- Член од
- 18 март 2007
- Мислења
- 570
- Поени од реакции
- 78
А, да прашам дали е исто ако купам Used item? Стигнуваат тие?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
А, да прашам дали е исто ако купам Used item? Стигнуваат тие?
VladSch напиша:јас нарачав од eBay користен блиц. чинеше 50 $. ми наплатија царина 35 $. :uvo:
Дали од амазон вршат испорака и во Македонија???И некој има нешо порачано од амазон ???
Ha Ha. I toa kako. 2008 od letoto pa se do sea imam mnogu raboti naracano.
Od koi. racen saat, laptop, nadvoresen hard, laseri, kapcinja, cvikeri, kaisi, mirisi i red drugi raboti, ama zavisi od prodavacot sto koj i kako.
Ako ti treba nekoj sovet pisi PP ke ti pomognam da naracas, zasto malce e komplicirano. Treba da baras firma sto gi prakjaat do makedonija, pa ke treba da cekas od 2-7 dena da ti odobrat pa tek poslem od 10-20 dena za isporaka do doma.
Za carina kako sto citav po zakon do 45 evra ne ti se carini nisto, ama ne mora da znaci. drugar si naraca jakna od 120 dolari i ne mu ja carinija i toa mu ja pratija po DHL i za 2-3 dena mu stigna na vrata.
Obicno kako sto imam presmetuvano i kako sto mi imaat plakjano za carina plakjaat po ovaa tarifa. 15% carina i na toa ddv 18%.
Primer.
imas (CD nekoe) da receme i kosta 50 dolari. od amazon.com ili firmata ke ti zemat uste 50 dolari za isporaka do makedonija. znaci toa sve si plakjas.
koga ke ti stigne vo posta kaj nas toes carina oni na tie 100 dolari ke udrat cariona od 15% toa znaci ke treba da platis 15 dolari. pa poslem na tie 115 dolari udiraat i ddv od 18 posto i mu doagja negde okolu 135 dolari.Znaci gi plakjas tie 35 dolari tuka kaj nas a tie 100 dolari na amazon.
Obicno 1/3 od vkupnata cena na proizvodot sose postarina toes 1/3 od tie 100 dolari naplakajat kaj nas.
Mene za racniot saat nisto ne mi zemaa od posta. za hardot nadvoresniot mi baraa 5300 denari ama gi molev tamu i aj samo ddv plativ 3000. za laptopot sve si plativ regular i mi zemaa 2600 denari..
i taka dalje.
Pisi pomos ako treba.
Pozz i srekna nova godina na site![]()
Ha Ha. I toa kako. 2008 od letoto pa se do sea imam mnogu raboti naracano.
Od koi. racen saat, laptop, nadvoresen hard, laseri, kapcinja, cvikeri, kaisi, mirisi i red drugi raboti, ama zavisi od prodavacot sto koj i kako.
Ako ti treba nekoj sovet pisi PP ke ti pomognam da naracas, zasto malce e komplicirano. Treba da baras firma sto gi prakjaat do makedonija, pa ke treba da cekas od 2-7 dena da ti odobrat pa tek poslem od 10-20 dena za isporaka do doma.
Za carina kako sto citav po zakon do 45 evra ne ti se carini nisto, ama ne mora da znaci. drugar si naraca jakna od 120 dolari i ne mu ja carinija i toa mu ja pratija po DHL i za 2-3 dena mu stigna na vrata.
Obicno kako sto imam presmetuvano i kako sto mi imaat plakjano za carina plakjaat po ovaa tarifa. 15% carina i na toa ddv 18%.
Primer.
imas (CD nekoe) da receme i kosta 50 dolari. od amazon.com ili firmata ke ti zemat uste 50 dolari za isporaka do makedonija. znaci toa sve si plakjas.
koga ke ti stigne vo posta kaj nas toes carina oni na tie 100 dolari ke udrat cariona od 15% toa znaci ke treba da platis 15 dolari. pa poslem na tie 115 dolari udiraat i ddv od 18 posto i mu doagja negde okolu 135 dolari.Znaci gi plakjas tie 35 dolari tuka kaj nas a tie 100 dolari na amazon.
Obicno 1/3 od vkupnata cena na proizvodot sose postarina toes 1/3 od tie 100 dolari naplakajat kaj nas.
Mene za racniot saat nisto ne mi zemaa od posta. za hardot nadvoresniot mi baraa 5300 denari ama gi molev tamu i aj samo ddv plativ 3000. za laptopot sve si plativ regular i mi zemaa 2600 denari..
i taka dalje.
Pisi pomos ako treba.
Primer.
i taka dalje.
Pisi pomos ako treba.
То е ок ама на некој производи пишува Free Shipping и за то треба царина и триста глупости да се плајќа или не треба????И среќна нова и од мене![]()
Znaci ako naracam racen casovnik od 500 $ Tissot Touch, ke platam 50$ postarina i 200$ carina i danok? Toa mu doaga okolu 750$. Go vidov vo ramstore i cini okolu 40 000 mkd. Vo toj slucaj i nema nekoja razlika ...
У склоп на темава со Амазон дали има некој користено АМАЗОн МТУРК
и преку тоа да има нарачано од Амазон и дали све тоа функционира ??
1. Каква фирма бе? Се е оставено на Амазон, тие средуват цела процедура, ти само избираш продуктот преку нет, седејќи дома пред писито на некое комотно столче.
2. За царината, зависи од видот на продуктот што ке го земаш. Нема ништо чудно овде. Порачи кола од 20,000 и сигурно ќе треба царина да платаш.
3. За цедиња, музика, филмови, компјутери, се што е поврзано со ИТ, нема царина. И не ме зезај, 50 евра.6-7 долари зимат.
4. Едно да нагласам. Не порачувајте да ви стигнат преку DHL или Fedex.
Free Shipping од Amazon.com ти е само за US, а од Amazon.co.uk ти е само за UK.
Абе бројо од картицата го пишуваш кај шо се регистрираш или некаде на друго место ???