Роднини во Бугарија!

• Креатор на темата Креатор на темата Mac.Koren
  • Време на започнување Време на започнување
Хммм...
Турци,румунци,грци...
а бе и свемирци да се и да сакаат да ја распарчат Бугарија...
:toe:
од моја се,браќа ми се!
:vozbud::vozbud::vozbud:
Имаме работа за завршување заедно.

Фала за искренниja отговор.Уште доста има да работиш.
За роднини не разбрав само имаш ли?

1.Фала за искренниja отговор.Уште доста има да работиш.
2. За роднини не разбрав само имаш ли?
1.Нема проблем.
Не се плашам ја од работа.
Ако не ми иде право работата,ќе вртам од лево,па од десно...
ќе ја истерам.
Како и да е.
2.Немам и не планирам да имам.

1.Нема проблем.
Не се плашам ја од работа.
Ако не ми иде право работата,ќе вртам од лево,па од десно...
ќе ја истерам.
Како и да е.
2.Немам и не планирам да имам.

1.Само да не се вртиш во круг.:helou:
Сам човек да сабори систем не е лека работа.Прво во МК,после во БГ или обратното.
Биди поздравен.

Има ли податоци колку от македонските фамилии има роднини во Бугариjа?

Не сум чул за такво нешто. Дури и да се спроведе некоја анкета којзнае дали ќе биде точна затоа што тие преселби траат веќе скоро еден век и многу од врските се изгубени.

А знаеш ли од каде може да се прочитаат точните статистики за Бугарите со македонско потекло?

Има ли податоци колку от македонските фамилии има роднини во Бугариjа?

Нема такви статистики но очигледно бројката е значителна иако се чини многу контакти се веќе прекинати заради различните политички и економски прилики.

Tоа се вика толку блиску а толку далеку :wink:.

Хммм...
Турци,румунци,грци...
од моја се,браќа ми се!

Ке те завршим тебе бе, трај малце. Ако многу брзаш - пак ке ти помогнем.

Нема такви статистики но очигледно бројката е значителна иако се чини многу контакти се веќе прекинати заради различните политички и економски прилики.

Tоа се вика толку блиску а толку далеку :wink:.

За жал е точно така.Толку блиску а толку далеку.

1.Само да не се вртиш во круг.:helou:
Сам човек да сабори систем не е лека работа.Прво во МК,после во БГ или обратното.
Биди поздравен.

Какво го поздравјаваш таја м'рша бе. Баси, как може да сте толкова сервилни, срам ме хвашта.

Хммм...
Турци,румунци,грци...
од моја се,браќа ми се!
Вие от Б'лгарија што имахте да вземете-вземахте го,па и повече от тоа.Ама интересна работа што се трудиш на Б'лгарија,а па твојата С'рбија се топи како априлски снег :vozbud:
Изгледа е верна приказката-Кои нож вади,от нож умира!

Не сум чул за такво нешто. Дури и да се спроведе некоја анкета којзнае дали ќе биде точна затоа што тие преселби траат веќе скоро еден век и многу од врските се изгубени.

А знаеш ли од каде може да се прочитаат точните статистики за Бугарите со македонско потекло?

Мисла дека и у нас нема точна статистика. По принцип е трудно да се определиш точно как'в си - македонец, шоп, граовец, тракиец или капанец - ова се прави нај-веке на регионален принцип. Ето, по татко сум тракиец, по мајка сум харцоин, израсал сум сред балканджии а сега живеја сред "шопи". Наводниците ги слагам штото во Софија надали има повеке от 30000 шопи (а е во центура на шоплука). Омешали сме се и се определјаме нај-веке от дека си.
Во истото време се знае дека некои градове, села или квартали са населени от бежанци. Во Софија македонци са заселили западните квартали - Гевгелијски, јучбунар и др. И сега там спирката на метрото се нарича "Вардар". Там живееше и един пријател на татко ми - голем бугарски футболист от 40-50-те години. Казваше се јордан Томов (Коми). Коми му беше прјакора, идеше от "Комита" штото бе македонец от Егејско. Знам дека немаше рода во југославија. Во истото време познавам една бугарка која има брат на башта си во Скопие. Не сум ја прашал, но мисла дека имат добри односи и често си гостуват.
Во Пловдив бежанците от Македонија са заселили Кјучук Париж.

Види што најдох:

" . . . Колко са македонските бежанци в Б'лгарија? На този в'прос на практика не може да се отговори с точност, като дори и приблизителните резултати не могат да се считат за сигурни. С'с сигурност обаче може да се каже, че става в'прос за стотици хилјади души, дошли тук за около петдесет години. Така например само в јужна Б'лгарија от 1912 до 1926 г. идват и официално се регистрирани 12 778 бежански македонски семејства, а колко са нерегистрираните и тези по другите части на Б'лгарија едва ли нјакога ште може с'с сигурност да се разбере. Споменатите близо 13 000 семејства се разселват както следва: в Кјустендил и окр'га 350 сем., Смолјан и окр'га – 61, Петрич и окр'га 6597, Момчилград и окр'га – 165, Пловдив и окр'га – 4235, Софија и окр'га – 1470 семејства. . . . "

Томна и официална статистика нема а и нема как да има поради това че емиграциата започва веднага след освобождението на Бугарија от турско се до 1945.Нај интензивна е след Балканските војни кога егејска македонија е практически обезмакедончена.В Пловдив примерно трудно може да намериш коренјак Пловдивчанин кој да нема поне една баба или дедо от Егеја.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom