Бруто плата

• Креатор на темата Креатор на темата cYb3rc0re
  • Време на започнување Време на започнување
Nekoj ovde tvrdi deka VMRO e partija koja e samo prefarbana komunisticka partija..ili od toa fasistickiot derivativ...neznam, ova so spionite i kaznuvanjeto na tie koi gi "mrzi" da prijavuvaat gazdi....VEROJATNO E ZAEBANCIJA...:)
Не бе друже.Ни сум за едните ни за другите.Како сакаш врти на крај пак исти гоВна се и едните и другите. А за шпиунажава така ќе биде.Е сеа као ќе функционира појма неам.Ваљда ќе се напраат некои договори со вработените као немаат против ако работодавецот касни со платите.

abe samo da se zemalo

nisto ne mu stasa

predlog:1sobranie od 30 pratenici so plata od prosecen l. d.
2ministerstva 10 so po 1 zamenik minister i plata od prosecen licen dohod,...pa neka nosa zakoni posle

:tapp:

Не работи, мал пакет зеле и цел сообраќај го потрошиле. :)

www.celaplata.mk
Има калкулатор на сајтов, изгледа доста добро објаснето.

Ova e PRVA DOBRA RABOTA, koja sum ja videl u MKD....napraena od Vlada, ako e od Vlada... :)

Сега официјално работи калкулаторот и страната и точно убаво се објаснето принц и се тоа убаво изгледа конкретен. Само најважниот дел е дека се е тоа во функција да кога цели задоволни од професионалниот пристап да дознаете дека со ова кога од бруто платата ваша ќе ги извадите дадените даноци и давачки ќе дојдете до заклучок дека нето платата ќе ви биде помала него претходно.
Со други зборови се одгатна мистеријата од каде проекциите за толкав буџет од 2,7 милијарди евра.
Само едно не ми е јасно како ќе преживее славевски и груевски кога на сите што примаат плата ќе им се каже односно сами ќе дознаат дека со ова ќе добиваат помала нето плата. Нормално само за да се дадат масивни плати за администрација........
ЛОШО ЛОШО ЛОШО..... ова е далеку полошо и од патриотските фискални.

Сега официјално работи калкулаторот и страната и точно убаво се објаснето принц и се тоа убаво изгледа конкретен. Само најважниот дел е дека се е тоа во функција да кога цели задоволни од професионалниот пристап да дознаете дека со ова кога од бруто платата ваша ќе ги извадите дадените даноци и давачки ќе дојдете до заклучок дека нето платата ќе ви биде помала него претходно.
Со други зборови се одгатна мистеријата од каде проекциите за толкав буџет од 2,7 милијарди евра.
Само едно не ми е јасно како ќе преживее славевски и груевски кога на сите што примаат плата ќе им се каже односно сами ќе дознаат дека со ова ќе добиваат помала нето плата. Нормално само за да се дадат масивни плати за администрација........
ЛОШО ЛОШО ЛОШО..... ова е далеку полошо и од патриотските фискални.

Drago mi e ..drago dete..sto pocna da svakjas deka ovaa GWUJOVISTICKA uprava nad makedonija e katastrofalna i ima samo edna cel: da ja unisti makedonija kako maticna zemja na Makedonskiot narod...DEFINITIVNO... da ja dovede vo sostojba koga NARODOT MAKEDONSKI donesen na prosjacki stap, ispraven pred problemot na BIOLOSKIOT OPSTANOK ke prifati da go vikaat i MURDZO, ke prifati da dubi na trepki...ke prifati i BUGARSKI,SRPSKI,GRCKI ..ALBANSKI da go pravat...samo vozduh da zeme.. :) ili da izbega vo emigracija , kade za 1-2 generacii...ELEGANTNO ke iscezne... :)
Na ovoj nacin bea NAMALENI i danocite .... :) se po sistemot : NAJGOLEMITE LAGI 98% SE PRIVIDNA VISTINA...:)

За вас незнам, ама по овој калкулаторов излегува дека ќе земам повисока плата за 750 денари.

За вас незнам, ама по овој калкулаторов излегува дека ќе земам повисока плата за 750 денари.
Провери уште еднаш, може има некој баг..или спој во жиците:)
Се шегувам.
Мене ме интересира дали постои механизам (може не правен ами каков таков) со што ке се среди тоа..на работниците да им се исплакаат парите што досега им се исплакаа за храна и превоз.? Нема правен механизам. Нели струмикс?..
но дали има некој начин на кој ке се натераат или ке се притиснати работодавците да го даваат износот што го добивал и до сега работникот.
Нормално освен оној, дека ако се намали платата работниците нема да одат на работа ( но секогаш има замена..луге што би работале и за помала плата, бидејки се притиснати до немај каде.)

Да сме живи и здрави и прво нека легнат на сметка така исплатените плати па тогаш ќе коментираме...се дотогаш е само математика (зависи кој како ја разбира...математиката)

Drago mi e ..drago dete..sto pocna da svakjas deka ovaa GWUJOVISTICKA uprava nad makedonija e katastrofalna i ima samo edna cel: da ja unisti makedonija kako maticna zemja na Makedonskiot narod...DEFINITIVNO... da ja dovede vo sostojba koga NARODOT MAKEDONSKI donesen na prosjacki stap, ispraven pred problemot na BIOLOSKIOT OPSTANOK ke prifati da go vikaat i MURDZO, ke prifati da dubi na trepki...ke prifati i BUGARSKI,SRPSKI,GRCKI ..ALBANSKI da go pravat...samo vozduh da zeme.. :) ili da izbega vo emigracija , kade za 1-2 generacii...ELEGANTNO ke iscezne... :)
Na ovoj nacin bea NAMALENI i danocite .... :) se po sistemot : NAJGOLEMITE LAGI 98% SE PRIVIDNA VISTINA...:)

Ќе видиме конкретен, еве сега по некои неофицијални информации кажуваат дека можеби во сегашниот калкулатор се пресметуваат придонесите што биле за август годинава за дадената плата, и дека наводно од први јануари ќе се намалеле придонесите, така да нето платата да останела непроменета во однос на брутото.
Како и да е наша функциоја е да критикуваме да воочуваме на грешките и да видиме дали некој ќе го слушне гласот на народот или не.
А дали груевски сака да ја уништи или под наредба да ја уништи не знам и искрено секогаш мразам да шпекулирам врз основа на теории на заговор. А дека некои закони се лоши што ги донесува факт е дека се лоши и што е полошо дури и доста добри идеи ги усерува со тоа што не ги срочува во еден зрел закон или одредба која е применлива и функционална.

Главната финта во калкулациите е просечната бруто плата и 50% од неа за пресметка на минималните придонеси.

Со оглед дека платите растат, еве и на матичните доктори, еве сега и во МАНУ, најверојатно ќе има и други, ние ќе имаме просечна бруот плата од преку 30.000 денари во Македонија.

Пола од тоа е 15.000 денари, со оглед дека огромниот број на луѓе се осигурени на минималец и бруто плата не поминува 12.000 денари, сега сите тие ќе плаќаат придонеси како за 15.000 денари.

Второ, хранарината и патните трошоци ќе одат во бруто, сметај и од тоа придонеси.

Затоа ќе има повеќе прилив на средства.

Има одредена категорија на луѓе кои ќе земаат помала плата. Тоа се тие кои земаат над 18.000 бруто плата и не земаат хранарина и пат. Незнам колкав е нивниот број.

Провери уште еднаш, може има некој баг..или спој во жиците:)
Се шегувам.
Мене ме интересира дали постои механизам (може не правен ами каков таков) со што ке се среди тоа..на работниците да им се исплакаат парите што досега им се исплакаа за храна и превоз.? Нема правен механизам. Нели струмикс?..
но дали има некој начин на кој ке се натераат или ке се притиснати работодавците да го даваат износот што го добивал и до сега работникот.

Нормално освен оној, дека ако се намали платата работниците нема да одат на работа ( но секогаш има замена..луге што би работале и за помала плата, бидејки се притиснати до немај каде.)

Нема правен механизам, а како ќе биде, врска немам...

Главната финта во калкулациите е просечната бруто плата и 50% од неа за пресметка на минималните придонеси.

Со оглед дека платите растат, еве и на матичните доктори, еве сега и во МАНУ, најверојатно ќе има и други, ние ќе имаме просечна бруот плата од преку 30.000 денари во Македонија.

Пола од тоа е 15.000 денари, со оглед дека огромниот број на луѓе се осигурени на минималец и бруто плата не поминува 12.000 денари, сега сите тие ќе плаќаат придонеси како за 15.000 денари.

Второ, хранарината и патните трошоци ќе одат во бруто, сметај и од тоа придонеси.

Затоа ќе има повеќе прилив на средства.

Има одредена категорија на луѓе кои ќе земаат помала плата. Тоа се тие кои земаат над 18.000 бруто плата и не земаат хранарина и пат. Незнам колкав е нивниот број.

Tocno taka...reper ke bide LAZNIOT VLADIN PROSEK...koj ke bide nekade VISOOOKO :)
Toa znaci i nekoj koj realno zema 100 evra ...davackite ke gi plakja na 300...
Baska i manipulacijata so poimot OBJAVENITE NETO PLATI PO GRANKI :)

Vo princip parite so koi manipulirame se tolku kolku se ......VLADATA nastojuva na site mozni nacini sto pogolem del od niv da vsisa vo BUDZETOT.. za da ja finansira ( fakt e deka nevideno OGROMEN procent od Budzetot e predviden za plati i "socijalni" davacki) ...t.e da ja komanduva, manipulira svojata glasacka masina.. :).Ova mnogu ke im ja otezni rabotata na onie koi REALNO PROIZVEDUVAAT pari .......pari i za Budzetot :).., ama toa za eden Prilepski diplomec e nedofatliva, nerazbirliva "visocina"...da ne zboruvame za nekoj pak "minister finansiski"..nazalost... :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom