека сите деца не знаат газот да си го избришат?
Одиш во цела Македонија и ги прашваш сите шо се од по 16 години?
Види мајката, новост.

Возрасните се дефинитвно најмудри, бидејќи мудроста доаѓа со искуството а не со гугл.

Е за ова, воопшто не се согласувам.
Мене може животот да ми понуди многу повеќе искуство, може повеќе да сум искусила од некој 40 годишен човек.

Не се отвори за Кит Катче, не ја преценувај девојката, читај убаво, а мојот последен одговор на темата беше за девојката која буцио ја спомна, повторно, читај убаво.

Не ни очекував нешто логично да кажеш. Возрасните се дефинитвно најмудри, бидејќи мудроста доаѓа со искуството а не со гугл. Малиот може да знае све за атомска физика, тоа ќе го направи база на податоци која оди, но не и интелигентен. Интелигенција и мудрост нема апсолутна никаква врска со информации. Доказ за тоа се сите сезнајковци на форумот кој ги знаат сите информации на светот од раѓањето на велештрумф до името на ауспухот на локомотивата.

Тоа ми беше и поентата.....
Во предходниот пост во темата "додека ..... и трн бистрат политика...." ..
Едноставно неможе 18 годишен човек да се занимава со политика....
И притоа да влече одлуки кои директно ќе влијаат на група/групи граѓани....
Примерот со Марко Чалосан е несоодветен....

Се согласувам дефинитивно, макар шо мислам дека можит да се напрајт една граница , што е интелегенција а што мудрост. Човекот со текот на годините може да станува помудар ама не и поинтелегентен.

Така да токму ако го разгледаме случајот на Kit Katce, ќе видиме дека тоа што и недостига е мудрост и искуство...значи нема чувство за последица.Може само да се потпира на својата интелегенција , но изгледа и таа ја изневерила штом се одлучила на ваков потег.

Човек ако е возрасен не значи дека е помудар и поискусен од некој помлад од него. Пример ќе дојди возрасен човек кој што во животот немал допир со компјутер и не знае како да го стартува а па не друго. И кај му е тука искуството(го нема) мудроста? Да бе малиот не е интелегентен, папагал е или куче дресирано кое што следи само чекори на наредби затоа од Мајкрософт тешки дипломи му дадоа. И за сезнајковците во форумов имам објаснување, едноставно луѓето ги научиле тие работи напамет и никогаш не ја провериле вистинитоста во нив.

Во историјата сведочиме престолонаследници кои станале глава на своите држави дури и на 7 годишна возраст.
Александар Македонски имал само 20 години кога превзел неверојатно силна држава.

Не ги гледам годините како репер за тоа кога некој човек треба да влезе во политиката.

Тоа ми беше и поентата.....
Во предходниот пост во темата "додека ..... и трн бистрат политика...." ..
Едноставно неможе 18 годишен човек да се занимава со политика....
И притоа да влече одлуки кои директно ќе влијаат на група/групи граѓани....
Примерот со Марко Чалосан е несоодветен....
Зошто да не можи? Полнолетен е? Полнолетен е тој човек, значи можи да си донеси модлука да се занимава со политика и кое право го имаме ние да судиме за тоа? Немаме никакво право затоа што тој човек со сопствената одлука не прави никакво злосторство.
Е ај за Марко Чаласан зошто примерот е несоодвен?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom