Amazon (официјална тема)

• Креатор на темата Креатор на темата Гоццццце
  • Време на започнување Време на започнување
А, да прашам дали е исто ако купам Used item? Стигнуваат тие?

А, да прашам дали е исто ако купам Used item? Стигнуваат тие?

јас нарачав од eBay користен билц. чинеше 50 $. ми наплатија царина 35 $. :uvo:

VladSch напиша:
јас нарачав од eBay користен блиц. чинеше 50 $. ми наплатија царина 35 $. :uvo:

исправка

Дали од амазон вршат испорака и во Македонија???И некој има нешо порачано од амазон ???

Јас имам... Warcraft: War of the Ancients Trilogy. Книга, ми стигна за 2-3 недели. Вршат и доставка на некои други продукти.. Во зависност од продуктот, начинот на пакување, and stuff like that.

Каков начин на плаќање применуваш?

Дали од амазон вршат испорака и во Македонија???И некој има нешо порачано од амазон ???

Ha Ha. I toa kako. 2008 od letoto pa se do sea imam mnogu raboti naracano.

Od koi. racen saat, laptop, nadvoresen hard, laseri, kapcinja, cvikeri, kaisi, mirisi i red drugi raboti, ama zavisi od prodavacot sto koj i kako.

Ako ti treba nekoj sovet pisi PP ke ti pomognam da naracas, zasto malce e komplicirano. Treba da baras firma sto gi prakjaat do makedonija, pa ke treba da cekas od 2-7 dena da ti odobrat pa tek poslem od 10-20 dena za isporaka do doma.

Za carina kako sto citav po zakon do 45 evra ne ti se carini nisto, ama ne mora da znaci. drugar si naraca jakna od 120 dolari i ne mu ja carinija i toa mu ja pratija po DHL i za 2-3 dena mu stigna na vrata :D.

Obicno kako sto imam presmetuvano i kako sto mi imaat plakjano za carina plakjaat po ovaa tarifa. 15% carina i na toa ddv 18%.
Primer.

imas (CD nekoe) da receme i kosta 50 dolari. od amazon.com ili firmata ke ti zemat uste 50 dolari za isporaka do makedonija. znaci toa sve si plakjas.
koga ke ti stigne vo posta kaj nas toes carina oni na tie 100 dolari ke udrat cariona od 15% toa znaci ke treba da platis 15 dolari. pa poslem na tie 115 dolari udiraat i ddv od 18 posto i mu doagja negde okolu 135 dolari.Znaci gi plakjas tie 35 dolari tuka kaj nas a tie 100 dolari na amazon.
Obicno 1/3 od vkupnata cena na proizvodot sose postarina toes 1/3 od tie 100 dolari naplakajat kaj nas.

Mene za racniot saat nisto ne mi zemaa od posta. za hardot nadvoresniot mi baraa 5300 denari ama gi molev tamu i aj samo ddv plativ 3000. za laptopot sve si plativ regular i mi zemaa 2600 denari. :D.
i taka dalje.

Pisi pomos ako treba.
Pozz i srekna nova godina na site :D

Od koi. racen saat, laptop, nadvoresen hard, laseri, kapcinja, cvikeri, kaisi, mirisi i red drugi raboti, ama zavisi od prodavacot sto koj i kako.

Ako ti treba nekoj sovet pisi PP ke ti pomognam da naracas, zasto malce e komplicirano. Treba da baras firma sto gi prakjaat do makedonija, pa ke treba da cekas od 2-7 dena da ti odobrat pa tek poslem od 10-20 dena za isporaka do doma.

Za carina kako sto citav po zakon do 45 evra ne ti se carini nisto, ama ne mora da znaci. drugar si naraca jakna od 120 dolari i ne mu ja carinija i toa mu ja pratija po DHL i za 2-3 dena mu stigna na vrata :D.

Obicno kako sto imam presmetuvano i kako sto mi imaat plakjano za carina plakjaat po ovaa tarifa. 15% carina i na toa ddv 18%.
Primer.

imas (CD nekoe) da receme i kosta 50 dolari. od amazon.com ili firmata ke ti zemat uste 50 dolari za isporaka do makedonija. znaci toa sve si plakjas.
koga ke ti stigne vo posta kaj nas toes carina oni na tie 100 dolari ke udrat cariona od 15% toa znaci ke treba da platis 15 dolari. pa poslem na tie 115 dolari udiraat i ddv od 18 posto i mu doagja negde okolu 135 dolari.Znaci gi plakjas tie 35 dolari tuka kaj nas a tie 100 dolari na amazon.
Obicno 1/3 od vkupnata cena na proizvodot sose postarina toes 1/3 od tie 100 dolari naplakajat kaj nas.

Mene za racniot saat nisto ne mi zemaa od posta. za hardot nadvoresniot mi baraa 5300 denari ama gi molev tamu i aj samo ddv plativ 3000. za laptopot sve si plativ regular i mi zemaa 2600 denari. :D.
i taka dalje.

Pisi pomos ako treba.

Znaci ako naracam racen casovnik od 500 $ Tissot Touch, ke platam 50$ postarina i 200$ carina i danok? Toa mu doaga okolu 750$. Go vidov vo ramstore i cini okolu 40 000 mkd. Vo toj slucaj i nema nekoja razlika ...

У склоп на темава со Амазон дали има некој користено АМАЗОн МТУРК
и преку тоа да има нарачано од Амазон и дали све тоа функционира ??

Primer.

i taka dalje.

Pisi pomos ako treba.

То е ок ама на некој производи пишува Free Shipping и за то треба царина и триста глупости да се плајќа или не треба????И среќна нова и од мене:):):)

Primer.

i taka dalje.

Pisi pomos ako treba.

1. Каква фирма бе? Се е оставено на Амазон, тие средуват цела процедура, ти само избираш продуктот преку нет, седејќи дома пред писито на некое комотно столче.

2. За царината, зависи од видот на продуктот што ке го земаш. Нема ништо чудно овде. Порачи кола од 20,000 и сигурно ќе треба царина да платаш. :)

3. За цедиња, музика, филмови, компјутери, се што е поврзано со ИТ, нема царина. И не ме зезај, 50 евра. :tapp: 6-7 долари зимат.

4. Едно да нагласам. Не порачувајте да ви стигнат преку DHL или Fedex.

То е ок ама на некој производи пишува Free Shipping и за то треба царина и триста глупости да се плајќа или не треба????И среќна нова и од мене:):):)

Free Shipping од Amazon.com ти е само за US, а од Amazon.co.uk ти е само за UK.

Абе бројо од картицата го пишуваш кај шо се регистрираш или некаде на друго место ???

Znaci ako naracam racen casovnik od 500 $ Tissot Touch, ke platam 50$ postarina i 200$ carina i danok? Toa mu doaga okolu 750$. Go vidov vo ramstore i cini okolu 40 000 mkd. Vo toj slucaj i nema nekoja razlika ...

Da Da taka doagja. edna tretina od cenata na proizvodot zaedno so sipingot.
toes 200 dolari ti e toa.

Plus prasanje e kolku ke bide siguren transportot.
Mislam za takov saat ne se isplati.
Ali za sitnici kako jas moze da se isplati edino samo sto me osusija za hardot :D

У склоп на темава со Амазон дали има некој користено АМАЗОн МТУРК
и преку тоа да има нарачано од Амазон и дали све тоа функционира ??

da da jas go imam koristeno mturkot. taka sve si naracav.
preku niv si zarabotiv sve :D

edino vistinski sto si plativ bese carinite ovde :D

1. Каква фирма бе? Се е оставено на Амазон, тие средуват цела процедура, ти само избираш продуктот преку нет, седејќи дома пред писито на некое комотно столче.

2. За царината, зависи од видот на продуктот што ке го земаш. Нема ништо чудно овде. Порачи кола од 20,000 и сигурно ќе треба царина да платаш. :)

3. За цедиња, музика, филмови, компјутери, се што е поврзано со ИТ, нема царина. И не ме зезај, 50 евра. :tapp: 6-7 долари зимат.

4. Едно да нагласам. Не порачувајте да ви стигнат преку DHL или Fedex.

Free Shipping од Amazon.com ти е само за US, а од Amazon.co.uk ти е само за UK.

GRESKA>>>>>>>>>> ne e ostaveno sve na amazon. OD AMAZON.COM samo cedea i knigi ti stigaat. DEFINITIVNO PROVERENO. imav probano preku niv da naracam ne mi davaat.

Za carinata da zavisi od produktot. ne sum siguren toa kako im ide. znam deka kako sto citav zakonikot do 45- evra ne se plakjalo ama neznam so sigurnosttt.

Za IT tehnologija carinata e 1% (mislam) a ddv definitivno 5%. mene tolku mi naplatija za laptopot.

DA NEMOJTE ZASTO KE VE OSURAT. KE TREBA I SPEDICIJA DA PLATITE sto e 1200 i kusur :D.

Абе бројо од картицата го пишуваш кај шо се регистрираш или некаде на друго место ???

Neznam toa kako ide. jas so mturk.com sum plakjal.

Pozz

Се што е под 45 еура и се што е некомерциајлна роба (спонзорства, промотивни материјали итн.) НЕ СМЕАТ да ви го царинат, пишува во правилникот. На робата што ви ја царинат на цената на производот (без пратката) ви ставаат 15% царина + 18% ддв (ова не важи за ИТ роба, не знам колку е царина за неа али ддв е 5%).
Има некои работи што ги имаат Амазон кај нив (јас лично имам купено книги, дискови и филтри за објективи), а за повеќето работи ви посредуваат со фирми (ви пишува таму дали тоа што го гледате го имаат амазон или ви го посредуваат преку продавници и ви ги наведува кои).
СЕКОГАШ ама СЕКОГАШ кога ви посредува Амазон видете која продавница е и проверете ја на www.resellerratings.com за да си проверите и да немате многу секирации и непреспиени ноќи во случај да не си стои на договорот другата страна.

Хммм не знаев за Мтуркот. Сега почнав со хитовите па да видиме како ќе иде :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom