Бројаници

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Многу често можеме да видиме во последно време како христијаните носат бројаници на своите раце.

Но која е причината што ги носат? Дали верниците го знаат нивното значење? Или едноставно тренд е да се носи, многу лица низ градот и државата носат бројаници па ај и ние.

Дали вие носите бројаници и од која причина? Ако имате бројаница дали ви е купена таа од црква и знаете што означува таа? Дали ви е подарена? (зашто сум слушала гласини дека некој треба да ти ја подари, а не сам да си ја купиш бројаницата)
Или пак зашто не носите бројаница и не сакате да носите?

А еве што означуваат всушност бројаниците:

Најчесто се изработуваат од црна волна, или свиленкаст конец (суитаж). Црната боја ја носи симболиката на покајанието. Но, денес бројаниците можат да се сретнат во најразлични бои. Најмалите бројаници имаат по 33 јазли. Постојат и бројаници со 50 и 100 јазли. Монасите понекогаш користат бројаници со 300, 500 или 1000 јазли.
Преданието говори дека некаде околу четвртиот век по Христа, на еден монах од пустината ангел Господов му ја открил вештината на плетењето бројаници, откако тој усрдно се молел. Имено демоните му правеле искушенија расплетувајќи му ги јазлите што дотогаш самиот едноставно ги правел заради што не можел да го извршува целосно своето молитвено правило. Тогаш ангелот го научил да прави сложени топчиња на бројаницата, така што секое топче е составено од седум крстовидни внатрешни мали јазли, кои демонот не можел повеќе да ги разврзе.

Со помош на бројаницата се кажува Исусовата молитва која се состои од следните зборови: Господи Исусе Христе помилуј ме грешниот (грешната)!

На секое топче од бројаницата оваа молитва се изговара посебно. Целта на молитвата е да го соедини човекот со Бога и да го исполни човековото срце со светлината на божествената благодат.

brojanica.gif

Не носам бројаници, од прва причина што не сум (многу) религиозен, а од втора бидејќи не обожавам никакви додатоци на раце и врат.

Многу од луѓето што ги носат бројаниците, не знаат ништо повеќе од нивната основна функција - дека се за молење. А и тоа што го знаат не го применуваат. Што е уште потрагично, сум видел луѓе кои за себе кажуваат дека не веруваат во Господ, а сепак носат бројаници. Од таква крајност, до крајноста - девојчиња имаат бројаници од сите бои, па си ги менуваат според облеката.

Бројаницата не е украс. Не е алка. Тоа е предмет со помош на кој верникот му се оддава на молитвата, непрестајно молејќи за свој духовен спас. Не е предмет на кој му се молиме пред испит, да ни помогне да го положиме, нити пред дечкото/девојката на која сакаме да и оставиме впечаток. Таквиот „тренд“ е сосема погрешен...барем според мене.

Знам да плетам бројаници, иако не сум зел благослов од црква, па затоа не плетам активно. Девојка ми има земено благослов и плети. Дури и при плетењето, тој што плети се моли на секој јазол за себе, и за оној кој ќе ја носи таа бројаница.

Се извинувам за површното прашање,но дали мора бројаницата да ти е дадена на поклон и дали мора да биде купена од црква или манастир?

Дали се продава по црквите и манастирите?

Се извинувам за површното прашање,но дали мора бројаницата да ти е дадена на поклон и дали мора да биде купена од црква или манастир?

Дали се продава по црквите и манастирите?

Бројаницата ти е дадена подарок од Божја куќа, дали ќе ја купиш сам или ќе ја добиеш на подарок е сеедно. Битно е, ако ја носиш, барем кога ќе можеш, да се молиш за спас.

Се продава, околу 80-100 денари е.

Кирца,од причини што не сум баш запознат со правилата на сопствената религија,иако сум православен по вероисповест,ќе те прашам пак уште едно ,,смотано,,прашање:

-Дали носењето на такви христијански симболи на сопственото тело е дозволено за време на сексуален однос?

На себеси носам долги години крст како приврзок и сакав да си го светам во црква,но бев предупреден дека доколку го носам за време на сексуален однос,тогаш автоматски сум правел грев заради непочитување кон Светоста на крстот.

Тоа беше и причина да се испишманам и се одлучив да не го осветувам.

Пак ќе ти речам религиозен сум,но не доволно сум запознат со правилата на нашата религија.

Иначе,ти благодарам во секој случај на одговорот на моето претходно прашање.:smir:

Кирца,од причини што не сум баш запознат со правилата на сопствената религија,иако сум православен по вероисповест,ќе те прашам пак уште едно ,,смотано,,прашање:

-Дали носењето на такви христијански симболи на сопственото тело е дозволено за време на сексуален однос?

На себеси носам долги години крст како приврзок и сакав да си го светам во црква,но бев предупреден дека доколку го носам за време на сексуален однос,тогаш автоматски сум правел грев заради непочитување кон Светоста на крстот.

Пак ќе ти речам религиозен сум,но не доволно сум запознат со правилата на нашата религија.

Иначе,ти благодарам во секој случај на одговорот на моето претходно прашање.:smir:

Јас пак ќе ти речам, ако знам по некој збор за бројаници, не значи дека сум повеќе запознаен од тебе за нашата религија. И јас сум верник, се трудам да бидам што е можно духовно почист, меѓутоа, како и сите други, правам гревови. За жал да, јас не ја вадам бројаницата ни за време на сексуален однос, што можеби претставува грев. Веќе тука навлегуваме во една тема која многу може да се разграни, од чистотата на телото до диференцијација меѓу водење љубов и чин на секс, така да јас не би коментирал дали е правилно или не.

А ми падна неубаво во моментов, ако сакаш да знаеш :smir:

.

Ако сакаш да се запознаеш со правилата Господ ги има објавено во Новиот Завет не се распрашувај лево-десно оди директно, таму ке ја најдеш сржта на христијанството

Ако сакаш да се запознаеш со правилата Господ ги има објавено во Новиот Завет не се распрашувај лево-десно оди директно, таму ке ја најдеш сржта на христијанството

Де бе изворче, не го тепај чоекот, муабет си праеме...Па ете мислел дека нешто ќе разбере, па си пишал. Шо ваква жустрина во тебе...баш ти како верник треба да бидеш смирен, а не вака остар :smir:

Demmian само кратко... поповите се цели осветени т.е лица кои осветуваат или свети лица ај така да ги наречам иако се далеку од тоа а сепак имаат секс, па види сега :toe:

aman be tolku ste suti ne gledate so se desava so mpc kazete mi eden pop so nekradi znas so prat zastanuvaat pred ikona i ke i zemat parite i ke recat isuse hriste ti si na neboto jas sum na zemjata parive se dar za tebe jas ko tvoj sluga ke i frlam kon tebe tie so ke i zemis se tvoi atie so ke padnat na zemi zame iop glas gi smetil .
2 . epten me nerviraat kalugeristana po manastirive kaj nas jas odam si palam sveka za zdravje jas uste ne zapalena bam ja frlaat vtor gi napraja manastirite vo kurvani hoteli moteli ma dajte luge koga odam sv Naum vo ohrid imam custvo deka sum na sveto mesto opkoleno so volci koi edvaj cekaat da te stavat
3 biznis to brojnicite se biznis molitvi ova ona koj si e sueveren neka si nosi
4 bate ne se sekiraj nemas gajle ako ja drzis brojnicata koga sexsas posto popojve koda vidat nekoja taka pozgodna kaj so se ispoveda podmantil go drkaat

хехехехе.темава е баш дискутабилна... лугето според мене се "религиозни " само кога се наоѓаат во тешки ситуации инаку се кога им е во ред нема ни Р од религиозноста....како и да е мислам дека повекето бројаниците ги носат бидејки се IN добри на изглед а да не беа такви дали некој ке носесе само затоа што е религиозен.. :nenene:...ма дај молим вас не глумите лудило :pos2:

Demmian само кратко... поповите се цели осветени т.е лица кои осветуваат или свети лица ај така да ги наречам иако се далеку од тоа а сепак имаат секс, па види сега :toe:

Никој не рекол дека поповите се свети. За човек да стане свет треба да помине низ големи подвизи со љубов разгорена во неговото срце кон Бога. Поповите се овластени да ги извршуваат Светите Таинства (крштение, причест, исповед, венчавка), но тоа не ги прави автоматски свети. Треба да се прави разлика помеѓу тие две работи. Но сепак, треба да ни биде јасно дека доколку сакаме да се смируваме себеси, треба да се сметаме за последни и за слуги на сите. Така што, испаѓа дека еден поп е многу посвет од мене, но не и светец.

А што се однесува до сексот, во православието тој е благословен за создавање на семејство, така што не гледам нешто што е благословено од Бога, да пречи во службата. Но, треба да се има во предвид дека свештениците кои имале претходниот ден однос со својата сопруга, следниот ден не можат да служат.

aman be tolku ste suti ne gledate so se desava so mpc kazete mi eden pop so nekradi

Право да ти кажам мене ич не ме боли долно стојне за гревовите на поповите,во христијанската религија се ти е free-will,така да јас гледам да си го пронајдам сопстевниот спас како Божјо чедо.

Попот ти е само службеник Божји,така да не е нешто повеќе од обичен човек од крв и месо,со сите човечки нагони,вклучително и сексуалниот.

Монасите се тие,кои би требало да бидат 100% посветени на Бога и сосема лишени од материјалниот свет,кој ние го живееме.

А,во однос на монасите не си прав,свеќите сигурно ти ги гасат заради претпазливост од пожар или немање место во канделабрата,не дека ти ,,одат тебе контра,,

Монасите се многу над нас и над поповите.Само имаш стереотипи кон нив.:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom