Дали цртаните влијаат лошо кај децата?

Dani^^^ напиша:
Не збориме тука за барање на кривицата откако детето се упропастило аман...зборуваме за дали цртаните се адекватни за гледачите за кои што се наменети?Дали би можеле наместо тие цртани децата да гледаат други,поедукатвни или немора да се едукативни туку да не изобилуваат со насилство и дискриминација?
Јас пораснав со цртаните на Дизни -Пепелашка,Малата сирена,Снежана а потоа и со црвенкапа и други и во сите доброто го победуваше лошото и сите изобилуваа со добрина пред лошото и јасно беше поставена границата меѓу она што треба да се прави и она што не треба...денес таа граница е изместена..
инаку за тоа дека родителите ги обвинуваат цртаните-па барем неколку луѓе тука кажаа дека им пуштаат цртани на децата и ги оставаат да гледаат и децата се мирни..не се обраќам на никој диркетно туку зборам општо-цртаните за повеќето родители денес се добри зошто можат на раат кафе да си пијат додека детето гледа Courage и Ed,Edd and Eddy ..

ја пак ке кажам, многу паничите
сеуште не сум видел дете што се пореметило од цртаните, кога ке видам, ке ти подадам рака и ке признаам дека си во право

Znaci treba nekoj skroz da se poremeti za da receme eh da negativno vlijaat crtanite. Negativnoto vlijanie ne se odnesuva samo na mentalno poremetuvanje na decata, tuku eve da receme sozdavanje na pogresna slika za vrednostite.

NightFuneral напиша:
ni teletabistite ne se za mali deca.Bas denovive slusav od luge,nekoe detence nonstop gi glealo i na krajot crtanov zavrsuval,kako tie skokale vo nekoj dupkai ili neznam so,a predtoa mavtale so race,i detevo im mavnalo na svoite i skoknalo u bunar....otislo....imase i primer so supermen.Si reklo detevo:au samo ovoj moze da leta,pa i ja mozam,i detevo vrzuvanje kebeto okolu vrat i od 2ri sprat......ajdeeeeee.Nema vise stari dobri,,CRTANI
Па зависи и детето како ќе го сфати тоа. Не се сите деца исти! Некое дете ке го сфати тоа како цртан, а некое ќе се внесе во филм!:)

Законија се сите цртани што можат да постојат. Помислата некогаш ми иде што ќе се прави без цртани? Тогаш јас земам една поглема цигла јаже околу вратот и во охридско езеро

Уште еден доказ дека телетабисите не ги бива.

Вечер 30.05.2007 напиша:
ПОПУЛАРНАТА ЕМИСИЈА НА БИ-БИ-СИ НА УДАР НА ПОЛСКАТА ВЛАДА

Телетабисите ја поттикнуваат хомосексуалноста?

Така смета владиниот претставник за права на децата Ева Совинска, која за овој случај ќе побара помош од психијатрите

60C048B89D52A44C8BF2C56B2A989946.jpg
Полската конзервативна Влада почна борба против, како што соопшти, хомосексуалната пропаганда на малите екрани, а први на удар се најдоа Тинки Винки и останатите Телетабиси. Владиниот претставник за права на децата Ева Совинска, за еден локален весник изјави дека е загрижена што популарната емисија за деца на Би-Би-Си ја поттикнува хомосексуалноста.
Таа најави дека во овој случај, за помош ќе им се обрати и на психијатрите. "Забележав дека Тинки Винки има женска чанта, но не сфатив веднаш дека тоа е момче. На почетокот мислев дека чантата ќе претставува товар за тој Телетабис. Подоцна увидов дека тоа може да има хомосексуален предзнак", изјави Совинска.
Десничарската полска Влада предизвика загриженост кај здруженијата за заштита на човековите права, како и внатрешни критики од ЕУ, поради дискриминацијата на хомосексуалците. Полскиот министер за образование Роман Гертич предложи закон со кој учителите кои промовираат "хомосексуален стил на живот" треба да се отпуштат од работа, а законот, исто така, треба да забрани "агитирање за хомосексуалноста" во училиштата. Серијата "Телетабиси" се емитува веќе десет години, а во неа настапуваат четири дебелки ликови, во силни бои, кои децата низ целиот свет ги обожаваат.

АБе златни Том и џери, Којото и брзата птица итрица, Душко долгоушко, Елмер фат, Јосемити сем, Дафи дак и остала продукција на Хана и Барбера, Скуби ду, Џетсонс, Флинстонс и уште многу други, може имаа малку насилство ама не се крвави.

Кратко и едноставно ....... не влијаат лошо!!!!!!!!!!

п.с. темава нема смисла, и јас мислам како Гижо ..... ни сум видел да се поремети некој од цртани филмови или нешто такво ....... ниту сум видел ниту сум слушнал!

Fakt e deka ima se poveke nasilstvo vo crtanite filmovi, veke poodamna se emituvaat takvi, ama decata gi sakaat. Mnogu loso se odrazuva na nivniot nacinna zivot sega i ponatamu. Imam eden primer edno dete tolku sto gleda crtani, posle zavrsuvanjeto na crtanite saka da isproba na svojata sestricka sto naucil od crtaniot, pa zamislete kolku se tepaat posle sekoj crtan. :):(

како прво дали било каков медиум во конкретниов случај телевизијата влијае врз детето, примарно зависи од самата личност. Точно е дека насилството во цртаните филмови завзема се поголем замав. Ај запрашајте се што би се случило во Јапонија, ако цртаните влијаеја исто врз сите деца?? :) познато е дека јапонските деца се среќаваат со насилството уште од најраните години. jbg таква култура си имаат. :) а анимираниве филмови кои се прават последниве 3-4 години се стварно јака работа. Работите што се кажуваат не се воопшто за деца, а и помали деца воопшто не би ги разбрале. Како и да е, мислам дека се крева многу прашина околу ова прашање. Нека си гледаат децата, а после нека с еиспотепаат ако им е до тоа дојдено. Ние сме тука да делиме во тепачките! :):):)

Насилството е во голема мера застапено во овие поновиве цртани. А и глупави ми се некако, врска немаат тие што ги гледав на CN.
За мене најубави цртани се том и џери, штрумфови и нормално тие на Волт Дизни.:smir:

Мислам дека порано цртаните ..беа ЦРТАНИ.А не ова сега што го гледаат децата.Внук ми го гледа пуер ренџери и цело време некој чудни звуци испучта ха ху пау пау :):):):) ее да ги има оние цртани и музички емисии како порано кога гледавме...дајте музика том и џери итн итн

И братучед ми гледа некој, ренџери и цело време ми кажува некои финти и нови чекори како што ги вика он, и патам од модрици после тоа, а и оние на картон нетворк што ги има се се ама не цртани, тие за возрасни не се а не за деца, од 4- 5 години.Во наше време се знеше, пепелашка, снежана, том и џери....

..денес сите цртани се со тепање..со оружја..со убиства..така да влијаат врз децата на оној начин што они незнам менуваат карактер кон она шо ја го викам злобно..насилно..незнам ни сама да кажам..влијаат лошо но сепак до некоја граница...и некако глупи са цртаниве де...хих...

Никако не би дозволила да гледаат насилни филмови, затоа што ужасно многу делуваат на децата (лично искуство-брат ми).:nenene:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom