Плуканица за Владата и нејзиниот однос кон женскиот ракомет во земјава!

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Јове убаво што си го болдирал но требало да ги зголемиш буквите бидејќи слабо читаш.Имаш појаснување во секој пост на темава што се финансиери а што е државна каса ,од мене а ако сакаш да глумиш енглез многу лошо го правиш тоа :wink:
Должам уште објаснување како Агенција за млади и спорт може да помогне во случајов да се истурка меѓународнава сезона на Ѓорче.Неодамна имаа оглас за проекти,имаат буџет од милион денари кој ги делат на спортски здруженија и невладини.Но бидејќи има избори,Агенција за млади и спорт сите пари ги пренасочува во некои добро познати невладини кој ги финансираат изборите.Наместо тие пари да се фрлат во реклами за избори,можат да ги насочат кон Ѓорче на истиот начин преку проект на невладина или спортско здружение кое верувам Ѓорче го има регистрирано.Но останува се,само да посакаат да помогнат во сезонава,а за наредната со заеднички сили по спонзори.
Ако сакаш дообјаснување,ако незнаеш,не се срами да прашаш:wink:

бла, бла, бла
Ако сакаш дообјаснување,ако незнаеш,не се срами да прашаш:wink:

Пак истото го кажуваш, како по обичај се вртиш во круг. :pos2:
И шо, да им се дадат пари пошо они се млади и изнемоштени од гинењето на терен. Абе ало, по салите низ Македонија нема греење, тимовите тренираат во стари дотраени и ладни сали. Наместо тие финансии да се даваат за реконструкција и градење на нови спортски објекти, ти бараш да одат во лез клубчето?

Хаха патетики, исто па исто веќе не ми си интересна ајде поздравче.
Напред девојки! :wink:

Владата се смилува на ракометарките

prazno.gif
prazno.gif
05.02.2009 19:38 Ракометарките сепак ќе бидат наградени
Ракометот знае да биде актуелен кај нас и на теренот и надвор од него. Женската репрезентација вчера јавно се пожали за недоследностите во наградите на нашите селекции.
Денеска побаравме одговор од Агенцијата за млади и спорт. Директорот Драган Ѓурчевски тврди дека и женската и машката репрезентација се еднакво третирани од агенцијата за влезот во главната фаза од Европското односно Светското првенство.
„Женската ракометна репрезентација е еднакво наградена како и машката, од страна на Агенцијата за млади и спорт. Се договоривме 20 илјади евра да бидат од АМС, 30 илјади од ракометната федерација и договорено беше први да бидат од РФМ, бидејќи кај нас е крај на буџетната година. До крајот на февруари ќе биде исплатена целата премија“, изјави директорот на АМС, Драган Ѓурчевски.
Иако без директна надлежност, ѓурчевски верува дека ќе се најде излез од раздорот кој го предизвика одлуката на владата да им подели индивидуални премии на ракометарите, занемарувајќи го дострелот на дамите.
„Владата сакаше со тој потег да ги мотивира спортистите, оние кои ја дигнаа македонската јавност на нозе. Секако, ова е плус од страна на Владата во делот на спортот“, додаде Ѓурчевски.
Дали имаа право да се чувствуваат дискриминирани ракометарките?
„Сигурно ќе се најде начин да се искочи од оваа несакана ситуација“, соопштуваат од АМС.

СЕПАК ИДАТ ИЗБОРИ , ТРЕБА ДА СОБЕРАТ НЕКОЈ ПОЕН , КАКО САМО НЕ ИМ Е СРАМ.

јас тоа што го слушав на вести, и го читам сеа тука, демек се смилувала владата, никаде не видов дека владата ќе даде пари. директорот кажа дека 20 илјади ќе земат од АМС и 30 од РФМ. тоа го зедоа и машките. ако касни исплатата кај женските е во ред. таму никаков проблем.
проблемот се јавува што ВЛАДАТА, потенцирам, владата им даде на ракометарите на секој посебно по 5, а на Кире 10 илјади евра. е таму е проблемот. тие се единствените пари, што владата како влада, а не како АМС ги даде. е за тие пари им е криво на ракометарките, а и на мене/нас со нив.

Заслужија и они. Како мажите добија требаше и они. За бадијала ли играат.
Треба да бидат наградени за постигнатато.
За да играат треба да се мотивираат и да имаат желба.Плата немаат земено незнам колку месеци.
И после како сакаат во Македонија да има женски ракомет, кога ќе играат КПК сега за шо да трчаат не ми е јасно тоа, од каде ќе најдат трошка мотивација.:uvo:

Ова за ракометарите е историски успех. Никогаш ниедна машка репрезентација не се пласирала толку далеку. А жените пред 10 години или така нешто беа исто 11 место во свет. Прашај ги тогашните ракометарки по колку пари земаа и каков прием добија од влада и од РФМ и од агенција за спорт. Половина од ракометарките потоа играа за Кометал. Прашај ги чичко Трифун колку пари им даде тогаш. Да, составот денеска е скроз изменет но јас сметам дека ракометарките не заслужуваат парична награда бидејки доволно добиваа и доволно се стимулирани за да успеат во рамките на овој спорт. Сите се одлични професионалки во тој спорт и треба да покажат на некое првенство многу подобар успех. Па не може со секој настап да зимаат пари да му се намочам.

Парите што ги добиа ракометарите, јас искрено мислам дека се повеќе за стимул да се поттикне машкиот ракомет во Македонија. За женскиот не правам муабет, бидејки е на ниво,(со повеќе исклучоци од ракометарките што настапуваа на европското првенство). А не го исклучувам и факторот за сегашните избори, односно за реклама на Владта и давање некоја ситна пара од неколку илјади евра од 3 милијарди буџет.

Без многу нервози на темава, не мора да се прави мажи вс жени. Факт е дека државата, поточно одредени луѓе од власта следат спортови кои само ги има на телевизијата, а за успеси на спортисти кои се занимаваат со "помали" спортови не ни мислат да си губат време (океј, само пред избори се решаваат да фрлат некој денар). Ако дадат пари на машката репрезентација, дадат пари на женската, според мене треба да дадат пари и на поединци кои се занимаваат со тие помали спортови, пливачи, борачи, шахисти, пинг понгари, каратисти. Што знаеме ние, можеби во овие спортови имаме некој првак во Европа или светот а си немаме благе везе затоа што отколку да си ги растрчаат новинарите, А1 попрво би пуштиле Ексклузив, на Сител ќе ми се церека Латас со неговиот хумор кој не е ама воопшто смешен или па на форум.кајгана некој ќе ми отвори тема дека Шерифовиќ си го почешала меѓуножјето и ќе ми докаже дека на таква тема можат да се испишат безброј страници. Чист пример, не знам дали некој од вас знае или не, Македонија има актуелни светски првенци во параглајдерство и падобранство, покојната Нада Ицева дури му е роднина на некој од форумџиите. А пред некој месец имаше во весник дека немале спонзори за да одат на СП. :toe:
Тоа е суровата реалност на македонскиот спорт, среќа што АМС последниве неколку месеци се активираше (сменија директор) и почна да работи колку толку за македонскиот спорт и да организира акции.

Нефер е ова што им дадоа финансиска награда на мажите, а не им дадоа на жените, затоа што на некој не му текнало како се радувал во `97 или па во 2002 кога Кометал се искачи во Европа, а сега тој клуб е на работ на пропаст. Ама па кога веќе им се дава награди на спортистите, нека им се даде на сите што постигнале успех, како мотивација и поттик пред се`, за да се радуваме на поголеми резултати во иднина.

па арно им текна добро е што и нив ќе им дадат сепак и тие го дадоа срцето на терен и тие се бореа со сите сили..

Ова за ракометарите е историски успех. Никогаш ниедна машка репрезентација не се пласирала толку далеку. А жените пред 10 години или така нешто беа исто 11 место во свет. Прашај ги тогашните ракометарки по колку пари земаа и каков прием добија од влада и од РФМ и од агенција за спорт. Половина од ракометарките потоа играа за Кометал. Прашај ги чичко Трифун колку пари им даде тогаш. Да, составот денеска е скроз изменет но јас сметам дека ракометарките не заслужуваат парична награда бидејки доволно добиваа и доволно се стимулирани за да успеат во рамките на овој спорт. Сите се одлични професионалки во тој спорт и треба да покажат на некое првенство многу подобар успех. Па не може со секој настап да зимаат пари да му се намочам.

Парите што ги добиа ракометарите, јас искрено мислам дека се повеќе за стимул да се поттикне машкиот ракомет во Македонија. За женскиот не правам муабет, бидејки е на ниво,(со повеќе исклучоци од ракометарките што настапуваа на европското првенство). А не го исклучувам и факторот за сегашните избори, односно за реклама на Владта и давање некоја ситна пара од неколку илјади евра од 3 милијарди буџет.

е шо, демек ќе даваме, даваме пари за да се стимулираат играчите. потоа идните генерации ќе бидат веќе стимулирани, и што ни е гајле што направиле. за секој успех, од било кој спорт, ако се даваат, треба да се даваат. а не, они оти зимале пред 10 години, доста им се. треба да се стимулираат постојано, инаку младите воопшто нема да сакаат да спортуваат т.е. да настапуваат за репрезентација, ако знаат дека џабе им е да се и светски шампиони.:toe:

za gorce petrov da se spasi jas sum za ama za ova so barat reprezentativkite pari za uspeho mislam ne zasluzija soako zedoja 7 mesto ic nemase euforija megu narodot a mazite ko zedoja 11 mesto cela nacija bese na noze
немаше еуфорија за жените?????????? мислам дека си во ГОЛЕМА заблуда можеби ти лично тоа не си го чуствувал но целата спортска јавност беше на нозе ги бодреше ракометарките и дишеше со нив па зар не виде каква еуфорија имаше во сала тоа се ти објаснува

Фала богу едвај се сетија да им дадат и на ракометарките нешто.
:salut:

Се разбира видоа бунење неправда и им дадоа!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom