Подземни куќи

• Креатор на темата Креатор на темата martini64e
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 октомври 2008
Мислења
256
Поени од реакции
18
Подземните куќи се најчести во Италија. Во Македонија ги нема, но ако сте нашле на Интернет слики од подземни куќи од било која држава, ставете ги во темава.

(едитиран текст од модератор)

800px-Coober_Pedy_underground_house.jpg

underground.jpg

hillside.jpg

happy?

Упссс...
на овој треба да му се фрли бомба у оџакот !!!
:vozbud::vozbud::vozbud:
Ка Бошко Буха.
Иначе нема друго чајре.
:pos2:

Јас на слика што ги гледам неможам воздух да земам, а не пак да живеам во нив.
Едноставно не ми се практични и бараат многу повеќе финансии од колку една нормална куќа :)

Мене баш ми се интересни :) Сакам необични ствари, и би живеела во вакво нешто :)

Јас на слика што ги гледам неможам воздух да земам, а не пак да живеам во нив.
Едноставно не ми се практични и бараат многу повеќе финансии од колку една нормална куќа :)

Практични се, за одредени територии низ светов, каде температурите се екстремно високи или екстремно ниски, па самото опкружување од земја обезбедува далеку подобра изолација од секој модерен сендвич ѕид. И не бараат повеќе финансии - ископот е далеку поефтин од другите фази во градењето.

Мислам дека некои делови во Либија имаа цели населби од вакви куќи. Ако најдам информации, ќе ги пренесам.

Баш е интересно и би можел да живеам во таква куќа.

Еден од професорите на АФ ќари награда за една таква студија. Подземни куќи? Будалаштина невидена! Апсолутно не одговараат на човековата устроеност.

Интересно, но сепак не би живеела во таква куќа! Клаустрофобична сум и уште у земја да ме бутнат ќе цркнам:nesvest:

Ме интересира дали земјотрес може да им наштети?
pa vaka bas ucev u skolo ni kazuvaa neso za ovie raboti(na arhitektura sum...) i za zemjotersi tesko deka moze da im nasteti bidejki segradat kaj sto nema mn tektonski dvizenja a ako ima se poslabi i ne im pravat nisto...
u kina ima mn vakvi zgradi kaj sto zgradata moze da ima 50 kata nadvor i 50 pod zemja...seto toa e od ekonomicna stv bidejki premnogu lugje se i go iskoristuvaat prostorot do maksimum:D:D

Интересна ствар. Јас би уживал во нив поради безбедноста која ја носи опкруженоста со земја. А и изградбата е и тоа како поевтина отколку нормална куќа.

Катастрофа, да речеш подрумот кај нормална куќа е под земја, ајде де, ама ова цело време да си под земја ќе се угушиш, а башка што е штетно за здравјето.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom