Кралот Коинос Македонски

• Креатор на темата Креатор на темата Mac3donian
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
16 јануари 2008
Мислења
180
Поени од реакции
41
Веб-сајт
www.gevgelija.net
Ve molam nikade nemozam da najdam nesto poveke za ovoj kral...Ako znae nekoj neka kaze? Imam moneta zlatna koja mi kazaa deka e od ovoj kral no ne moze nikoj da mi potvrdi so sigurnost.

опишија или дај слика...
Бидејќи напиша Koinos :nenene:, сигурно се мисли на монетите од римско време, но кои на повеќето пишува КОИНОНМАКЕДОНОН, а на тие монети важен е и аверсот. Ако мислиш на вакви два крака ...

image00576.jpg

...така се црта громот. Оваа е на Antoninus Pius 138-161 BC и почетна цена и` е 50 евра во куќите за аукција.

Нема ништо за овој крал. Единствено што најдов на интернет е следниов податок: Коин бил втор крал на династијата Аргеади. Ако знае некој нешто повеќе за овој крал на Античка Македонија, нека остави податоци.

За Царот КОИН од 797-774г.пне, не се најдени монети, барем не во овој облик, а не пак златни. Освен КОИНОН-МАКЕДОНОН, постои и КОИНОН-ТРАКОН, КОИНОН-ТЕССАЛОН... значи провинција, а владетелот е на аверсот, како Severus Alexander 222-235 AD "ALEXANDROV"

591690.jpg

Antoninus Pius 138-161 BC
грешка, не е "BC" туку "AD".

За Царот КОИН од 797-774г.пне, не се најдени монети, барем не во овој облик, а не пак златни.
591690.jpg

Имам едно прашање. Во врска со затемнетиот дел, си пишал дека не се пронајдени монети. Тогаш чива е монетава на сликава што си ја постирал? Чекам одговор..

На аверсот е претставен Александар III, шлемот декориран со грифин и напишано „АЛЕХАNДРОV“. На реверсот е Александар III како го кроти Букефал, текст „КОINОN МАКЕДОNОN НЕ“. Од сите што се занимаваат со датирање, таа монета е датирана за време на владеење на римскиот император „Marcus Aurelius Severus Alexander 222-235 AD“, последниот од династијата „Severan“

оваа е на „Hadrianus 117-138 AD“ аверс „КАIСАР АДРIАNОС“, реверс „КОINОN МАКЕДОNОN“
09117q00.jpg

оваа е само да се види дека има и други со КОИНОН, провинција Битинија (Витинија)
00497q00.jpg

Коинон значи : “заедница“, или може да се каже со попознатиот израз : “провинција“. До пред 15-тина години си имавме и “месни заедници“. Имало периоди кога секоја провинција си сечела свои пари и од таму натписот... А за владетелот со тоа име - не сум сигурен дека тогаш биле измислени парите (уште помалку златните) за да тој се потпишува на нив.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom