Неколку факти?

• Креатор на темата Креатор на темата 606
  • Време на започнување Време на започнување
Misirkov напиша:
Nema problem, te svativ.

Raskazi gi legendite za Mida ako gi znaes. Interesni se.

Приказната што ја споменав во уводот на темата што всушност беше мотив за да ја отворам истава е всушност многу позната и сте ја гледале и на Македонски народни приказни. Мида наводно пред да стане крал бил сиромав човек но господ му подарил моќ - се што ќе допре да позлатува и така станал многу богат а подоцна и крал.

Интересна е легендата за Гордиевиот јазол и врската со Александар Македонски.
Приказната почнува со кралот Гордиј кој станал крал на Фригија иако немал сина крв. Тој бил обичен селанец кој преживувал од земјоделство со помош на своите волови и запрегата. Еден ден кога тргнал кон своите ниви забележел како еден голем кралски орел постојно се обидува да застане на неговата запрега. Каде и да појдел со запрегата орелот одел по него. Гордиј во тој момент решил да се упати во најблискиот град и да побара совет од тамошното светилиште. Отишол во градот Телмија фригијска. На влезот во светилиштето сретнал една млада пророчница, која кога ги видела орелот и запрегата со неговите волови му рекла веднаш да принесе жртва на Зевс. Девојката го замолила да појде со него во градот, но откако Гордиј пред Зевс ќе даде ветување дека ќе ја земе девојката за жена.

Во меѓувреме кралот на Фригија умрел од непознати причини неоставајќи наследник, а локалниот пророк во тој миг објавил дека новиот крал на Фригија ќе дојде заедно со својата невеста на воловска запрега.

Токму во тој момент Гордиј влегол на Агора-та (пазарот) пред насобраните луѓе кои го очекувале својот нов крал. Кралскиот орел сеуште стоел на запрегата потврдувајќи го изборот на новиот крал на Фригија. Откако Гордиј станал крал, му ја оставил во завет својата запрега на богот Зевс. Тој запрегата ја врзал за еден столб со величествен чвор за кој рекол. Оној кој ќе го одврзе јазолот ќе биде идниот владетел на цела Азија.

Цел еден век никој неуспеал да го разврзе јазолот кој се нарекувал ”Гордиев јазол”. Во 333 г. пне Александар Македонски ја покорил Мала Азија. Тој со 23 години стигнал во Фригија. Во Фригија дошол како сеуште непоразен војсководец. Дилемата била дали да ризикува и да навлече лоша среќа врз својата фаланга ако не го разречи јазолот или не.
Александар се искачил на ридот каде била врзана запрегата. Опкружен од голем број љубопитни Македонци и Фриги, тој ги прашал луѓето од Храмот: ”Дали е битно на кој начин ќе го разврзам јазолот?” Кога добил одговор дека е битно да се разврзе, тој молскавично го извадил мечот и со еден силен удар по средина на јазолот го расекол на две, ослободувајќи ја запрегата на Гордиј, од столбот за која тој ја беше врзал стотина години пред тоа. На тој начин младиот Александар си го отворил патот за освојување на Азија. Вечерта веднаш по подвигот на младиот крал од Македонија, на небото над Фригија имало силна бура, а ноќта била исполнета со многу молњи и громови. Сето ова било знак од небото и од Зевс дека се задовлолни од постапката на синот на Зевс, младиот Александар.

Тоа е легендата. Но она што мене ми е интересно е еден друг расплет на оваа приказна кој некаде го имам читано. Според него Александар не го одврзал јазолот со силата на својот меч. Другата приказна вели дека само ги фатил двата краеви на јазолот и ги повлеков во спротивните правци, левиот во лево, десниот во десно и јазолот сам се отвори. Ако првата приказна зборува за тоа дека со меч го разврза јазолот со меч ќе ја покори и Азија, ова второво мене ми вели нешто друго. Во овој случај се послужил со итрина/мудрост, веројатно научена кај големиот Аристотел. Ако бил навистина ваков епилогот можеби во овој потег лежи објаснувањето зошто Александар не бил само уште еден обичен тиран и сатрап кој ја покорил Азија туку, владетел со космополитски погледи на светот кој уште тогаш создал држава- заедница од мноштво народи меѓу кои и легендарните Фриги од кои почна целава работа.

Fakti za sto? Dobro , eve kako fakt mozam da kazam deka.... procitav deka prosecen covek minuva okolu 23 godini 5 meseci i 25 dena vo spienje. Fascinantno neli?

A da pocnes da citas od prva strana pa da vidis za sto se raboti.
Jes da naslovo ne e ok ama citni malku pogore de!

maci напиша:
Fakti za sto? Dobro , eve kako fakt mozam da kazam deka.... procitav deka prosecen covek minuva okolu 23 godini 5 meseci i 25 dena vo spienje. Fascinantno neli?

Добар е насловот сега? :)

Постирано: 14 Фев 2008 во 04:10
geneolosko_drvo_na_makedonskite_kralevi_01.gif

(1)

Sto se odnesuva do prasanjeto na postavuvacot na temata, da go razgranicime prvo kontekstot. Se raboti za pocetniot period na Zheleznoto vreme. Zhitelite na Makedonija vo toa vreme se Brigite, iako obicno kulturata na arheoloskite iskopini se povrzuva so Luzhickata kultura koja sto bila nasiroko rasporstraneta vo Centralna Evropa togas. Inaku zeleznoto doba se radja vo Anadolija (kade sto nasite predci se naselile podocna).

Bidejkji Brigite se dominantno naselenie, istoricarite ja narekuvaat kulturata na Zeleznoto vreme vo Makedonija i Alanija kako "brigijska", dodeka politickata organizacija na tie lugje kako "Brigija". Centarot na Brigija e Kutlesh vo dolna Makedonija na padinite na planinata Bermuim.

Brigijska Makedonija i Albanija bile podeleni na nezavisni kantoni predvodeni od svoj princovi. Nivnata povrzanost se gleda od arheoloskite naodi vo kralskite grobnici vo Kutlesh vo Botieja, Patali vo Eordaja, Visoj vo Pelagonija, Bark vo Desaret, Cinamik kraj Crn Drim, Burel vo dolinata Mati, Pazok, potoa Dukat i Vazje kraj Valona, Bajkaj i Vodine vo juzna Albanija do Gjirokaster.

Iako dvata entiteta imale razlicni karakteristiki, jasna e nivnata zaednicka etnicka makedonska osnova koja ja narekuvam(e) i "brigiska".

Од таа заедничка етничка основа потекнуваат денес албанците и арванитите во Грција драг Мисирков , со ова македонски етнитет малку си во заблуда... во античко време се споменуваат Илириа, Грција, Епир, Македонија како ентитети... Општо позната е инвазијата на Доријците од север кон Грција... значи зборуваме за ентитети Епир, Македонија, Бригија а етнитетот на тие ентитети се денешните албанци/арванити, грците и од 5 век наваму и словените.

Ako im veruvame na antickite izvori Irodot-Herodot ili pak mnogu vreme po nego, Kvintij Kurtij Ruf...Brigite se Makedonci i obratno.

I onoj, Filota,svoite sonarodnici Makedonci, gi narekuval - Frigijci.

Pojasno - zdravje!

P.S. i za Piro-manot:

" Општо позната е инвазијата на Доријците од север кон Грција" ??????????????

Poznata e samo od prikaznite, slicno na Leprikonite. Naucno, nema ama bas nikakov dokaz za toa.

Isto kako i za nekoi si Arvaniti, koi se pojavuvaat na Balkanot, vidi bogati, bas tocno koga Arapite gi isterale od KAVKAZ, od ALBANIJA i od ptolomeeviot i pocetno-bibliski ALBANOPOLIS i gi narekle AL-ARNAUT (otisle,nevrateni)...

A toa okolu slavsite, toa se prikazni za mali deca. Laznite iliri so geni od Kavkaz do Maroko, bile starosedelci (ama kade?), a slavsite ovde so anticki koreni..,i cesite bez slavski geni,duri i svabite se pogolemi slavsi.

I, plus toj SHQIP...cuden zbor. A za toa Alvan:

In accordance with the phonetic laws of the Tьrkic language the word aluank could have variants Alan, Alban, Alvan....

Tursko-alv(b)anski iliri?

pffffffffffffffffffffff...

А јас се мислев каде ли се изгубиле оние варвари кои живееле северно од грците, значи македонците, кои имале ист јазик и исти предци со илирите ... Значи сонародниците на илирите, бригите т.е. македонците се преселиле кон мала азија, кавказ, и си создале таму држава Кавказка албанија. Затоа сличноста на овие кавказкиве албанци со нас албанците... А ве сметав вас македонски словени за сонародници (асимилирани)... не не , друго ќе да е ... далеку заминала македонштината за жал.

Затоа сличноста на овие кавказкиве албанци со нас албанците...

Zatoa de:

In the Scythian and Sarmatian time in this region could have lived one of the ancestors of modern Azerbaijanis, called Aluan (Aluank). As notes F.Mamedova, from the 1-st c. BC to the 8 c. AD the "Albanian" self-consciousness of the inhabitants of these places within the limits of all of the Albania is reflected in their self-name eluank, and after the "fall of the Albanian Kingdom, as a fragmental phenomenon, both the ethnonym, and the Albanian self-consciousness are traceable in the 9-19 cc. in one part of the country - in Artsakh" [Mamedova Farida, 1989, 109].

Tocno koga gi snemalo od KAVKAZ, ete gi na Balkanot. Slicni ste, ama od 11 vek po Ristosa navamu-natamu...

Thus, Alans in Caucasus, possibly, were originally known under ethnonym Alyuan, which then has received the forms Alan, Alban, and Alvan.

Od turskata etimologija...

Mnogu e tesko da se dade naucno-potkrepen argument bidejkji nema pishani izvori za brigiskiot jazik. Bez razlika, za nas e sustinski bitno antickite Makedonci gi smetale Brigite sa svoi predci!

Za brigiskiot jazik ima ponesto. Kolku e obraboteno i objaveno (pravilno), toa e nesto drugo...

E sega, da ne pravime elegija. Ke se posluzime so Daglas-Harper elegy:

1514, from M.Fr. elegie, from L. elegia, from Gk. elegeia ode "an elegaic song," from elegeia, fem. of elegeios "elegaic," from elegos "poem or song of lament," perhaps from a Phrygian word.

Инаку,и бригијците си купувале по некоја век(на)oc леб.

Kојзнае колку била мека (голема,секоја сличност со мега е намерна).

Bе потсеќа ова на агорани (?) (тие купуваат)...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom