Бројаници

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување
Ајде да се вратиме на темата.
Има ли некој информација од кога потекнува овој бизнис во црковните тезги?
Исто така ме интересира доколку некој знае да ми објасни која е разликата меѓу осветена и неосветена бројаница? Дали едната е поскапа или пак се работи за црковен бренд над "осветените" бројаници?
Дали се работи за еден мудар бизнис потег на свештениците да ги наречат нивните бројаници "осветени" за да ја сузбијат конкуренцијата на пазарот од другите производители како што тоа е случајот со свеќите?

Имам кратка книга за тебе: научете бизнис за 21 ден.

Ајде да се вратиме на суштината на броениците, на првобитниот муабет. Додека се плете броеницата, најчесто од страна на монасите, постојано се изговара молитвата Господи Исусе Христе, помилуј ме, грешниот(та)! Таа молитва се повторува непрестајно, токму како што заповедал самиот Господ да бидеме упорни во молитвата, односно, како што со два збора се изјаснил св.ап.Павле - молете се постојано. За оној кој поседува броеница, битно е да знае дека тоа не е моден детаљ, туку е помошно средство со кое треба да го сосредоточи својот ум на молитвата кон Бога. Броеницата може да биде во вид на прстенче со 12 топчиња, со 33 топчиња, со 50, 100, 300, 1 000, а може и со повеќе топчиња за оние кои се подвизуваат во умно срдечната молитва. Секое топче е составено од 7 накрсни преплетувања кои претставуваат крст, а знаеме дека крстот е сила кој е спасение за верните.

Затоа, браќа и сестри, одбегнувајте го суеверното носење на бројаницата како моден детаљ, и со молитва обрнете се кон Бога и за мене, грешната.

Имам кратка книга за тебе: научете бизнис за 21 ден.

Море за такви книги знаеме дека имате, од врв на Водно се гледа со какви книги сте задоени гледајќи го успешниот бизнис што го водите со ткн. "црква" на сметка на вашите неинформирани, заблудени и суеверни муштерии.
Туку ако сакаш да ти дадам јас тебе една книга: Прочитајте ја Библијата за 3 месеци
3.gif

Запознај се малку со догматот за Света Троица за да ти станат работите малку појасни. Таму е „фино-лепо„ разјаснето „кој е кој„ во Троичниот Бог.
Што се однесува во римските имератори, тие, речиси без исклучок, ги касапеле раните христијани, кои одбивале да се приклонат кон римските идоли/богови. Тогаш, која е логиката и потребата од тие императори да творат учење за Света Троица, кога им било многу полесно да ги збришат поддржувачите на таквото учење?

Епа не ќе да е баш така како велиш .Христијаните до 300-тата година биле прогонувани судени од државата како државни непријатели што автоматски со себе повлекувало смртна казна .А после 300-тата год кога по нарачка Римски императори било смислено христијанаство како религија и небаре заштитен бренд , свештенство станало совладел со државата . И после 300-тата год немало прогони од типот на државни непријатели туку тоа биле внатре религиски препукувања , чарки , фракции....кој ќе приграби поголем дел од колачот...читај злато пари сребро , земја , слуги-робови итн .

Ако се земат тие апсурдни тврдења дека е "еден во тројца" тогаш има две логични последици како варијантни решенија

1) ако е еден во тројца...во отец , во син и во свет дух........и имајќи предвид дека отецот цело време и се претставува како самиот Бог....е тогаш испаѓа дека се четворица.....бидејќи Бог нели ќе биде двапати во Отецот (хахахах....глупости )

2) Ако веќе збориме дека една те иста личност има три појавни облици тогаш можеме да напишеме равенка .....Бог = Син = Свет Дух...........што ќе рече дека се РАМНОПРАВНИ , ЕДНАКВИ ВО СЕ ....ОСВЕН ВО ПРОЈАВЕНИОТ НАДВОРЕШЕН ОБЛИК

Е ДА АМА ТОГАШ.........СЕ ПОСТАВУВА ПРАШАЊЕТО .....КОН КОГО ХРИСТ УПАТУВАЛ МОЛИТВИ .........ТА НЕЛИ СТАНУВА ЗБОР ЗА СЕМОЌНИОТ БОГ КОЈ САМО ЗЕЛ ДРУГ ОБЛИК............ИЛИ ШТОМ УПАТУВА МОЛИТВИ ЗНАЧИ ИМА ГОЛЕМ НЕДОСТАТОК НА САМОДОВЕРБА

КАКО МОЖЕ ДА МУ СЕ ВЕРУВА НА НЕКОЈ КОЈ И САМИОТ ИМА ГОЛЕМ НЕДОСТАТОК НА САМОДОВЕРБА ???

3) Ако во новиот Завет според ваши толкувања ОДЕДНАШ ...во биолошко тело ( НА ЕМАНУИЛ-ИСУС ) се отелотвориле Отецот (Бог ) , Синот ,и Светот Дух........Е ДУРИ ТОГАШ СЕ ПОСТАВУВА ПРАШАЊЕТО .....КОН КОГО УПАТУВАЛ-Е ОВИЕ ТРОЈЦА МОЛИТВА ..........КОГА СИТЕ ЏОКЕРИ БИЛЕ ПОТРОШЕНИ .....ОДНОСНО БОГ СО ЦЕЛА СВОЈА ТРИЛИЧНОСТ ДОШОЛ НА ЗЕМЈАТА ВО ЕДЕН ЧОВЕК ??? Испаѓа дека Бог дошол со цел свој капацитет .. “у пуном саставу”..па све некако мољакал цмиздрел некој друг да го спашава .....УСТВАРИ ТРОЈЦАТА ИМААТ ГОЛЕМ НЕДОСТАТОК НА САМОДОВЕРБА .

Хммм, а како може тебе да ти се верува?

Хммм, а како може тебе да ти се верува?

а кога сум го поставил прашањето дека мене треба -мора некој слепо и за било што да ми верува ?

тоа нее мој метод туку ваш............

автоккритичноста (совесноста ) но и критиката се дозволени според библијата

нели самите апостоли кажуваат- преповторуваат тоа што и самиот бог го дал како право на секој поединец........."се испитај се истражи".......па ако по лично видување се увериш можеш да веруваш ако не никому ништо ..забрането е насилно (не)-аргументирано присилување некој да верува оти тоа и нее верување....Па дури и некој да дојде до сознание дека постои такво битие бог воопшто нее обврзан кон него ....еноставно се бара како велат апостолите .."не станувај борец против Бог" ...нооооооооооооо тоа не забранува да се разобличуваат другите измамници кој лажно се претставуваат како наводни божји луѓе

и најголемата ваша лага е дека треба слепо да се верува

на многу места апостоли кажуваат дека баш обратно Бог е тој што логично треба да се потруди да заслужи наше доверие за ние да му поклониме наше доверба..........провери и сам ......"Верен ( доверлив ) е Бог".........

Епадруже Мики 1 ..........де изјасни се со што точно Бог ја заслужил твоја доверба кога веќе си дошол до такво сознание дека такво битие постои ?

истово прашање му го поставив на еден форумџија ..види на тема ..може ли човек да го надитри бог ...........па незнаеше баш да одговори ...ама тоа беше уз муабет па ај нее ни за замерање ....а сега ти имаш време и да размислиш

а кога сум го поставил прашањето дека мене треба -мора некој слепо и за било што да ми верува ?

тоа нее мој метод туку ваш............

автоккритичноста (совесноста ) но и критиката се дозволени според библијата

нели самите апостоли кажуваат- преповторуваат тоа што и самиот бог го дал како право на секој поединец........."се испитај се истражи".......па ако по лично видување се увериш можеш да веруваш ако не никому ништо ..забрането е насилно (не)-аргументирано присилување некој да верува оти тоа и нее верување....Па дури и некој да дојде до сознание дека постои такво битие бог воопшто нее обврзан кон него ....еноставно се бара како велат апостолите .."не станувај борец против Бог" ...нооооооооооооо тоа не забранува да се разобличуваат другите измамници кој лажно се претставуваат како наводни божји луѓе

и најголемата ваша лага е дека треба слепо да се верува

на многу места апостоли кажуваат дека баш обратно Бог е тој што логично треба да се потруди да заслужи наше доверие за ние да му поклониме наше доверба..........провери и сам ......"Верен ( доверлив ) е Бог".........

Епадруже Мики 1 ..........де изјасни се со што точно Бог ја заслужил твоја доверба кога веќе си дошол до такво сознание дека такво битие постои ?

истово прашање му го поставив на еден форумџија ..види на тема ..може ли човек да го надитри бог ...........па незнаеше баш да одговори ...ама тоа беше уз муабет па ај нее ни за замерање ....а сега ти имаш време и да размислиш

Атеист, постот ти е збирка од прозиволности. Какво слепо верување, каков бакрач. Се работи за (до)ве(р)ба во конкретно битите, а не во апстрактен поим. За да може некој да верува, прво треба да се преуми, да го промени својот ментален скоп па после да се впушти во проучување на Божјата вистина. Таа вистина може да се опреционалзира, па стекнувајќи искуства, верникот не верува „на слепо„ туку во многу конкретни нешта.

Се „вадиш„ на тоа што го кажал овој или оној Апостол. Кажаното од Апостолот треба правилно и да се истолкува а не само да се вметне во постот и да служи како материјал за самооправдување на своето однесување.

Велиш, како Христос да стекнал мојата доверба во Него? Едноставно: Он дојде пред 2000г, не повика сите на покајание но и на вечен живот, во Неговото Царство Небесно.
И:
„...Никој нема поголема љубов од оваа: да ја положи душата своја за своите пријатели (Јован, 15.13). Никој таква жртван нема поднесено. Така, Христос добровнолно беше распнат на крстот, на кој ги зеде сите човечки гревови (што значи, и моите), ја победи смртта, и воскресна. Не повика на вечен живот, не повика да бидеме во Негова блзизина, не повика да бидеме богови по благодат, во бесконечен процес на уподобување кон Него. Он, се што ветува, се исполнува. Он никого не го „извисува„. Он не провизведе од небитие во битите, од непостоење во постоење, ни дарува живот, не повикува на вечен живот. Ние сме објективно веќе спасени, останува само личниот избор за (не)прифаќање на жртвата Христова во своја, лична корист. Без двонасочна релација со Христа-нема живот вечен. Што уште е потребно?

Атеист, постот ти е збирка од прозиволности. Какво слепо верување, каков бакрач. Се работи за (до)ве(р)ба во конкретно битите, а не во апстрактен поим. За да може некој да верува, прво треба да се преуми, да го промени својот ментален скоп па после да се впушти во проучување на Божјата вистина. Таа вистина може да се опреционалзира, па стекнувајќи искуства, верникот не верува „на слепо„ туку во многу конкретни нешта.

епа тоа и јас а богами и другите на форумов добија впечаток дека баш НЕ ЗНАЕШ-ТЕ во какво КОНКРЕТНО битие верувате....Еднаш Бог бил енргија и душата и духот и цело Електростопанство на Македонија . Вторпат богот ми ти бил триличен ....а секоја проба да докажеш-те завршува катастрофално ...невозможно , неизводливо , апсурдно. Мики1..........да разјасниме.........НЕ ЗНАЕШ ВО ШТО ВЕРУВАШ ТОА Е ОЧИГЛЕДНО ....ниту ти ниту било кој свештеник ниту било кој тобоже верник па бил формален или упатен или каков и да е..........незнаете во што верувате очигледно .

QUOTE=MIKI1;1939135]

Се „вадиш„ на тоа што го кажал овој или оној Апостол. Кажаното од Апостолот треба правилно и да се истолкува а не само да се вметне во постот и да служи како материјал за самооправдување на своето однесување.

[/QUOTE]

Мислам дека сум еден од поретките што колку толку се повикувам на кажувања на апостоли . Се подразбира дека дека нивни цитати си употребувам за свој цели да си докажам тоа што мене ми одговара .....Па зарем не го прават тоа сите и вие-ти не си исклучок .Разликата е во тоа дали е логично поврзувањето . Кај мене мислам дека е ....Кај тебе-вас ......нее ...ама невозможно човек вас 1700 години никој да не ве разбере .

QUOTE=MIKI1;1939135]
Велиш, како Христос да стекнал мојата доверба во Него? Едноставно: Он дојде пред 2000г, не повика сите на покајание но и на вечен живот, во Неговото Царство Небесно.
И:
„...Никој нема поголема љубов од оваа: да ја положи душата своја за своите пријатели (Јован, 15.13). Никој таква жртван нема поднесено. Така, Христос добровнолно беше распнат на крстот, на кој ги зеде сите човечки гревови (што значи, и моите), ја победи смртта, и воскресна. Не повика на вечен живот, не повика да бидеме во Негова блзизина, не повика да бидеме богови по благодат, во бесконечен процес на уподобување кон Него. Он, се што ветува, се исполнува. Он, се што ветува, се исполнува.Он никого не го „извисува„.. Он не провизведе од небитие во битите, од непостоење во постоење, ни дарува живот, не повикува на вечен живот. Ние сме објективно веќе спасени, останува само личниот избор за (не)прифаќање на жртвата Христова во своја, лична корист. Без двонасочна релација со Христа-нема живот вечен. Што уште е потребно?[/QUOTE]

частење велиш !
Христ ве (те ) частел !
сигурен си ?
па и комунисти со реки крв платија слобода ве симнаа од планините ве ранеа поеја
па на крајот им ја испеавте химната на антихристот "ЗА ИДЕАЛЕ ГИНУ БУДАЛЕ" (не мислам на пеачот кој само насетил некаква реалност ) , им се посравте на гробовите ги изркавте исплукавте..само затоашто добрини ви напраиле .
Ако видиш ...Исус е поголем .."за идеале гину будале "...дури и од комунистите

хмммммм
амааааа да не се радуваш премногу на подароци...може и тие си имаат своја цена

оти Христ како и комунистите исти идеалистички принципи имале
Христ само ги кажал двата смртни грева што комунисти идеалисти никогаш не ги простуваа.......потполно се истите и се однесуват на велепредавство
1) не нарекуај го брат ти по дух-идеал-вера глупав ..ни на кој начин
2) не навредувај го возвишениот идеал за кој сте се договоиле -склучиле завет дека ќе се борите до изгинување ако треба

хмммммммммммммммммм
епа двата смртни грева се веќе сторени

опљачкана е самоуправната општествена сопственост (со благослов на црквата разбира се )....стотици илјади браќа и сестри по дух (оти сите се колкнеа а Христ им кажа фино лепо да не се заколнуваат во ништо оти ќе бидат разбрани сериозно ).се избркани да умрат и тие и нивни семејства

Една работа со ја имам забелезено кај атеистите е то со толку гордо ја следите вашата суета и его сосема сте убедени дека сте 100% во право тргнувајки од логиката на вашиот мозок зошо еднаш не сватите дека бог е нешто големо за да мозе го свати во целото негово битие и големина твојот премал мозок. Со мозок не веруваш туку со душа...

Една работа со ја имам забелезено кај атеистите е то со толку гордо ја следите вашата суета и его сосема сте убедени дека сте 100% во право тргнувајки од логиката на вашиот мозок зошо еднаш не сватите дека бог е нешто големо за да мозе го свати во целото негово битие и големина твојот премал мозок. Со мозок не веруваш туку со душа...

имам напишано цела тема .."мозок сум'.....прочитај ја ќе научиш нешто стварно е добра

Е за Бог.........добро вели пријателчето Raziel...ќе го бараме под дрво под камен од тука до крајот на вселената ..............ееее ако го нема ......боже мој ( хаха) ...ние ќе бидеме боговите (да не звучи нескромно )

имам напишано цела тема .."мозок сум'.....прочитај ја ќе научиш нешто стварно е добра

Е за Бог.........добро вели пријателчето Raziel...ќе го бараме под дрво под камен од тука до крајот на вселената ..............ееее ако го нема ......боже мој ( хаха) ...ние ќе бидеме боговите (да не звучи нескромно )
Ако си бог создади цел еден свет и видлив и невидлив, раздели го морето на две страни, распни се на крст во името на сите луге и нивните гревови. Немора да видам јас други нека видат и нека ми раскажуваат, мојата душа е подготвена да ти поверува дали ти си подготвен да бидиш бог?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom