Лошото однесување на младите денес

• Креатор на темата Креатор на темата WondeR`
  • Време на започнување Време на започнување

WondeR`

Дипломат
Член од
2 февруари 2008
Мислења
156
Поени од реакции
5
Се "дигна" прашина по медиумите за однесувањето на младите во Македонија.Имаше и прилози на медиумите, снимки од тепачки по училиштата, кршење на мебелот во нив, а и самите сме сведоци за нивното лошо однесување.Немање почит кон повозрасните, користењето на вулгарни зборови према другарите, пријателите, родителите, професорите и.т.н.
До што е тоа така што мислите, и како може да се спречи?
Дали ова однесување воопшто може да се поправи и дали ќе влијае на општеството доколку не се поправи?
Па...?

Младинава полудела се поретки се оние кои мислат на другите и се држат до пристојното однесување. Се почести се тепачките и вулгарните зборови. Бројот на бременост кај младите се зголемува како и бројот на абортуси...:jaj:

Ги гледам децата од моето одделение, поединци нормално, како се однесуваат. Не се дораснати ни за прво одделение, а не 8мо.
Пушат од 12-13 години, а и тогаш многу од нив ја губат невиноста. Се однесуваат многу агресивно, не почитуваат никого и ништо, газат се пред себе...
Тоа е највеќе, грешка на родителите што им дозволиле на своите деца да израснат во такви млади луѓе...

Ги гледам децата од моето одделение, поединци нормално, како се однесуваат. Не се дораснати ни за прво одделение, а не 8мо.
Пушат од 12-13 години, а и тогаш многу од нив ја губат невиноста. Се однесуваат многу агресивно, не почитуваат никого и ништо, газат се пред себе...
Тоа е највеќе, грешка на родителите што им дозволиле на своите деца да израснат во такви млади луѓе...

Точно дека секогаш занемарувајќи ги останатите фактори вината се префрла на кожата на родителите.Но, има случаи (во последно време ептен намножени) кога домашното воспитување кое го вршеле порано родителите е на место но едноставно детето во пубертетот ја менува својата личност, може поради љубопитност да проба нешто што за неговите другари е толку секојдневно, да ги употребува истите изрази што го опкружуваат во општеството.
Секако дека овде родителите треба да превземат мерки врз однесувањето на своето дете, но дали тинејџер во тој фазон ќе се обиде да ги послуша своите родители?Не мислам така, или барем со едното уво колку да ги замолчи.Да претпоставиме и дека превземаат поригорозни мерки, сепак никој не ветува дека детето ќе ги смени и искорени своите веќе стекнати навики.Поентата ми беше дека не треба да се гледаат само површно работите, туку и останатите работи кои не опкружуваат, дека не секогаш вината ја има само едната страна.Има деца кои и со премалку посветеност од домашните успеваат да се зачуват(барем делумно) од денешните "измодернизирани" појави.
Инаку, денешниот речник и кодекс на однесување на младите не е ни приближно добар и влијае се полошо врз самото општество.

Пред се на ова влијае друштвото што детето го одбрало,но и домашното воспитување.Ако самите родители правилно го воспитаат детето,ако уште од рана возраст му разграничат што може,а што не може и несмее да се прави,мислам дека не би требало да дојде до сите горенаведени работи.
Па и неможе баш да се поправи ова однесување.Велат дека се може да се промени,но дека карактерот засекогаш ќе остане ист.Тоа е веќе дел од нивните карактери и тоа е тоа.
И да,нормално дека ќе влијае на општеството.Сите тие деца кои што сега ги прават сите овие работи еден ден ќе треба да одгледуваат свои деца,а што ќе им кажат?Како ќе ги одведат на прав пат?Лошото однесување на нивните деца во школо,а и надвор од него на нив ќе им биде нормална работа.:toe:

Насилници

Насилниците се луѓе кои по природа секогаш одбираат послаб противник од себе или барем мислат дека е така . Сите ние имаме гледано од Американските филмови како малтретираниот средношколец влегува во средно училиште и ги убива тие луѓе или бира рандом мети. Потоа зачестија дневните вести со самоубиства од страна на малтретиран ученик. Ќе се изнаслуша човек семејтвото, опшеството е криво бла бла бла. Двете акции опишани погоре со пример се многу лоша работа.
Памтам вујко ми со кои зборови го испрати братучед ми на училиште на првиот школски ден од прво одделение: Немој да правиш бељи, немој да се тепаш со деца, ама ако си ја бара бељата некој тупаницата стегната и директно во нос. Знам како изгледа ова ама со тоа човек покажува дека не е лесна мета и страшливците насилници се откажуваат, и имаат почит спрема тој човек. Природно право на човек е правото на самоодбрана, и не треба да се плашиме да повредиме некој поради добра причина, затоа што апатичен човек е само кукла марионета во рацете на другите луѓе, и со тоа што е кукла не прави ништо добро ниту за себе ниту за другите.

Насилници според мене се луѓе кои кога ке останат без зборови почнуваат да применуваат сила и разни начини да дојдат до одредената цел, незнаат за никаков компромис, дури и се случува тоа да го прават почесто и постојано и тука веќе ја преминуваат границата и стануваат во ментално нестабилни личности и може да испоубие пола плоштад оти му текнало на некој филм шо го глеал пред 2 дена

Насилници - луѓе кои не знаат да смачкаат некого вербално, па преминуваат на тупаници. Луѓе кои пробуваат да наметнат авторитет преку силата. Луѓе кои се изживуваат на послабите само поради некој посилен се изживувал на нив.

Сметам дека овие луѓе, се` почесто деца во денешницава, стануваат такви пред се, поради домашното воспитание. Се` повеќе и повеќе се сретнуваме со ситуации каде децата се малтретирани од своите родители, поради едно најмало несогласување. И нормално, ако родителите така се стекнуваат со авторитет пред децата, децата ќе мислат дека тоа е правилно и дека тоа е начинот на кој треба да се постапи. Грешно, многу грешно.
Или може да произлезат насилници од фамилии во кои родителите не обрнуваат доволно внимание на своите деца, па се што сакаат овие е некој, за промена да се сврти накај нив. Тоа е добро, но најчесто го одбираат погрешниот начин за здобивање со внимание.

Пред се, мислам дека е грешката во семејството што постојат вакви девијантни појави, и дека само родителите можат да го исправат тоа.

Се си носи свое. Насилниците не би биле насилници да неговите родители не го воспитале такој! Најголемата кривица е кај родителите затоа што нивното дете се го испуштиле од развојот. И сега тоа дете (зимам за пример дете) нема што да прави дома, нема близина со неговите дома единствен излез е лошата страна на улицата. Таму тој научува најлоши работи и биднува насилник, пијаница, наркоман...
Но сите насилници си имаат некоја фалинка! Секој насилник има свој комплекс од животот што го имал. Дали тоа ќе биде од неговите родители, дали од друштвото, секој насилник си има свој комплекс. Затоа тие се слаби на карактер можеш лесно да ги манупулираш како сакаш (да ги читаш ко буквар). Исто така за да можат тие да издржат во друштвото тие треба да малтретираат некој што е мирен (во спротивно тој пак ќе си остане сам) Поздрав:salut:

Насилници - луѓе кои не знаат да смачкаат некого вербално, па преминуваат на тупаници. Луѓе кои пробуваат да наметнат авторитет преку силата. Луѓе кои се изживуваат на послабите само поради некој посилен се изживувал на нив.

Сметам дека овие луѓе, се` почесто деца во денешницава, стануваат такви пред се, поради домашното воспитание. Се` повеќе и повеќе се сретнуваме со ситуации каде децата се малтретирани од своите родители, поради едно најмало несогласување. И нормално, ако родителите така се стекнуваат со авторитет пред децата, децата ќе мислат дека тоа е правилно и дека тоа е начинот на кој треба да се постапи. Грешно, многу грешно.
Или може да произлезат насилници од фамилии во кои родителите не обрнуваат доволно внимание на своите деца, па се што сакаат овие е некој, за промена да се сврти накај нив. Тоа е добро, но најчесто го одбираат погрешниот начин за здобивање со внимание.

Пред се, мислам дека е грешката во семејството што постојат вакви девијантни појави, и дека само родителите можат да го исправат тоа.
и да и не и да и не...
одделно...кхм..
Насилници - луѓе кои не знаат да смачкаат некого вербално, па преминуваат на тупаници. Луѓе кои пробуваат да наметнат авторитет преку силата.
Да!
Луѓе кои се изживуваат на послабите само поради некој посилен се изживувал на нив.
Не!...Ова нема врска...ако некогаш некој со рандом дете си играл мајтап, го матлретирале и му мавале чврги - не значи дека тоа дете утре ке биде такво...баш мислам дека поголеми се шансите да стане повлечено - него дигнато...
Сметам дека овие луѓе, се` почесто деца во денешницава, стануваат такви пред се, поради домашното воспитание. Се` повеќе и повеќе се сретнуваме со ситуации каде децата се малтретирани од своите родители, поради едно најмало несогласување.
Да!
И нормално, ако родителите така се стекнуваат со авторитет пред децата, децата ќе мислат дека тоа е правилно и дека тоа е начинот на кој треба да се постапи. Грешно, многу грешно.
Не!...Моите имаат таков авторитет врз мене...Страхопочит...И јас знам дека тоа не е начинот, но јебешга...Иако не сфаќаат сите...значи има шанса да стане како родителите...не е дефинитивно...
Е ова е нај-Да....

Па незнам с да казам ваков слицен пост глеам има оставено Александра Д

исто така и кај мене бо оддлеение има такви деца збориме цело оделение 13-14 годиснјаци кој се однесуваат ко деца од градинка но проблемот е тоа што не се поединци туку е целиот клас се делиме само неколку деца односно 5 деца кој имаат малце смисла за зивот и повеке разум одколку другите (меѓу нив сум и јас)

Веројатно во голема мерка се криви родителите и темпото на животот... Факт е дека не се посветува доволно внимание на основни фамилијарни вредности (па биле и дел од нив повеќе традиционални). Се поретко е фамилијата заедно на маса да руча, персирање на постар веќе е тежок раритет...

Да, криви се родителите ама морам да приметам дека постои страшен недостаток на авторитети и во образовниот систем. Младите со свои „недостатоци“ од пусто немање на време на родителите, професорите со мисла „ма што трошам грло и така платата ми е фиксна и немаат намера да ја покачат“ и се добива еден прекрасен сублимат во средина која со својата киселост е мошне подобна за развивање на разноразни „болести“...

Татко ми ме учел секогаш да го сослушам детето па макар и да зборувам со некого...

Нема добро и лошо воспитување на децата од страна на родителите. Сите родители сакаат нивните деца да излезат на "прав пат" односно да завршат факултет, да имаат добра работа, да се настрана од алкохол, дрога, цигари и слично. Но денес е многу стресно време и родителите едноставно ги воспитуваат децата пред компјутер и не им е посветено доволно време. Да се има повеќе време (од страна на родителите) децата ке се помирни но како што кажав стресно време е и денес е повеќе во мода да си тој што ке пие, пуши и пцуе него да е примерниот дечко што седи на прва клупа и следи час.

Хм, па и за нашата и генерациите по нашата велеа дека сме најлоши, како не ни било срам, вака ли сме ве воспитувале, еее некогаш како беше а сега младинава не слуша...и така натаму.
Ова со генерацискиот јаз е нормално и постојано подложно на критика. Не дека нема негативни појави, но за секоја постара генерација младите се невоспитани и недолични, а генерацијата на дотичната постара критизерска генерација била за пример. И се така во круг.

Лошото однесување на младите произлегува како од домашното воспитување така и од друштвото со кое се дружи.

1 - домашното воспитување -
Во денешно време родителите се помалку имаат време за своите деца ...
тие скоро воопшто не прават муабет со нив (барем кај мене е вака)
Постојано се на работа а кога ќе се вратат од таму, си легнуваат т.е. се одмараат по напорниот ден и после тоа ќе станат и ќе завршат некоја работа по дома и завршил денот си легнуваат пак да спијат.
Не се сеќавам кога последен пат сум јадела заедно со нив на маса, а камоли да седнат со мене да ме прашаат за некој мој проблем, или да разговараат со мене за пороциве .. да ми укажат некои работи.

2 - друштвото -
Доволно е само еден да има распуштен во друштвото за да го уништи цело друштво.
Ако некој примети дека тој има поголема слобода со своите ќе сака и он со неговите и по него уште еден,па уште еден и уште еден и се така.
Ако си у друштво кај што сите се понашаат кој како сака нормално и ќе бидеш таков,а доколку се наоѓаш во друштво каде што се сите воспитани како што треба нормално и ти ќе се однесуваш така ... не за џабе е онаа поговоркана ~с ким си такав си~ (ако сум утнала при пишуење на некој збор или нешто слично поправете ме :kesa:)

има и уште едно нешто кое го прави детето полошо...
интернетот,телевизијата и слично.
Денес свашта се даваат на телевизија,свашта има по ова интернетов и сето тоа лошо влијае на однесувањето на детето.
Ако некое дете види дека на некој филм има двајца што се тепаат нормално ќе помисли дека и тоа треба така да прави и го применува тоа.

Целосно се согласувам :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom