Пиндско-македонско кнежевство

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
За Арм`ните во Романија е јасно дека се нарекуваат Македони, дури Г. Хаџи давал интервју на телевизија на „МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК“.

Ме интересира кој ЕНДОНИМ (име со кое сами се нарекуваат) го користат Власите во Македонија денес.

Знае се дека поимот АРОМАНИ е воведен кох крајот на 19 век од научникот Вајганд.

Се нарекуваат власи или Арм`ни

mislam deka najmnogu drzi voda deka vlasite se romanizirani makedonci a zosto e taka (zosto se romanizirani) neznam,verojatno koga dosle rimjanite ama ne drzi voda toa mnogu:toe: :smir:

mislam deka najmnogu drzi voda deka vlasite se romanizirani makedonci a zosto e taka (zosto se romanizirani) neznam,verojatno koga dosle rimjanite ama ne drzi voda toa mnogu:toe: :smir:

Во границите на александровото-македодонско кралство не постоело масовно романизирање на населението. Латинскиот јазик бил применуван само во административните работи, учените и тие што сакале да станат учени “го учеле“, “морале да го учат“. Клучот лежи во територијата на денешна Романија, таму настанала голема романизација (значи надвор од границите на претходното ацево-македонско кралство). Оттаму ни дошле и Власите (најголемиот дел), прво во помали групи,па потиснати од хуните, па потиснати (но и заедно) со аварите. Забележени се и обратни движења на некои влашки групи, од преку Дунав во Македонија, па од Македонија пак преку Дунав.
Значи тврдам немало романизирани Македонци во Македонија кои некој сака да ги прикаже како Власи. Можно е евентуално при римските освојувања на македонското кралство одреден број Македонци да биле преселени преку Дунав во денешна Романија или тогашна Дакија, па таму со другите староседелци и дојдени племиња од азиските предели да биле романизирани, но од денешна гледна точка тешко дека може да се распознаат. Значи нашите Власи ни доаѓаат од преку Дунав, некаде од територијата на денешна Романија.

Thede Kahl како странски истражувач , којшто е загрижен за малцинствата и проблемот со нив , тој се претвори во објект на атаци од страна на Герција. Многу од неговите работи се сметаат за "Англиска пропаганда во балканските држави.
Селата Загора , подцртува тој , каде Ароманите постепено го губат значењето во дадената територија која е населена пред се со нив, и се заменува со герцки.
Во гарција има проблем на идентифицирање на Ароманите како "малцинство".Таму ароманскиот идентитет го поврзуваат со модерниот елинизам, односно со "герцката идентичност"- пишува авторот Thede Kahl кој ја изучува европската историографија. Во моментот е член на комисијата по балканологоја и работи во Истражувачкиот институт за Источна и Југоисточна Европа. Тој учествува во многу меѓународни научни проекти за етничката структура на балканските држави.

http://daimadeadun.webs.com/kahl.doc

Od kade e pa toa Rom,Roman,ROME?
Od nikade, nepoznato.

Najverojatno e od zborot raMh = to go or flow
Zatoa i Etruscan = Rumon, former name of Tiber River.

A Etruscan se Brigi = Frigi.

Od zborot ramh=laGgh=laghu=lake (voda) po povardarieto....
Ptolomej Lagov...

Ne mi teknuva sega za zbor remh=voda, tecenie, no stom go imame lag, tuka nekade e i ram, rem, rum, rim, rom...

Misterijata Romanija e od 19. vek, napisana vo Francija, kreacija na romantizmot, nikogas pred toa nemalo roman-ija....kako ni Grcija. Romanija bila pokraj Dunav - voda, tecenie, drugite delovi bile Besarabija, Transilvanija, Dobrudza....

Gledame i deka imeto Vlach=foreigner , sto kazuva deka ne se starosedelci, t.e. se od KAVKAZ.

Оние азијатски/кавказки племиња кои се упатувале кон Македонија/Византија/овие краишта под Дунав, со намера да продрат преку оваа река, се стационирале на територијата на денешна Романија (во тие времиња нормално не постоела оваа држава) и ако заседнувале таму подолг период претпоставка е дека биле таму романизирани (кое инаку би било другото објаснување за нивниот јазик). Познато е дека во одреден период голем дел од римските војски (вклучително и сите ветерани) биле дислоцирани и испратени на Дунав но и преку Дунав како најкритична граница каде што продирале азијатски племиња. Вака некако официјалната историја го објаснува присуството на латинскиот јазик таму во денешна Романија, колку е ова точно останува сеуште отворено прашање.

Прашање е како Власите навлегувале на овие територии, дали само како номади (“мирољубиво“) или напаѓале.

Во некоја хроника на атонскиот манастир Кастанбони (ова се цитира и во книгата Афтокефалноста на Македонската православна црква од Д. Илиевски) божем се вели:.....во времето на иконоборците василевси биле покрстени т.н. Ринхини и попросто Влахоринхини и Сагудати“. Дали можеби овие “словенски“ племиња се всушност нашите Власи???

Sto oznacuva toa,se romanizirale?
Isto sto i se helenizirale?

pa,Romancite vrijat od slavski zborovi,kakvi romani...kakvi noveli.....
sneg=zăpadă
treva=gazon, pajişte,păşune
song=cântec, cânt=чати попот (пее)
dark=noptatic, neguros , beznă (bezdna)
strong=voinicos,solid,tare (dara-merka)
jump=sări-salt,LATIN=salire, tripudio SAN=sal,salati MK=SALTO
i t.n....

Во ред, познат е фактот дека романскиот јазик има многу словенски зборови, зборот ми беше за Власите а не за денешните Романци (романизација=романска група на јазици, како што сметаат и самите Романци) најверојатно првобитно говореле словенски јазик, но дилемата е Романци = Власи?, генезата/потеклото на Влашкиот јазик....

Pa,Vlasite i Romancite sekade se spomnuvaat kako ist etnikum,i sto sega "da gi delime".
Samoto ime Vlav e od germanskite jazici.

I neznam zosto voopsto se zboruva za romanizirani.
Teritorijata na Romanija bila okolu 165 god. pod rimjanite.
Anglija bila poveke,nie,golem del od EU,afrika.

Kako drugite ne se romanizirale,a poveke vreme bile okupirani,tuku bas tie sto bile najmalku okupirani?

i kade vo istorijata pred 1920 god. (nepoln vek) e spomnata kontinuiranost na Dacia-Romania?

od istorijata,rano-srednovekovie,citame deka ottamu Dunav,nemalo nikakvi vlasi-Romani nitu slavsi...

ako veruvame na Madzarite i nivnite hroniki,koga tie ja osvoile karpatija (citaj vlachija-romanija),tie ne nasle nikakvi romei,vlasi,kumani.....a nasle drugi narodi.
tie teritorijata ja osvoile od frankite,koi istata ja narekuvale Voloch...koe e mnogu slavski...

znaeme deka sv. braka Kiril i Metodij bile da gi opismenuvaat slavsite-citaj pravoslavnite.
zosto ja preskoknale Romanija?
ta neli vlasite i romancite se pravoslavci od damnina?

zatoa sto se do 13 vek,ne postoi nikakva pravoslavna crkva na taa teritorija.

pa lkako togas bile pravoslavni?

se se toa izmislici od ponovo vreme...

dali nekoj se zaprasal na koj jazik peele popovite vo Romanija se do 19 vek?
dali nekoj se zaprasal deka,otkoga "Vizantija" ja osvoi blgarija,site vlasi bea pod Ohridskata Arhiepiskopija,a Romanija bese nejzin del se do ukinuvanjeto na Ohridskata Arhiepiskopija?

pak ke prasam,na koj jazik peele popovite (verojatno i vernicite) vo Romanija..so vekovi?
crkveno-makedonski ili staroslovenski?

za jazikot na Vlasite...
vo MK ima Vlasi,sigurno i forumdzii,tie se najpovikani da kazat nesto poveke za toa....
1r57xs.jpg

jas mislam deka romancite i vlasite imaat golem fond latinski zborovi,zatoa sto pred da bidat pravoslavci,bile katolici,i go prifatile latinskiot jazik.
i drugi EU narodi bile i se katolici,no tie se tuka domorodni, a ovie dojdenci.
vprocem i blgarite tataro-mongoli i turki zboruvaat slavski,i kumanite i koj uste ne...
ovie odbrale latinski,i toa e toa...
zatoa i albanskiot (ne onoj na shqipot) ima latinizmi,i tie bea katolici vo isto vreme i podocna....
smesen e shqipot,em latinski,em kavkaski....em najmnogu slavski...

nie znaeme deka MK ja narekuvale mix salata poradi izmesanosta na hristijani-muslimani,no neznaeme kakov mix-salata bilo vo Romanija so ungari,tatari,kumani,bulgari,latini,slavsi,romi,pa solunskoto narecje kapak...

teorijata deka se toa romanizirani,ja koristi i shqipot,bas poradi latinskite zborovi....

p.s..
inaku,zborot
bahuroman=having much hair or wool ; a sheep
kolku da se znae...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom