Во нашата Галаксија има 38.000 други цивилизации

• Креатор на темата Креатор на темата igor108367
  • Време на започнување Време на започнување

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Интелигентни цивилизации постојат во вселената и можеби се илјадници, тврди научник од Единбург. Откритието на повеќе од 330 планети, надвор од нашиот сончев систем во последните години, помогна да се прецизира бројот на формите на живот, кои веројатно постојат.

Постоечките истражувања предвидуваат дека има најмалку 361 интелигентни цивилизации во нашата Галаксија. Можно е нивниот број да достигне и до 38 илјади.

Дури и со повисоката од двете проценки не е многу веројатно дека може да биде воспоставен контакт со вонземјаните.

Научниците често излегуваат со проценки за можното постоење на интелигентен живот во вселената, но тоа е процес полн со претпоставки и бројот се движи меѓу милион и помалку од еден.

„Тоа е процес на квантификација на нашето незнаење“, рече Данкан Форган, истражувач од универзитетот во Единбург.

Форган симулиран модел на галаксија сличен на нашиот, во кој што се создава сончев систем.

Различните сценарија во симулацијата прогнозираат од 361, па се до 37 интелигентни цивилизации.

Е ај сеа да видам дали има или нема летачи чинии.

Што е ова? Епидемија на погрешно сместени теми? Интересна тема али за друго место е....

Ајдееее од 1 вест и право тема. Абе не мора да се отвара за се тема, има многу такви теми за пишување

Oд толку интелигентни цивилизацији во галаксијата ние најдовме да бидеме среде најглупите (Србија, Бугарија, Грција и Албанија)
Малер!

глупости, докажано е дека има многу планети на кој има живот само се надвор од сончевиот систем и ни требаат над 100 години за да стасаме, а дали има луге, марсовци или ништо нема никој уште не знае :toe:

Ама за 50 години ке има побрзи вселенски бродови и ке ојме од планета на планета :)

За темата:
Можеше ова да го постираш во Астрономија (откритија, новости), ама ајде не е то моја работа :)

Што е ова? Епидемија на погрешно сместени теми? Интересна тема али за друго место е....

Ајдееее од 1 вест и право тема. Абе не мора да се отвара за се тема, има многу такви теми за пишување

ја глеам дека тебе ќе те гаѓаат со летачки чинии ако продужиш тапа теми да отвараш :)

И еве пак модераторите го кажаа своето, сега уште да почекаме... да ја преместат темата.

Jas ednas imav moznost da razgovaram so edinstveniot Makedonec koj raboti vo NASA,i mnogu jasno prvata recenica bese:
-I,ima li tamu gore nesto zanimlivo?
Mi odgovori deka nema pristap do top tajnite na NASA,ama spored nego imaat pronajdeno nesto interesno.Glavniot problem megutoa e,sto coveckata percepcija ima jasno definirani pravila za poimot civilizacija,zivot,komunikacija,intelegencija i samoto toa e precka vo procenkata dali nestoto dava znaci na intelegenten zivot,komunikacija...
Kako i da e,sega zasega nie sme bile najnaprednatata civilizacija koja ispeala da go dostigne stadiumot na perfektna kontradiktornost.(nekakva sala koja nazalost ne ja svativ)
Inaku,otsekogas mi interesno kako vo filmovite ima unikaten prikaz na vonzemjani :)
Dali e toa samo propaganda koja se stremi da stane i oficijalno vistinitost,ili site reziseri vo Holivud imaat zaednicki stav okolu letackite cinii,zelenite marsovci i neprijatelskiot stav na lugeto..ostanuva da vidime:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom