Глаголица

• Креатор на темата Креатор на темата AngPu
  • Време на започнување Време на започнување
pa ke ja kacam obavezno no prvo treba da gi snimam na CD.Mislam deka gi ima sekoj vtornik ako ne se lazam vo zivo se i avtorot (go zaboraviv) objasnuva(mnogu e spor me nervira).Koga ke ja kacam ke vi dadam link za sega ima 2 emisii, znavi treba uste 24 samo za pismoto na svestenicite na svetlinata...
ај те молам качи ја на нет. :back:

Како се викале свештениците на светлината.
Назарој ?

Па на КОД имаше плочи од 1 век со кирилица наводно создадена во 10 век....

До кога ќе не лажат и мајтапат ???

Постои ли некаде опширна студија за Глаголицата, како е создадена, кој ја создал (со сите подваријанти), да не е само класика Кирил и компанија.

Постоjaт студии и списи - во Ватикан.

Во Апостолската библиотека во Ватикан, има фреска од Св. Кирил и Методија прикажани како мисионери и преведувачи на Светата Библија на “словенски’’ јазик. Под фигурата на Кирил пишува:

" Aliarum illyricarum literarum auctor "

Или во превод:

"Автор на другата (втората) Илирска азбука "

Прашањето тогаш е кој е автор на првата. Првата, се разбира, е глаголицата (glagolitae).

Често се повторува дека авторите на глаголицата се тнр. “калуѓери’’ (monachi greco catolici) кои биле под јурисдикцијата на Ватикан. Се работи за монаси, Далматинци, како Eusebius Sophronius Hieronymus (347-420 год.) од селото Штригова (Strido) на границата меѓу Далмација и Панонија каде што постои Глаголитскиот Славо-Далматински манастир. Во Далмација/Хрватска и ден денес се гаи глаголитската традиција. Монахот Јероним ја превел Библијата на латински и на “словено-далматински’’ јазик (“et s. Hieronymi translatoris, interpretisque sacre Scripture de Ebraica in latinam et slavonicam linguas’’).

Тој јазик 7 векови бил литургискиот јазик на “Словените’’, додека Св. Кирил не го сменил со јазикот на Македонците околу Солун. Кирил, т.е. Византија сакале да го придобијат словенското кралство Великоморавија (наречено така од историчарите според Моравската династијата која владеела со таа држава) кое пак било под притисок на Римските попови. Сходно мисијата на Кирил и Методија во Великоморавија.

1.Хрватите ја користеле, така чув на Нова???

2.Ако кирил ја создал какви допирни точки има со денешната Кирилица...како што гледам НИКАКВИ две различни писма се...нас не учеа дека кирилцата настанала на основа на глаголицата..Од аспект на логика и нормален вид..ова е нереално

3.како тоа се зоздава азбука и препливува дунав .... ???

Една оригинална хипотеза што глаголицата потекнува уште од ІV век: http://www.ivanstamenov.com/files/perper-glagolica.pdf
Оригинална е уште и по ова:
на страна 6 :
„...Една оригинална писмена система, обшта за двата близки и автохтонни балкански народи - б'лгарите и х'рватите?...“

„...В'зможно ли е това да е нјакаква “кирилица”, којато античните б'лгари (бругои, белазгои) употребјават оште преди идването на “елините” на Балканите?...“

„...с цел да завладее древнија балкански народ - б'лгарите.“

„...(белазгијска, т.е. б'лгарска)...“

Заклучоков е навистина оригинален на страна 7 :
„Затова с п'лно право можем да кажем, че нај-голјамата част от онова духовно наследство, залегнало в основите на европејската цивилизација, което се приписва на “древните” и “културни” г'рци/елини вс'штност е трако-бр'гијско. Това ште рече - б'лгарско! Наша задача и д'лг к'м предците е да си в'рнем отнетото, в'зкресјавајки истината за Б'лгарија и за Европа.“
е вчера да умрев, немаше да знам за „античните б'лгари на Балканите“

се смета дека дел од буквите се направени според некои еврејски букви.

24 букви биле создадени по образец на грчкото писмо, а останатите 14 ги измислил сам Кирил, според гласовниот систем на словенски јазик.
Така да мислам дека си во грешка со овој дел..

24 букви биле создадени по образец на грчкото писмо, а останатите 14 ги измислил сам Кирил, според гласовниот систем на словенски јазик.
Така да мислам дека си во грешка со овој дел..

Да, да... тоа е општоприфатеното тврдење, дека се по грчкото писмо правени. Така сме учеле и во школо нели. А тој пост го напишав откако прочитав дека има и таква теорија. Ама се` и сешто се пишува, па може и да не е точно. :smir:

Image3.gif

Image4.gif

Image5.gif

Image6.gif

ako mozam ke uploadiram edna emisija na youtube i ke vi dadam link za da ja poglednete malce. Emisijata se vika Religija na Sonceto i dosega imase samo 2 emisii vo koja se objasnuva Makedonskiot jazik i drzava mnogu godini pred Alex the Macedonian :) samo znam deka ima 25 bukvi ili slogovi koi se pronajdeni i desifrirani i koi i koi ukazuvaat na znacenjeto na denesnite zborovi vo Makedonskiot jazik taka da nema somnenie deka Kiril ja prepisal i deka zabukata sto ja koristime denes postoela mnogu vreme pred niv.
BTW ako fakjate TV Intel gledajte :helou:

прв пат слушам за таква тв а камо ли да ја иам хехе. ако можеш друже аплоадирај. позз

Охридски листови напишани на глаголица

Два листа, напишани на глаголица, од XI век., содржат дел од евангелието-апракос или Богослужното Евангелие .
Биле најдени во 1845 г.од В. И. Григоровичем во Охрид на својата обиколка по Балканскиот полуостров . Се чуваат во Одеската државна научна библиотека „А. М. Горки" , (а до 1930 биле библиотеката на Одескиот универзитет). . Најдобро научно издание се јавува изданието на Г. А. Илински: «Охридские глаголические листки». Пг, 1915.

Ochrfol.jpg

Почва длја павликианства здесь была благодатној. У арианства же здесь были и глубокие исторические корни. Суштественно, что в Македонии, где эта ересь была особенно сильна, получает распространение глаголическаја письменность, которују позднее римскаја церковь будет называть "готским" письмом и видеть в неј тајно- пись ариан. Ариан в папских документах чаште всего называли готами.У Фомы Сплитского приводитсја рассказ, в котором славјане отождествлјајутсја с "готами". Именно в свете указанных фактов особое значение приобретает "Пос- лание епископа краковского Матвеја Бергарду Клервоскому". Дав ревност- ных католика обменивались посланијами в поисках аргументов длја органи- зации крестового похода против славјан, которыј состојалсја в 1147 году. Главным же обвинением јавлјалось не јазычество их, а приверженность вере "рутенов", отличавшејсја не только от римского, но и от константино- польского вероисповеданија. Суть обвинениј - это "тштеглашение", о вто- ром лице Троицы, которое характерно длја ариан. Таким образом влијание на русскују церковнују организацију ирландској и арианској церквеј несомненно. Становитсја понјатным, что не только ка- толическаја и православнаја церкви, не только Рим и Константинополь бо- ролись за влијание на Руси. Несомненно активное участие в христианизации Древнеј Руси и бол- гарского Духовенства.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom