Дали цртаните влијаат лошо кај децата?

Dani^^^ напиша:
Не иди од крајност у крајност , и не покушавај на еден лош начин да користиш иронија...
Добар цртан е на пример- Eds -да не го пишувам цел,каде што у секоја епизода од тој цртан еден од нив малтретира некое мало,беспомошно дете и го нарекува лузер,и тоа е кул пред другите?
Или Courage(мој омилен лично)-каде што секојдневно мажот го малтретира кучето и на пример последно што гледав у цртанот за пари го тепа,сече,мачи,преполовува,дави т.е да за биде стариот познат?Исто така у секоја епизода од тој цртан мажот ја омаловажува жената,и ги истура јадењата зошто не добри,ја брка од дома,кога некој сака да ја убие тој се смее и тн?Хммм...ако ова е добро за дете од 3-4-5 год онда ок..:icon_eek:
Очигледно ти сеуште не си се ослободила од лимената плоча заварена врз очите.......:icon_roll

Зависи кои цртани.Да речеме телетабиси влијаат негативно и тоа како-ретардирани цртани ама да речеме цртаните од наше време беа многу подобри-стално имаше на крајот од цртанот по некоја поучна порака-немаше насилство итн. итн.

Телетабиси :cheeky1: Ух какво срање :pov:
Исто и јапанските цртани од типот на Дигимон се за у ѓубре, и секако лошо влијаат на децата.

Добро бе луѓе, гледам дека многу заоѓате више, кои цртани од кои били подобри и кои биле полоши.Најпосле, и најпопуларните и светски признаени цртани филмови содржат доза на насилство и хорор, ретко во кој цртан филм нема такви елементи.И не само цртаните филмови, ист е случајот и со бајките за деца.Во сите детски бајки некој некого убива, сакати, злоставува или малтретира. Битно е на каков начин детето тоа ќе го прими и кого ќе избере за свој позитивен лик и идол, значи зависи повторно од тоа како родителот го подготвил детето за примање на такви содржини. Со филмови од типот на Телетабиси и слични на нив, на детето му се дава една сосема неточна слика за општеството воопшто, најпосле никаде не цути само добрина, безгрижност и детска игра. Ако едно дете се воспитува само гледајки такви филмови, тогаш првото стапнување надвор од неговиот дом ќе му предизвика конфликт во него самото и хаос во неговото детско мозоче. Децата мора да го запознаат светот со сите лица што ги има дури и преку цртаните филмови за да бидат подготвени за соочување со него.-Најпосле, како на едно дете ќе му поставиш репер за добро и лошо ако не ги види и двете, или како ќе го спротивставиш доброто на лошото за да сфати зошто се спротивставени? Апсолутно, мора да ги запознае и доброто и лошото за да знае да ги разликува, компарацијата е најдобар начин.

Dani^^^ напиша:
Абе тоа ок...не значи дека ако ги гледа таквите цртани дека ќе стане манијак,ама сакам да кажам дека забегаа со правењето на цртани исполенти со насилство,дискриминација,малтретирање наместо да бидат едукативни
Едукативни цртани?? И какви би биле тие цртани? Ако почнеме децата уште од 2 години да ги едуцираме Бог знае што ќе стане од нив кога ќе имаат 7. Дај Дани жити Бога..
Немој да се акаш со главата во ѕид и да тераш инает ве молим те. Брат ми секојдневно гледа по сто цртани исклучиво на картунг и на бумеранг. Кога ќе му завршат омилените цртани станува и си игра, да го прашам што гледал може ќе рече пинк пантер или скуби ду, а да го прашам што правеле и кој кого малтретирал не верувам дека би знаел како да ми каже или да ми демонстрира. На цртаните од типот том и џери и којотот малото што го имам дома умира од смеење дури и вика колку е том глуп. Не зборувај ти за оние деца што се занесени и што се малку заостанати. Сигурно знаеш дека имало случаеви кога деца скокале од 5-6 спрат само затоа што и пикачу скокнал, или она малечкото детенце што било многу занесено и си ја убило сестра му - з`ш неговиот херој си ја убил исто.. Такви цртани филмови кај нас тешко да најдеш.. И јас, и ти и сите сме растеле со овие цртани, ама баш со истите. Ни фали нешто? Тебе на пример ти фали нешто? Насилна си? Не си доволно едуцирана или што?

A be vaka kao povozrasen koa gi gleam crtanite se zivo sranje:) ama pak gi gledam:) niti se poucni ni nisto. Tom i Dzeri tom redovno jade kotek, ponovive pa epten se zabegani so mnogu nasilstvo ama od kaj da znam ja mnogu gleav crtani pa eve normalen sum...dali!?:)

The`bItCh напиша:
Едукативни цртани?? И какви би биле тие цртани? Ако почнеме децата уште од 2 години да ги едуцираме Бог знае што ќе стане од нив кога ќе имаат 7. Дај Дани жити Бога..
Немој да се акаш со главата во ѕид и да тераш инает ве молим те. Брат ми секојдневно гледа по сто цртани исклучиво на картунг и на бумеранг. Кога ќе му завршат омилените цртани станува и си игра, да го прашам што гледал може ќе рече пинк пантер или скуби ду, а да го прашам што правеле и кој кого малтретирал не верувам дека би знаел како да ми каже или да ми демонстрира. На цртаните од типот том и џери и којотот малото што го имам дома умира од смеење дури и вика колку е том глуп. Не зборувај ти за оние деца што се занесени и што се малку заостанати. Сигурно знаеш дека имало случаеви кога деца скокале од 5-6 спрат само затоа што и пикачу скокнал, или она малечкото детенце што било многу занесено и си ја убило сестра му - з`ш неговиот херој си ја убил исто.. Такви цртани филмови кај нас тешко да најдеш.. И јас, и ти и сите сме растеле со овие цртани, ама баш со истите. Ни фали нешто? Тебе на пример ти фали нешто? Насилна си? Не си доволно едуцирана или што?
Мора да се здобиете со репутација пред повторно да ја дадете на The`bItCh .:(

MSV напиша:
Очигледно ти сеуште не си се ослободила од лимената плоча заварена врз очите.......:icon_roll
Точно...коа ќе имаш дете викни ме да им го пуштам Тексашки масакар хоророт да го гледаат на 5 год...зошто и онака и овака ќе израснат супер...

Колку не те сфаќам Дани тоа е чудо..
Кога ќе престанат да гледаат твоите деца цртани, кога ќе пораснат и кога ќе слезат долу пред зграда за да излезат негде со друштво онака дотерани шо би се рекло шпицнати, да не мислиш дека некој ќе им рече “Еј, види ги бе децава на Дани, знаете дека тие пораснаа со том и џери??“:lud:

The`bItCh напиша:
Колку не те сфаќам Дани тоа е чудо..
Кога ќе престанат да гледаат твоите деца цртани, кога ќе пораснат и кога ќе слезат долу пред зграда за да излезат негде со друштво онака дотерани шо би се рекло шпицнати, да не мислиш дека некој ќе им рече “Еј, види ги бе децава на Дани, знаете дека тие пораснаа со том и џери??“:lud:

Бич очегледно е дека сме се промашиле у дискусија...мојата поента воопшто не беше тоа така да..

мене ми влијаеа штетно, сеуште ја барам зелената боја во огледало

Ви реков еднаш, и пак ќе повторам.
Пет деца ми се секој ден у близина. Некогаш и ја гледам цртани со нив.
Дете како дете, сигурен сум дека ако му се допаѓа некој цртан, ќе сака да земе некоја блуза, капа или пак некој друг предмет од нивниот омилен цртан лик, а не па да станат зелени у лице како Шрек, да почнат да летаат како Спајдермен, или пак чувај боже да се тепаат ко Том и Џери, или пак Којотот и Брзата Птица Итрица.
Се си има свој терк, ама ние поголемите им сјебуваме детство на помладите со вакви тракатаници.
Како прво и основно, никој од нас не е мал за да знае дали и како цртаните влијаат на децата.
Второ, за да се знае нешто треба да се направи студија и од неа да се извадат резултати. Студијата што вам ви требаат треба да бидат спроведени од вас и над вашето дете. Што толку ве интересираат другите деца? :)
За на крај, детето е ептен специфично за да така калап ги сфаќа работите како нас, поголемите. Не заебаајте.
Ова не чини, она не чини, а бе ај.
Ај ич да не им дааме цртани и играчки, онда ваљда ќе се ретардираат максимално.

Mandrak најдобро кажа... не е битно што ќе гледа детето, битно е на кој начин сето тоа ќе го прими, т.е. како родителот ќе се погрижи за своето дете... на крајот на краиштата, ако на родителите не им е гајле на кој начин се воспитуваат нивните деца, никој не ќе може да стори ништо повеќе, ни закон ни забрана...

Никад не би вршел цензура над тоа што може да гледа моето дете. Нека гледа што сака. Ако јас како родител му укажам што е право, што е криво, нема шанси од цртан да се поремети. Или од било кој друг филм. Ја хорори сум гледал од 5 години, па што ми фали.

А иначе најдобрите цртани се со доза насилство во нив. Јебига, смешно е. Duck season, rabbit season, му текнуе на некој? Сите Looney Toones на пример се со насилство. Па постојат од триесетите. Нинџа Желките имаат оружја и све, па никој не иде да утепува луѓе ако гледал.

Телетабисите се за дебилните американци, за оние што после Jerry Springer ќе гледаат. Зашто ги прикажуваат кај нас појма немам.
А тие што ги викате за 18+, тие се повеќеслојни цртани. Има нешто и за малите(чиста забава), а има нешто и за повозрасните. Скриени подуки баш за вас :wink:

Се на се, глупаво е да се цензурира. Така само можеш да си го ограничиш детето и да ти остане заостанато. Некогаш превише родителска грижа не чини. Тајната е во рамнотежата.

П.С.
Уште некои „насилни” од „нашето време”: Transformers, T&J, He-man, Њу Погоѓи(иако е крадено од Том и Џери), па и сите дизни грим бајки(увек наебува вештерката и тоа од некој остар предмет, или карпа)

Crtanite se ziva glupost. A i sporedbite ne vi drzat voda sto e pred 1930 godina koga nemalo crtani decata bile retardirani i dosadni? A i muabetot ne bese dali da ima ili dali da nema crtani. Tuku da bidat malce posoodvetni za nivna vozrast ima super crtani kako malata sirena, aladin i drugi dolgometrazni od volt dizni koi vo sebe sodrzat i malce horor i nasilstvo ama vo normalni kolicini a ne vo zabegani sodrzini kako sto gi ima vo najnovive crtani na kartun netvork... uste malce ke recete deka deteto ima pravo na izbor da gleda kakvi crtani saka, kako da gi crtaat deca crtanite a ne vozrasni bog da cuva...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom