Законот на Телема

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Па за што се темиве? :)

За да ти кажам каде што да најдеш, затоа Е темава :)
За ти се олесни работата и да сработиш сам нешто :)

П.С. Прашај го човекот што ја отворил темава, зошто е оваа тема... не сум ја јас отворил!

За да ти кажам каде што да најдеш, затоа Е темава :)
За ти се олесни работата и да сработиш сам нешто :)

П.С. Прашај го човекот што ја отворил темава, зошто е оваа тема... не сум ја јас отворил!

ШТО?
Кого да прашам?:)

ШТО?
Кого да прашам?:)

Кога ќе бидеш спремен, кога ќе бидеш спремен... ќе знаеш!
До тогаш се ќе ти биде „ѕвонци и други ствари“. Биди малку сериозен... онака како мислиш да добиеш корисен одговор тука?

Ок, доста со тебе.
За другите, малку историја!:love:

Кога ќе бидеш спремен, кога ќе бидеш спремен... ќе знаеш!
До тогаш се ќе ти биде „ѕвонци и други ствари“. Биди малку сериозен... онака како мислиш да добиеш корисен одговор тука?

Ок, доста со тебе.
За другите, малку историја!:love:

Јас си го одам патот на Сидарта, сам.....други патишта не ми се по воља :)
Нема кај мене завети и слични ствари, нема тајни...

Јас си го одам патот на Сидарта, сам.....други патишта не ми се по воља :)
Нема кај мене завети и слични ствари, нема тајни...
Самиот факт што сопственото искуство неможеш да го кажеш со зборови на друг е тајна што неможе да ја пренесеш.
Самиот факт што цврсто стоиш на одлуката дека сам ќе одиш по пат кој си го одбрал е завет.

Самиот факт што сопственото искуство неможеш да го кажеш со зборови на друг е тајна што неможе да ја пренесеш, самиот факт што цврсто стоиш на фактот дека сам ќе одиш по пат кој си го одбрал е завет.

Не би рекол дека е тајна....барем во права смисла. Иако е тоа така може барем да се проба да се разговара на таа тема, што не е случај кај сите.
За ова другово, не би рекол дека е завет, лична констатација е. Тајноста по дефолт кај мене е негативна, од тука нема што понатака да се зборува. Не сакам поделби на луѓе по било која основа, а најмалку во пирамидални структури. На суштинско ниво уствари станува збор за тоа дали си за индивидуализам или за колективот. Или се сведува на приказната на Исус со офцата.....дали си за тоа офчарот да остави цело стадо за да спаси една, а тука да ризикува да ги "изгуби" сите.

Bodhidharma воопшто не си го разбрал Ipsissimus ....
Одиш по патот бидејќи го следиш Законот на Телема: Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон. ;)
Ако нема понатака што да се зборува во врска со тајните, оди си :)

Нема поделби во О.Т.О. освен по искуство! Ако сакаш да се рамниш со сите, ќе умреш изгубен и нереализиран... но ако тоа му е волја на некој - ќе мора да го прави тоа. :)
О.Т.О. пракисте се за ИНДИВИДУАТА! Научи малку за Телемата од каде доаѓа, што и е целта, скапавме зборувајќи тука за тоа, ти пак со истото! Или не читаш или си играш играчки. Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон, за тебе е закон за колективното, не индивидуата? :facepalm:
Ти по се изгледа се плашиш од хиерархија, да дознаеш дека има подобар од тебе и се криеш во тие „сидарта сказни на само-спознавање“ кои не се објаснуваат нели, лично искуство, а очајно бараш од другите да откријат нешто за тебе, кои дале завет да молчат и молчат за некои теми кои мора да останат во рамките на шпекулациите... Едноставно, не може да ти се каже. Кој си ти за да ти се каже? Човек? Јас знам мал милион на кои не би им кажал ни 2+2 колку е! Ама тоа сум јас :)

Тајната по дефолт е тајна бидејќи човекулецот немал искуство. Секако може да разбере и да прави глупости. Единствено негативно нешто во врска со Редот е искуството. Зошто тебе да ти се довери некоја тајна? Посебно тајна на Редот? :) И зошто има ти да се чувствуваш негативно настроен кон тајните на Редот? Сакаш да ги знаеш тајните на семејството што живее до тебе? Зошто? Дел си од тоа семејство? Тоа е муабетот со иницирани и неиницирани. Искуство и разбирање на симболите!

Не се сведува на Исус(што е тоа Исус?) сказна, се сведува на една друга сказна: Брат брата нерани, тешко на оној кој што не е инициран :)

П.С. Што има врска кој пат го одиш? О.Т.О. како Ред не му е грижа кој пат го одиш. :)

Еве едно интервју со човекот кој ја води страната Aleister Crowley 2012, кој е ко-продуцент на Speech in the Silence (SS)!
Интервју во врска со Телема, О.Т.О., политика, само-спознавање, езотерија... Има и за Илуминатите :)
40 мин, ислушајте го човекот алоо...

Не би рекол дека е тајна....барем во права смисла. Иако е тоа така може барем да се проба да се разговара на таа тема, што не е случај кај сите.
За ова другово, не би рекол дека е завет, лична констатација е. Тајноста по дефолт кај мене е негативна, од тука нема што понатака да се зборува. Не сакам поделби на луѓе по било која основа, а најмалку во пирамидални структури. На суштинско ниво уствари станува збор за тоа дали си за индивидуализам или за колективот. Или се сведува на приказната на Исус со офцата.....дали си за тоа офчарот да остави цело стадо за да спаси една, а тука да ризикува да ги "изгуби" сите.
Па и ние сто пати досега сме потенцирале дека "тајните" во еден Ред не се од ист карактер како тајните во секојдневието, туку дека се поврзани со личното субјективно искуство и достигнување на иницијантот.
А заветот е завет, ти си решил да го сметаш за констатација, но сепак е завет од тебе кон тебе.

Bodhidharma воопшто не си го разбрал Ipsissimus ....
Одиш по патот бидејќи го следиш Законот на Телема: Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон. ;)
Ако нема понатака што да се зборува во врска со тајните, оди си :)

Нема поделби во О.Т.О. освен по искуство! Ако сакаш да се рамниш со сите, ќе умреш изгубен и нереализиран... но ако тоа му е волја на некој - ќе мора да го прави тоа. :)
О.Т.О. пракисте се за ИНДИВИДУАТА! Научи малку за Телемата од каде доаѓа, што и е целта, скапавме зборувајќи тука за тоа, ти пак со истото! Или не читаш или си играш играчки. Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон, за тебе е закон за колективното, не индивидуата? :facepalm:
Ти по се изгледа се плашиш од хиерархија, да дознаеш дека има подобар од тебе и се криеш во тие „сидарта сказни на само-спознавање“ кои не се објаснуваат нели, лично искуство, а очајно бараш од другите да откријат нешто за тебе, кои дале завет да молчат и молчат за некои теми кои мора да останат во рамките на шпекулациите... Едноставно, не може да ти се каже. Кој си ти за да ти се каже? Човек? Јас знам мал милион на кои не би им кажал ни 2+2 колку е! Ама тоа сум јас :)

Тајната по дефолт е тајна бидејќи човекулецот немал искуство. Секако може да разбере и да прави глупости. Единствено негативно нешто во врска со Редот е искуството. Зошто тебе да ти се довери некоја тајна? Посебно тајна на Редот? :) И зошто има ти да се чувствуваш негативно настроен кон тајните на Редот? Сакаш да ги знаеш тајните на семејството што живее до тебе? Зошто? Дел си од тоа семејство? Тоа е муабетот со иницирани и неиницирани. Искуство и разбирање на симболите!

Не се сведува на Исус(што е тоа Исус?) сказна, се сведува на една друга сказна: Брат брата нерани, тешко на оној кој што не е инициран :)

П.С. Што има врска кој пат го одиш? О.Т.О. како Ред не му е грижа кој пат го одиш. :)

Ej, каде отиде ти :)
Лични убедувања се во прашање....состојби да не речам. Инаку сидарта роуд ти е само-себе-спознавање, не ти помага ни еден ритуал тука. Тој што не пател не може да сочуствува со тие што патат....тоа е основна лекција и т.н.
Да не го тупам, има работи кои човек едноставно ги знае......вистината која има потреба да се крие е лага;)
Од друга страна.
Не го сакам зборот инициран, не сакам ни едно именување, аko ме именуваш ме убиваш.....од кого да бидам јас инициран, кои тајни ќе ми ги пренесат, се е тоа мачка во вреќа нели? Да го баталиме тоа.

И, кои тоа тајни постојат надвор од мене?:)
Јас сум центарот на универзумов, ако има нешто што треба да се бара тогаш треба да биде накај центарот. Во една точка, а не по периферијата.
--- надополнето: 4 август 2013 во 15:40 ---
Па и ние сто пати досега сме потенцирале дека "тајните" во еден Ред не се од ист карактер како тајните во секојдневието, туку дека се поврзани со личното субјективно искуство и достигнување на иницијантот.
А заветот е завет, ти си решил да го сметаш за констатација, но сепак е завет од тебе кон тебе.

Како не бил завет кон себе...заветот го даваш сигурно на некој ритуал пред повеќе луѓе....како јас го замислувам. :) Поправи ме ако грешам.
Што има да се крие, и што зло има од тоа ако секој го знае методот на само-себе-спознавање(тоа што најверојатно го викаш лично искуство и достигнување)?

Да не го тупам, има работи кои човек едноставно ги знае......вистината која има потреба да се крие е лага;)
Од друга страна.
Не го сакам зборот инициран, не сакам ни едно именување, аko ме именуваш ме убиваш.....од кого да бидам јас инициран, кои тајни ќе ми ги пренесат, се е тоа мачка во вреќа нели? Да го баталиме тоа.
?
Има работи едноставно што такви како тебе сакаат да ги знаат, и мрчат како све е скриено, па скриеното е лажно, а умираат да ги знаат! Што е проблемот со тебе?

Па што (ај да бидам културен) фалус бараш на темава ако имаш вакво мислење за иницијацијата и тајните? :) Сакаш да ти се кажат работите кои не ги сакаш?
Тоа е твое мнение за работите, кој што си надвор од тие работи... И не мисли никој да те разубедува.
Терај си патот, што ме заморуваш со безпотребни прашања за работи кои не ги сакаш? Да не ги сакаш уште поеќе? Сидарта роуд... абе како ти е волја така терај, што ми проповедаш што е иницијација или кои се тајните на Редот? Ти не знаеш што е што, па најде и да ми кажеш што е лага ;)

ЕВЕ ВИ ЛИНК. Малку така за О.Т.О. од еден иницијант од Македонија!

Како не бил завет кон себе...заветот го даваш сигурно на некој ритуал пред повеќе луѓе....како јас го замислувам. :) Поправи ме ако грешам.
Што има да се крие, и што зло има од тоа ако секој го знае методот на само-себе-спознавање(тоа што најверојатно го викаш лично искуство и достигнување)?
Дали ќе го дадеш само пред себе или пред други луѓе, завет е завет. Ако не го почитуваш кон себеси, како ќе го почитуваш кон другите луѓе?
И никаде нереков дека има зло во некакво самоспознавање, но и тоа е пат кој крие "тајни" и се темели на завет (во случајов кон себеси).
--- надополнето: 4 август 2013 во 20:18 ---
И, кои тоа тајни постојат надвор од мене?:)
Јас сум центарот на универзумов, ако има нешто што треба да се бара тогаш треба да биде накај центарот. Во една точка, а не по периферијата.
Но центар кој во своето искуство ги вклучува и сите останати кои се подеднакво центри. Ако не го сватиш тоа дека секој е центар на универзумот, тогаш си изградил сосема погрешна и егоцентрична слика за реалноста.
Центарот е насекаде, а обемот никаде неможе да се најде! ;)

Еве извадок од „Книгата на Законот“, Поглавје II, кога зборува Хадит, вториот ден од диктирањето на LIBER AL :)

„Во сферата јас сум насекаде центар, како што таа, обемот, никаде не се наоѓа.
Јас сум пламенот што гори во срцето на секој човек, и во јадрото на секоја ѕвезда. Јас сум Живот, и дарител на Живот, но сепак спознавањето на мене е спознавање на смртта.
Jас сум Магичарот и Егзорцистот. Јас сум оска на тркалото, и коцка во кругот.
“Дојдете кон мене” е будалест израз: зашто јас сум тој што оди - Liber AL vel Legis svb figura CCXX

Интересно нели :)

1044343_325798607552625_1726211677_n.png

Некој прашуваше за тоа, какво е тоа „телемитско време“. Иако има на мојот блог еден есеј за ова, еве ви и едно видео. Повеќе паметите вака отколку кога читате. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom