Распадот на Југославија

• Креатор на темата Креатор на темата Ѕвер
  • Време на започнување Време на започнување
Carlito Brigante напиша:
Па брод шо тони нормално дека ќе го напуштиш. Додуша Словенците ја посакуваат Југославија. Ептен се изгубија во пазарот на Европа.

Насекаде во бившите соц држави има носталгиja по социализмот, ама точно во Словениja и во Полска е наj-мала. Де факто Словениja беше инициаторот за отцепувьне и кога Милошевич наруши федералната конституциja и укина автономиjaта на Косово и Воjводина, за Словенците беше идеален повод и они да ja нарушат конституциjaта на СФРJ. По них и Хрватска.

shopski напиша:
Да не би Словенците и Хрватите да са влезнали со рефередум во Jугославиja ?
Теоретски, аку на Хрватите се поставеше прашаньето што слободно да изберат :

- НХД начело со Анте Павелич, и со поддржка од Хитлер или
- Титова Jугославиja

Jaс мислам дека ке избереа Хитлер, а не Титова Jугославиja..ajде да не се лажеме

Што да барат во Jугославиja Словенци и Хрвати, освен аку не им е наметмната со сила против нивната вольа.

Carot vas so referendum li bil izbran i posle preku pat na referendum izbrkan?

Tito od koja bivsa YU-Republika doaga,poznato li ti e?

inat_o напиша:
Carot vas so referendum li bil izbran i posle preku pat na referendum izbrkan?

Tito od koja bivsa YU-Republika doaga,poznato li ti e?

Царот наш не е бил со референдум, ама Народното собрание което што го е избрало за цар, и избрано со слободни избори.

Е като Тито е Хрват по татко и Словенец по маjка, зошто денеска не го почитуват, а почитуват Анте Павелич / поддржан од Хитлер и Мусолини/

По добре со Хитлер одколку со Тито, вероватно така мислат повекето Хрвати...

Јеби га - вештачките творби секогаш имаат одредено времетраење така и Југославија. Некомпактибилно ми беше мене тоа “Братство и единство“ - жива утопија. Ако воопшто постоеше немаше да си ги извадиме очите едни со други по нејзиниот распад. Југославија? :raz:

Една обична фасада...

Југославија беше вештачка творба и како таква се распадна.Србите и Хрватите немаше шанси да живеат заедно после толку пролиена крв.Моќта на Тито ја одржуваше СФРЈ заедно.се знае индустријата каде беше и кои републики беа извори на суровини.Логично е шо се распадна.Нормално Словенците и Хрватите кога ги ишмукаа сите пари да сакат да бидат сами.Тоа го направија преку банките.Само ние Македонците ја величевме Југославија до самиот распад.Такви кои пропагираа каква-таква Југославија уште се во политиката.Сетете се на времињата пред референдумот.Титовата слика да стои во парламентот,а СФРЈ де-факто не постоеше.Дур беше Тито жив,балансираше.Не дозволуваше испади на национализам.Хрватската пролет 1971 е пример за тоа.Е после немаше кој да држи.САНУ повикуваше Сите Срби во една држава.И биде шо биде.

Z a veme na hrvatskata prolet Tito dva pati ja ima ponudeno svojata ostavka no istata ne bila prifatena od CK SKJ.

inaku od koga bese evidentno deka sssr ke se raspadne zapadot ja zasili svojata propaganda vo Jugoslavija
preku razni spioni i razuznavaci zosto ednostavno ne im odgovarase Jugoslavija takva kakva sto bese.

Оставката е била блеф(ако постоела). За второто се согласувам,но дали една нација(југословенска,така да ја наречеме)ако е монолитна нема да издржи притисок?

strumics напиша:
Оставката е била блеф(ако постоела)

Da ostavkata postoela i toa gledav emisija pred nekoj mesec na HRT kade sto se diskutirase za poranesniot rezim i gostin bese ex-komunista i clen na CK od Hrvatska imeto stvarno ne mu go zapamtiv i on ja obelodeni ovaa informacija deka Tito bil resen da ja napusti funkcijata no po dolgi razubeduvanja ostanal.

Добро,прифаќам,првпат слушам за такво нешто.А тогаш,колку шо знам,многу глави летнале,баш по налог на Тито.

shopski напиша:
Царот наш не е бил со референдум, ама Народното собрание което што го е избрало за цар, и избрано со слободни избори.

:icon_lol: Ti si idiot. Germanski car, "izbran" od bugarsko sobranie (demek preku slobodni izbori), kade sto mnogu od izbiracite se identifikuvale kako Srbi!

What a mess! No wonder you are confused today!

Не бе, не како срби, како гренландци, веруваааааааааааааааш?

Инаку според Т'рновската конституција само Народното с'брание имало право да гласува нов монарх. What a mess. Т'рновската конституција е написана по подобие на конституцијата на кралство Белгија.

Koreni напиша:
:icon_lol: Ti si idiot.

Germanski car, "izbran" od bugarsko sobranie (demek preku slobodni izbori), kade sto mnogu od izbiracite se identifikuvale kako Srbi!

What a mess! No wonder you are confused today!

Корени, будало неписмена, зошто се напиньаш да спориш за историja, като и хабер си немаш от таа работа ?

Шопски, абе батка ем си шуто ем се бодеш. Седи си мирен, не си повикан да зборуваш за распадот на СФРЈ зашто како прво никогаш не си живеел во таа држава за да можеш да знаеш какви точно биле состојбите во нејзе и кои биле причини за распадот.Глеј си таму зашто вие во Бугарија сеуште мака мачите со стандардот кој ви е за никаде.

Не се занесувај дека знаеш затоа што си читал историски дела од бугарски автори, затоа што вашите автори од оваа област не се воопшто ценети во светските кругови. А за историјата на Бугарија сите знаеме, не се труди овде да не разубедуваш во нешто што низ векови се потврдило дека е така. Никогаш не сте имале муда сами да водите своја политика, одкако ви е создадена државата. Немој само да кажеш дека самите вие сте ја создале. Да не беа германците и австријците, вие сега ќе немавте држава. Па ти сега види која држава е природна а која е вештачка творба!

Инаку во таа вештачка држава како што ја нарекуваш, ние уште тогаш се гаѓавме со банани кои скапуваа во нашите жардинери на масите од салоните, додека вие чекавте со саати „на опашката” за да добиете до две скапани лимончиња или мандарини. За чоколади можевте само да сонувате. Гардероба да спомнам? Ем немавте ем незнаевте да се облечете. Најголема навреда беше да му кажеш на некого „леле, како бугарин си се облекол”. Зато молчи си, зашто и природно и „вештачки”, за вас сме биле и секогаш ќе бидеме запад!

shopski напиша:
хехе, 90 евра беше преди 10 години, сега е 160 официално, а преку паритет на покупателната способност 160 евра во БГ е повеке од 180 во МК и од 120 во СЦГ.
Еееее, сонувај Шопски, сонувај....160 евра не сте ни виделе како изгледаат не па да ви ги дадат како плата во Бугарија.-Што ми раскажуваш прикаски со официјални податоци, кога и сам знаеш дека не е така? Па пред 2 месеци бев во Ќустендил, имам пријатели таму, мислиш ли дека би ме лажеле луѓето?

Мандрак, извинуваj ама ja сум читал Словенец за разпадот на СФРJ..па сум зборил и со Хрвати, живи луге..не е удобно да пишувам тука што слушнах од Хрватите

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom