Депресија

• Креатор на темата Креатор на темата sandri4kaa
  • Време на започнување Време на започнување
иначе на темава...
во градчево кај шо сум моментално, се тестирам себеси колку можам да издржам... ова е најдепресивното место шо го имам видено... не знам дали се осеќам така бидејќи ми е прва година, и се` уште не се имам прилагодено на целава ситуација, али знам дека ако не беа прекрасниве луѓе шо ги запознав тука, овие 4 месеци ќе ми беа пеколни...
Фала му на Бога што сум опкружена со позитивни луѓе што ми влеваат доверба (иако оние вистинските што стварно ми значат се далеку...).

Ова чувство е носталгија или јас грешам?:smir:

Многу пати луѓето мислат дека се депресивни а у ствари имаат други проблеми најчесто со желудник и црева. Така да следен пат ко ќе мислите дека ве фати депресија одете во клозет и седнете на шоља и убо испразнете се, па ако не ви биди поарно, одете в кујна и најадете се, ако и тогаш не ви помини.... одете на доктор.

Ќе се насемам и ја со понекој бан ако постовите се составенио од смајлиња!

моите беа премногу зафатени со себе си ...............

...... сака внимание да привлече ...............

двете фрази од целиот пост што најмногу ми бодна очи...
факт е дека една од причините за самоубиство,односно за обидите за самоубиство се за да се привлече внимание,особено ако родителите како што ти рече се прзафатени со себесе.
можеби си бобивала лош третман од психологот или психијатарот кај што си одела,па се што направил тој е да се чувствуваш виновна за тоа што ти се случува.

apsolutno se slagam vo vrska so tvoeto mislenje za toa deka ne e tocno deka sakal nekoj da privlece vnimanie so toa. Slusam i na tv psiholozi lupaat gluposti deka nekoj namerno se razboluva za da oseti griza od nekogo. Aj koi gluposti, znaci nema pricina a nie ja izmizluvame za da dobieme vnimanie?Uzas, apsolutno netocno, si ima realna pricina za toa sto nekoj popustil nervno, ama kako da go razberat toa onie koi ne ni sakaat da svatat nitu pak im e gajle, nedozvolivo e toa da go kazat deka za pusto vnimanie jas sum se razbolel namerno, ako mi treba vnimanie sto ke mi e od tatko mi ili od bliski ke si najde sekoj drustvo ako mu e za vnimanie, nema vrska toa e samo oni da kazat deka nemaat vina a imaat i toa kako site sto sedele so skrsteni race i ne mrdnale so prst a bile vo toa se vinovni. Znaci poentata bi bila nikoj ne se razboluva za da svrti vnimanie kon sebe ili pa da se ubie, kakvo vnimanie koga ke umre. Gluposti, nema vrska. Ima razlog realen zosto nekoj nesto pravi i zosto tie se pravat mutavi pa uste vikaat ne be on samo sakal vnimanie da svrti kon sebe od onie koi faktcki go dovele do toa. abe toj nit sakal da gi vidi ne pak vnimanie.
за болдираното.
психолозите не лупаат глупости.има таква ментална болест,(под ментална мисллам на психолошка,да се разбереме)едноставно луѓето сакаат внимание од околината,од лекари..можеби виделе,најчесто помал брат/сестра дека е болен и добива премногу внимание,па почнува да пие апчиња за да има некакви симптоми на болест,да лежи во болница и сл.за да му обрнат внимание,за да биде сожалуван и сл.

шо е со овој дел до постот,никој не рече дека нема луѓе што навистина се во депресија,и што имаат причина да се самоубијат,но таквите луѓе немаат обиди за самоубиство..тие се самоубиваат и завршуваат.

Остајте го некое време на раат. Можеби токму вашето преголемо внимание......
често се случуваат и вакви работи,личноста да е во некаква моментална депресија,и кога е таков нормално блиските да му обрнуваат повеќе внимание,на личноста и се допаѓа ова и несвесно одбива да се одтргне од таквата емотивна состојба само за да биде приметен.
затоа,убаво би било да не му се обрнува премногу внимание,да се провери дале е баш повик да биде во центарот,повик за внимание или се има сериозен проблем на депресија,за кој треба да се обрне повеќе внимание и не да го решаваат членови на форум,туку професионалци кои знаат каков пристап треба кон таквите личности

Голманот Енке се фрли под воз на 32 години. Ете зошто не треба да се потценува депресијата. И во годините кога емотивно човек е најсилен, знае да се “исклучи“. По смртта на ќерка му, не можел да продолжи, се мачел две години, и решил да стави крај. :(

Голманот Енке се фрли под воз на 32 години. Ете зошто не треба да се потценува депресијата. И во годините кога емотивно човек е најсилен, знае да се “исклучи“. По смртта на ќерка му, не можел да продолжи, се мачел две години, и решил да стави крај. :(

Не да го критикувам ама многу неодговорно од негова страна ако бил при здрав памет. Оставил жена и посвоена ќеркичка.

постов е малце постар... и на првите постови неможев да се изначудам какви глупости се изначитав... ако имаш 17 години неможеш да паднеш во депресија ?! све сте стручњаци на форумов и за теми што треба и што не треба

Oдамна сум во депресија и никако да излезам од неа:uvo:премногу ми е тешко,немам мотив за понатаму,немам желба за ништо.Заради таа депресија една личност ме направи нездрава демек само јас сум таква била...Другарките ми се чудат што ми е зашто сум таква и воопшто не можат да ме разберат зашто сум таква и ми велат батали ова она.Не им посакувам да бидат во моја кожа но барам да ме разбери некој дека ми е тешко и да ми помогне ако може.Потребна ми е подршка од вистински/а пријател/ка ама штета денес ваквите се ретки.

Во една песна на бендот Екатарина Велика депресијата жаргонски се нарекува "аут". Таа е незаинтересираност за животот, неуротичност, една специфична себичност. Ако се остави да се развива, се претвора во најголемиот грев познат во духовниот живот - унинието, односно комплетна зачмаеност на духот.

ja iam dijagnoza od lekar za hronicna depresija i za anksioznost, ama se e toa mesano nema nikade da najdes cista depresija ko sto nema cist sangvinik, cist melanholik, nego troa ova troa ona,kaj mene e manijakalno-depresivna anaksioznost, taka da zborot mi bese gajle im e i da umres ke recat steta a nema da mrdnat so prst (uvazeni prijatelji ni da mrdnu prst, sledeci sam koga ce da razapnu na krst), ako imas pari da ke te lecat ama nikoj ne mu e gajle. Pricinite vise decava znaat glavno e ekonomijava ni e katastrofa a drugo nema vrednosti-anomija, eticka kriza nije normalan ko ovde ne poludi no i jas ne idev na lekar dur ne pocnaa napadi na panika, nisto taka ke si places, pa posle ke ebes, pa ke citas, pa ke jades ehe narkomani ziveat ne pa depresivci. Abe sve je sjebano skroznaskroz majke mi.

Ами флуоксетин,или рисперидон треба да го решат проблемот....ако претходно пароксетин не бил успешен.

и да пиј појше какао,кухињско чоколадо..помагаат за серотонино.

ehe narkomani ziveat

На овие ЦНС им е толку издепресиран,шо нит хелекс нит секс нит трчање ги враќа назад...само лорсилан и нека тераат...поточно има шанса секогаш....ако штетата не е трајна.

Tocno e deka lugjeto denes, se se povekje apaticni i depresivni.Samata otugjenost na koja ne tera sistemot, i situacijata vo opstestvoto( rabota, stres, brzanje non stop, nemanje vreme za sebesi, pa ni za sozdavanje/steknuvanje vistinski prijatelstva),ne ni ovozmozuvaat da opstime na nacin na koj e prirodno za edno svesno covekovo bitie.So toa duhot stanuva prazen i nistozen, odvoen i izoliran od prirodata, a i od drugite bitija.
Lazniot sistem na vrednosti, pritisokot da se postigne toa, sto site sakaat da go postignat i koj sto e "opstestven standard",ostava neminovni tragi kon samoto duhovno bitie.

Roditelite nemaat vreme za svoite deca...Prijatelite ne se ona sto treba da bidat, i sekoj sekogo gleda niz prizmata na parite, duri i koga se vo prasanje i cuvstva povrzani so ljubovta.
Koj koja titula ja ima, koj kolku zarabotuva, koj kakva obleka nosi...
Dali denesnite materijalni dobra, nalik ,svetkavi i privlecni mozat da ni stanat hrana za duhot??
Kade zamina cistata ljubov? Romantikata? Prijatelskite sedenki so gitara?Humanosta,Socustvoto, slucaite da se sakaat drugite isto kako sto se sakame sebesi?

Covekovata Humanost i Duh, se vo kontradikcija so ona sto ni nudi nacinot na koj ziveeme denes, i opstestveniot sistem cil del sme.Kako kompenzacija ni se nudat nesta koi ne razdeluvaat od drugite bitija, i ne obezlicuvaat od ona sto navistina Covekot e -KOLEKTIVNO BITIE...
Rezultat e Depresijata, i se povekje lugje koi potpagjaat pod nea, vo svetski ramki, i koi spasot go naogjaat vo vestacki stimulansi(antidepresivi),a nekoi i vo alkoholot i drogata.

Sad but true...Ne ti treba psiholog da te analizira i da zboruva so tebe za tvoite problemi, dovolno e samo DOBAR ISKREN PRIJATEL..a denes bidejki tie se malku i gi nemame, primorani sme da plakjame psiholozi,kon koi ke si ja otvorime dusata i ke kazeme sto ne maci...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom