Универзалноста на законот за лост

• Креатор на темата Креатор на темата dedanoe
  • Време на започнување Време на започнување

dedanoe

As sum A ss um
Член од
3 ноември 2008
Мислења
312
Поени од реакции
7
Веб-сајт
sites.google.com
законот за лост во:

физика:: големините се во рамнотежа на растојанија реципрочни со нивните сили (Архимед)

економија:: како твојата побарувачка ја докрајчува мојата понуда така мојата побарувачка нека ја докрајчува твојата понуда (марсовистички ангелизам)

законодавство:: правда е баланс меѓу праведности и реципрочни обврски (божицата на правдата Темида со врзани очи делела правда со вага потпрена на нејзиниот меч)

етика:: морал е баланс меѓу зла и нивните реципрочни добра (твој заб во мое око како мој заб во твое око)

религија:: колку твојот yin во мојот yang толку мојот yin во твојот yang (колку си ти при бог толку и тој е при тебе)

wtf?
ништо не разбрав...
Може објаснување за лицата со пониска интелигенција?

не се работи за пониска интелигенција (интелигенција е способност на цикличните лостови да го процесираат својот имбаланс согласно нивниот... нагон за опстанок дефиниран како тенденција на лостот да го зачува својто... здравје дефинирано како состојба на внатрешен баланс при која лостот функционира правилно и целовито) ами се работи на лоши навики благодарение на лошо поставениот пост-њутнистички образовен систем.

со други зборови, не си ти виновна што лошо те учеле. земи го законот за лост првично само во домен на физиката. еве ти ја равенката Сила1/Крак2=Сила2/Крак1, разбери го тука па само направи превод во другите домени.

на ЗаЛастА (for the final „A“) сум... не е финтата што дрога користам ами финтата е дека имам цела деценија постење и вежбање лостови по интернет форумите зад мене после што можам да се пофалам со Будахуд од ранг „ПРВИ ДОН НА АРМАГЕДДОН“. за мене нуклеарните сили се бајат виц оти јас ја набив сета моќ на масовното Алфа-Омега уништување и создавање во една единствена Армагеддонска Бомба.

Едан x Една = 2 x 0.5 = 4 x 0.25 = 8 x 0.125 = ... = Се x Нишо

чекај, не разбрав. ти си еден од оние ко на филмовите, лоши чичковци што сакаат да превземат контрола на светот или да го уништат? т.е. ти сакаш да не уништиш преку "сета моќ на масовното Алфа-Омега уништување и создавање во една единствена Армагеддонска Бомба."?
кога ќе не снема? ќе биде болно?
или јас нешто лошо сум те разбрал?

A?
Чекај бе, што збориш? Овој сака да не уништи????:uvo::pos2:

ја така го разбрав. деценија поминал изучувајќи го лостот. камен и летва. деценија изучувал камче и летва. вежбал лостови т.е. камења и летви =)

тег е подредена н-торка на потенцијални и актуелни поседи. силата е потенцијален крак а кракот е потенцијална антисила т.е. тоа што сега е сила после постанува крак а тоа што е сега крак после постанува антисила како кај наци-свастиката. лост пак е систем од тегови каде секој тег е глобален репрезентор на свој лост. сваќањето на обичниот човек за лостот е ригидна прачка со потпора на која двата тега притискаат удоле во спротивна ротациона насока (што секако не е правилно). овој лост не е најпростиот можен лост со два тега на исто хиерархиско ниво бидејќи двата тега сумирани во глобален репрезентор се подоцна во интеракција со третиот тег кој не се спомнува а тоа е Земјата. обичните луѓе не се ниту свесни колку е тој лост комплексен. најпрост можен лост со два тега на исто хиерархиско ниво е Yin U Yang = TAO -то, каде јинот отежнува удоле колку јангот олеснува угоре па сумарно ТАО-то е бестежинско (значи учењето лостови бара познавање религија). а штом е тао така тогаш лост е и системот Земја-Месечина а и целиот сончев систем (а и универзот во целина). во прилог на тоа Архимед 19 века пред Њутн да ја формулира кобната гравитација направил планетариум. tell you more later...

умирањето е запаќање во црна рупа некаде во гробиштата. паднеш ли во неа почнуваш вртоглаво збрзување низ црвји вртлог се до најблиската жолта ѕвезда опозит на таа црна рупа. потоа жолтата ѕвезда те расејува во сите насоки па и на земјата каде подоцна се ресемблираш и го комплетираш патот на реинкарнацијата. проблемот е што не секој може да се сети на претходниот живот.

Да погодам,
ова важи само за идеален случај?
( кога црвстината на лостот е бесконечна, а еластичноста е нула )

Дедо Ное, дали во твоите десет годишни размислувања и пресметки ги зеде во обзир сите четири димензии?
Должината,ширината, висината и времето.
За последната, се сомневам.
Имено, доколку лостот се движи околу неговиот центар, а мора да се движи, зошто доколку не би се движел не би бил лос, т.е. неговите страни, секоја точка од лостот на различно растојание од центарот на ротација се движи со различна брзина.
„Брзината“ на течење на времето за негое тело зависи од неговата брзина. Од ова следи дека за сите точки од лостот кои се на различни растојанија меѓу нив од центарот на ротација, времето тече со различна брзина. Различната брзина на времето ја менува и брзината на движење на лостот, затоа што брзината зависи и од времето.

Се` на се`, мислам дека ќе ти требаат уште најмалку десет милениума за да дојдеш до некој комплетен заклучок за лостовите во реалниот свет, не оние идеалните.

сила1 крак1 = сила2 крак2; зконот за лост е воедно и статички (кога се однесува на два тега симултано) и динамички закон (кога се однесува на еден тег пред и после). па така статички тој се проширува на:

centralna_sila=a sila1 + b sila2 union centralen_krak=b krak1 + a krak2
што има своја матрична форма и динамички на:

nova_sila=stara_sila cos(+a) + star_krak sin(-a)
union
novi_krak=stara_sila sin(+a) + star_krak cos(-a)

каде „а“ е фаза на хармониско осцилирање. пробај симулирај го тоа во некој програмски јазик... како што можеш да видиш лостот не работи со брзини. тековно mainstream физиката дефинира инстант брзина како v=dx/dt извадено од појдовно x=f(t)=f(t0)+dx(t-t0)/dt+ddx(t-t0)^2/(dt^2)/2!+...+ostalo Tayler-ov red

прво x=f(v,t)=vt и второ dx=vdt+tdv за да крајно брзината општо земено нема никаква врска со поместување ами секое од x, v, t си се позиционира на своја оска а 3д-површината x=vt изгледа како коњски самар. не брзината ами СИЛАТА како потенцијален крак е таа што поместува -- го остварува кракот.

Па нормално дека е универзален, бидејќи не е ништо повеќе од еден основен математички елемент, наречен пропорционалност.

не е пропорционалност ами е реципроцитет = инверзна пропорционалност

не е пропорционалност ами е реципроцитет = инверзна пропорционалност

Proporcionalnosta moze da bide prava i obratna t.e. prava proporcionalnost i obratna proporcionalnost. Reciprocitet e drug zbor za ova vtoroto.

Anyway, sto e poentata uste ne mozam da sfatam. Ova treba da e nesto novo?

на ЗаЛастА (for the final „A“) сум... не е финтата што дрога користам ами финтата е дека имам цела деценија постење и вежбање лостови по интернет форумите зад мене после што можам да се пофалам со Будахуд од ранг „ПРВИ ДОН НА АРМАГЕДДОН“. за мене нуклеарните сили се бајат виц оти јас ја набив сета моќ на масовното Алфа-Омега уништување и создавање во една единствена Армагеддонска Бомба.

Едан x Една = 2 x 0.5 = 4 x 0.25 = 8 x 0.125 = ... = Се x Нишо
Ова со бројкиве ти е сосема грешно. Не е точно дека на крај ќе се добие СЕ х НИШТО. Еве ти аргумент: Првиот множител ќе тежит кон бескрај (тука и ти си во право), но, вториот множител ќе тежи кон 0, АМА никогаш нема да достигне вредност 0.
Или попросто кажано, ако го нацрташ во координатен систем, каде што вредностите од првиот множителн претстави ги на х-оска, а на вториот множител на y-оска. Ќе добиеш парабола во прв квадрант(f(x)=1/x), така да за x или y да е 0, нема шанси да добијаш, заради дефинициона област.
Поздрав

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom