Кина стана трета економска сила

• Креатор на темата Креатор на темата Black Night
  • Време на започнување Време на започнување

Black Night

Galvanize
Член од
25 септември 2008
Мислења
327
Поени од реакции
20
Кина ја престигна Германија и стана трета светска економска сила, по САД и Јапонија. Кинеската влада вчера ја покачи процената на стапката на економски раст за 2007 година од веќе високите 11,9 отсто на 13 отсто, што претставува најбрз раст од 1994 година. Тоа го подигна кинескиот БДП на 3.500 милијарди долари според курсот од 2007, соопшти Државната статистичка агенција. Германскиот БДП таа година беше 2.400 милијарди евра или 3.300 милијарди долари.

САД се најголемата економија во светот, која во 2007 година оствари 13.800 милијарди долари. Следува Јапонија со 4.400 милијарди долари.

извор: дневен весник "Дневник"

Па со толку работна сила секако ќе остварува силен економски раст:) Можат 300 милиони луѓе да седат по дома и пак ќе има доволно работници. Читав некаде во весник дека во Шангај, една цела зграда се поставува за една недела или месец. Ме интересира како стои Кина со инфлацијата?

Кина ја држи инфлацијата од 3-5% годишно,што е доволно за овој економски пораст.Нормално извозно ориентирана земја дека ќе има толкав економски напредок.Само неможе до небо да оди развојот ќе пукне ланецот,прашањето е кога:)

Можеби е трета но е нај нерационална економија во светот. Ако некои земји во светов имаат проблем со низок економски раст, Кина има проблем со огромниот економски раст и уште низа други проблеми.

Ima probelemi kina so mnogu raboti na fakt e deka porasno vo ekonomska sila.Nad 1 000 000 luge toa e kako masina so rezervni delovi kolku sakas taka da mozes da ja forsiras do kraj.imase statija vo economist.com za kina.Dosta e interesna.Citajte ja

Кина го имаше главниот удар и е у жижата на последните случувања кои што и претходеа на светската рецесија.
Жутите обработија удар кој што во материјални штети,U.S.A. тешко дека ќе ги доживееше и при почеток на сериозна војна.

Кина ја престигна Германија и стана трета светска економска сила, по САД и Јапонија. Кинеската влада вчера ја покачи процената на стапката на економски раст за 2007 година од веќе високите 11,9 отсто на 13 отсто, што претставува најбрз раст од 1994 година. Тоа го подигна кинескиот БДП на 3.500 милијарди долари според курсот од 2007, соопшти Државната статистичка агенција. Германскиот БДП таа година беше 2.400 милијарди евра или 3.300 милијарди долари.

САД се најголемата економија во светот, која во 2007 година оствари 13.800 милијарди долари. Следува Јапонија со 4.400 милијарди долари.

извор: дневен весник "Дневник"
Da te popravam nesto.Kina ima uste mnogu leb da izede dodeka ja prestigne germanskata ekonomija.Toa sto ti go napisa e isto kako semejstvo od 30 clenovi so mesecen prihod od 3000 evra ima podobra ekonomija od semejstvo so 2 clena i mesecen prihod od 2500 evra.Za Kina da ja stigne Germanija postojat dva nacina.Prviot nacin e Kina da dostigne BDP za 15 pati pogolem od denesniot germanski a vtoriot nacin e da go namali brojot na ziteli od 1.2 milijardi na 80 milioni.

Кина е пример на еден див капитализам, кој што во Европа бил присутен уште во 19-тиот век. Интересно е тоа што се уште се нарекува комунистичка. Пред некоја година имаше случај каде што рекетари пратени од некој бинисмен истепаа 20 тина жители од некое село. Сакал да им ја земе земјата. Гледав и некој документарец каде што работниците работеа под најтешки услови. Изгледа работодавците немаат обврски за заштита на работниците при работа. Кога ќе станат инвалиди едноставно ќе ги заменат со други. А инвалидиве ги бркаат на улица без никакво обештетување.
Можеби со брзиот економски развој ваквата состојба ќе се промени.

Vo golemite fabriki kako sto se avtomobilskite a gi ima nesto poveke od 10 rabotnicite se avtomatski zastiteni od rabotodavcite bidejki na investitorot ne mu bese dozvoleno od kineskata vlada da ucestvuva so 51% akcii bas poradi tie pricini tuku odnosot bese 50:50 pomegu niv i drzavata.Na ova mnogu se sprotivstavuvaa na pocetokot no poradi faktot sto Kina e ogromen pazar i eftina rabotna sila gi nateraa investitorite da gi prifatat uslovite sto im gi nametna kineskata vlada.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom