"ИЛ"-богот на Сонцето?!

• Креатор на темата Креатор на темата Vlora
  • Време на започнување Време на започнување
AngPu, sakava da te prasam dali go poznavas albanskiot jazik, od prilika? Mislam deka gresis koga go povrzuvas so slovenski.

Никаде албанскиот не го поврзав со "словенскиот", тие не се иста група на јазици. Само велам дека има доста попримено, па дури и оној во албанија. Кога се работи за ИЛ, воопшто не го поврзувам со словенскиот и како што гледаш барав релации во турски и латински, каде што најмногу има мешавини.

Не го познавам албанскиот, но и ЊУТН кој не бил историчар ја напишал својата Хронологија на Историјата.

Значи Влора, незнам што да ти кажам, пробај направи ти некоја твоја конструкција или истражи малку па постирај, може заеднички ке стигнеме до некое решение. И како што реков, имате ли некаква етимологија за ИЛ.

Ali za cist albanski, toj arhaicniot, toa moze da se najde samo vo Juzna italija, Kalabria i Sicilia, i vo predelite na Atika i Peleponez vo Grcija, kaj arbreshite i arvanitite.
/quote]

И во самата Турска..

Никаде албанскиот не го поврзав со "словенскиот", тие не се иста група на јазици. Само велам дека има доста попримено, па дури и оној во албанија. Кога се работи за ИЛ, воопшто не го поврзувам со словенскиот и како што гледаш барав релации во турски и латински, каде што најмногу има мешавини.

Не го познавам албанскиот, но и ЊУТН кој не бил историчар ја напишал својата Хронологија на Историјата.

Ако не го знаеш албанскиот, како тогаш знаеш од каде има попримено зборови? Убаво ти кажа Влора, албанскиот во Македонија и Косово да, се разликува, користиме турцизми, србизми, македонизми како сакаш наречи ги. Но иди во Саранда да видиш, иди во Влора, Ѓирокастра, Шенѓин, Фјери...па после кажи од каде имаат попримено зборови :)

Етимологија?? Хмм..Земи читај дела од Зеф Матренга, Јул Варибоба, Франг Барди, Пјетр Богдани, Јероним де Рада...ете ти колку за почеток, да видиш дека воопшто во литературниот албански јазик не се користеле турцизми и слични зборови кои што ти викаш дека се попримени од туѓи јазици..

И да, секогаш Yll постоел како збор, и секогаш имало исто значење. Корења, суфикси, префикси..жими џими. Yll нема ни суфикси ни префикси ни ништо...Yll e Yll...просто.

За албанскот можам да кажам дека е многу стар јазик и не е случајна кованица од неколку други европски јазици туку е сосема посебен и изграден јазик.

fire - zjarr - јара (Јарило, слов. бог) топлина
grudge - inat - инат
spark plug - kandelë - кандило (свеќица модерно)
shore - breg - брег
boat - barkë - арка
wave - valë - вал
wood - dru - др`о / дрво
father - atë - тате (старослов. ата)
mother - мама - мама
you - ti - ти
carpet shoe - papuçe - папуча (којзнае чив е)
fog - mjegull - магла
hole - gropë - рупа
drink - pi / pije - пи / пие
window - parvaz - превез
barn - stallë - штала
plough - plug - плуг
water - vadis - вода
come on - hajde - ајде
cattle - gjedhë - гоедо
garden - bahçe - бавча
drunkard - pijanec - пијаница
chubby - buçko - буцко :helou:
meat - mish - месо
root - rrënjë - корење

досадно е веќе

Да повториме, не е ДИЛ , туку во оригинал е DIELL, двете Л на крај даваат многу варијанти. Исто така не е ИЛ, туку YLL од турскиот YLLDIZ.

Дека сум во право цело време за ДИЈ, еве ви ваши документи и ваша граматика
diell-diej 'sun' кога имаме две ЛЛ се чита Ј
еве од алабанска граматика што во што преога -ir/-ur, -ll > -ij/-uj, j
http://www.websters-online-dictionary.org/translation/hawaiian/diell
од погорнава граматика и YLL ке биде ИЈ или хУЈ

many monosyllabics = -je pyll - pyje 'woods', zall - zaje 'alluvium', fill 'thread'
either -je or -j hell 'spit', yll 'star'

Научете си ја прво граматиката па потоа ќе расправаме.

А како го нарекуваме ние Македонците богот на сонцето ?

Ova prasanje bi go posavil vaka :
-kako se narekuvalo sonceto pred toa da bide identifikuvano so IL-iija?
odgovorot go nagovestuvam vo istiot onoj zbor sto prodolzuva da se upotrebuva otkako epitetot IL poveke ne se koristi.
Znaci bi ostanalo sonce .
I kako sto edno povlekuva mnogu drugi prasanja,slednoto bi blio
Koj prv gi izgovoril simbolite iskoristeni za da se izrazi Bog,a koi bi moralo da se izgovaraat MaMa ,kako sto denes gi izgovoruvame IL ?

Surya = Зора

Ова одамна е прикажано преку санскритот. Но поточно, ЗОРА е планетата ВЕНЕРА. Зора е словенска божица која го пречекува и испраќа сонцето, покрај оние афинитети како кај римската VENUS.

Од каде се вика плавата боја АЗУРА, од ЗОРА. Венера има длабока плава боја за голо око и е една од најсветлите објекти на небото.

Known as the Morning Star and the Evening Star, Venus appears in the East at sunrise and in the west an sunset. It cannot be seen at all in the middle of the night. Venus appears to the naked eye to be a huge bright star. Actually the planet is a beautiful deep blue, but the cloud cover hides the depth of its color.

Е сега интересно е што како што ескимите имаат преку 100 називи за снег, така и ние сме имале за сонце, само тие се отидени во заборав или се користат но изгубиле целосно значење.

РА е бог на сонцето - ЗОРА, РАНО, МУГРА

Дали се некако поврзани, којзнае, треба да се истражува.

Потоа ги има - ХОРС, КОЛО, БОГДАН, ДАИБОГ, ИЛ, СОЛ.

Најверојтно како сонцето го минува својот пат низ годината и како ја менува својата сила, така добива и термини.

grudge - inat - инат
spark plug - kandelë - кандило (свеќица модерно)
shore - breg - брег
boat - barkë - арка
wave - valë - вал
wood - dru - др`о / дрво
mother - мама - мама
you - ti - ти
carpet shoe - papuçe - папуча (којзнае чив е)
fog - mjegull - магла
hole - gropë - рупа
window - parvaz - превез
barn - stallë - штала
plough - plug - плуг
water - vadis - вода
come on - hajde - ајде
cattle - gjedhë - гоедо
garden - bahçe - бавча
drunkard - pijanec - пијаница
chubby - buçko - буцко :helou:
meat - mish - месо
root - rrënjë - корење

досадно е веќе

Да повториме, не е ДИЛ , туку во оригинал е DIELL, двете Л на крај даваат многу варијанти. Исто така не е ИЛ, туку YLL од турскиот YLLDIZ.

Дека сум во право цело време за ДИЈ, еве ви ваши документи и ваша граматика
diell-diej 'sun' кога имаме две ЛЛ се чита Ј
еве од алабанска граматика што во што преога -ir/-ur, -ll > -ij/-uj, j

од погорнава граматика и YLL ке биде ИЈ или хУЈ

many monosyllabics = -je pyll - pyje 'woods', zall - zaje 'alluvium', fill 'thread'
either -je or -j hell 'spit', yll 'star'

Ang Pu, brat, kaj gi najde tie zborovi koi se zboruvaat vo sleng

Ajde - Eja

Mama - Nene

Window - Dritare

Pijanec - dehur

Bucko - i shendoshe

Ovie gore se vistinskite, drugite se upotrebuvaat relativno, savisi, makedonija ili kosovo, ti rekov deka ima slavizmi vo albanskiot jazik, neizbezno e.

Brat, jas ti rekov porano kako e kaj gegite a kako kaj toskite. Kaj nas gegite, nie vikame DIL, a kaj toskite e DIEL, a mozda znaes deka sovremeniot albanski jazik e 80% od dialektot na toskite, zatoa i na literaturen albanski se vika DIEL. A albanolozite dialektot na gegite go gledaat kako postar od toj na toskite, i zatoa go zimam pravoto da si go upotrebuvam DIL a ne DIEL.

Docna, vo albanskiot jazik se voveduva bukvata Y. Na primer nekoi vikaat SHQIPERI, nekoi SHQYPNI. Ali kaj albancite vo makedonija seuste se cuva taa stara forma, IL, a ne YL.

DIEL e ednina, a DIEJ e mnozina brat. Koj ti kaza deka LL e J na albanski? Greska.

Nje DIELL - Edno sonce

Shum DIEJ - Mnogu soncinja (mozda gresam na makedonski)

Nema potreba da ja ucam mojata gramatika. Ako sakas, so zadovosltvo bi te naucil tebe :)

Ima uste greski.

VODA - UJë lat. AQUA

VADI - UJIS
(na albanski)

GARDEN - GRADINA - BAVCA a na albanski e KOPSHT, ali vo sekojdnevniot jazik, se upotrebuva i BAçE, a na turski e mislam BAHCE.

Eve dve isti recenici na albanski jazik:

Une e vadis baçen (vaka se upotrebuva vo makedonija i kosovo)

Une e ujis kopshtin (cisto albanski)

Ај да потенцираме пак. Не го познаваш албанскиот, не си зимај здраво за готово работи кои не ти се познати..

grudge - inat - инат - Турцизам. албански - kryeneçësi
spark plug - kandelë - кандило (свеќица модерно) Qiri
shore - breg - брег - би се запрашал ова дали е македонски или албански.
boat - barkë - арка - Арка на македонски брод?? Чудно
wave - valë - вал - Вал нели е бран??
wood - dru - др`о / дрво - Ај сеа, наместо Дру, ќе кажеме, Дро, па од дро, ќе додадеме В, па ќе одземем к, ќе додадеме ш, и испадна Еклер...
mother - мама - мама - Nenë
you - ti - ти - Како и на миљон други јазици...
carpet shoe - papuçe - папуча (којзнае чив е) Pantofla
fog - mjegull - магла - Mjegull и магла..ептен исто.
hole - gropë - рупа - Zgavër, Gropë, e thellur.
window - parvaz - превез
barn - stallë - штала - Ahër
plough - plug - плуг
water - vadis - вода - Uj e вода. Vadis е поливам. Дај барем адекватен превод. а не што ќе ти текне.
come on - hajde - ајде - Ec, Eja.
cattle - gjedhë - гоедо - Bagëti
garden - bahçe - бавча - Kopsht
drunkard - pijanec - пијаница - I dehur
chubby - buçko - буцко :helou: - trashavell, topolak
meat - mish - месо - и кај ти е сличноста? иако архаичнит збор точно гласи mishtë
root - rrënjë - корење

досадно е веќе

Оф мори мајко. Човек кој сам си признава дека не го познава албанскиот јазик нашол мене да ми каже да си ја учам граматиката. Дали си ти свесен што зборуваш?? Јас убаво ти кажав, албанскиот дијалект во Македонија и Косово ИМА попримено словенски зборови, и турски. Албанскиот во Албанија, особено албанскиот кој што го зборуваат Арванитите, и Арбрешите сеуште е без влијание на тие јазици. Колку за споредба, види ги зборовите што сам си ги напишал, и размисли се..

Како на пример, Вал..јас колку што знаев, македонски збор за тоа е бран. Бранови...да не должам, глеј малце со црвено..
смешно е...и навистина досадно. Особено кога самиот тврдиш дека не го знаеш јазикот. Патетика...

VJSA%208.jpg

Dr. Ilina Sen speaking at the meeting

Ilina Chakravarty - India
[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Ilina Bhattacharya[/FONT] - India
Ilina Chatterjee - India
Ilina Nigam - India
Ilina Krishnan - India
Ilina Isahak - India

Ние со Санскритот сме, нати го дај ми го, за јазикот на мојот шок, незнам.

Евентуално ДИЕЛ (сонце) да го составиме од два дела ДИ+ЕЛ = СВЕТОЛ+БОГ, а ѕвездата да ви е земена како БОГ (ЕЛ/ИЛ)(хебрејски)

Од горенаведеното се гледа дека се е позајмица.

Ѕвезда не е сонце, јасно е на што се мисли со ХЕЛИОС (сонце), грците си даваат превод како ХЕЛИОС / ХЕЛЕНА / светол.

Од тука ДИ+ЕЛ е светол бог, и пагате под иста капа со сите ресто. Ѕвездата во антиката никаде не е како ИЛ, жалам. Или пак може и турците биле тука ИЛДИЗ (ИЛ+ДИ)(Бог+светол, небесен). Врти сучи, сите доагаат до исто. Светлина, бог, небо.

Шкип зборовите не ги земам од тетовски речник, ги земам од Шкип речник на интернет. http://www.argjiro.net/fjalor/

Кога веке сте се фатиле за Бран, тука е и Вал, Валавица, Далга, Талас.
Ако мислиш дека БРЕГ е шкиперски, ок, тогаш и русите го зеле од вас БЕРЕГ (руски)
Брод е и арка и чун и кајче и чамец и кораб и сплав, ама западниве морепловци ни А од морски предмети.
За Дрво, па порано било дрьо, сега нема ерови и се пишува др`о. Дру е во санскрит дрво, жалам.

Shapka.jpg

VJSA%208.jpg
Ѕвезда не е сонце, јасно е на што се мисли со ХЕЛИОС (сонце), грците си даваат превод како ХЕЛИОС / ХЕЛЕНА / светол.
Da se vmetnam vo eden del od tekstot braka
ona za Helios =niven zbor
dali e?
spored mojata analiza korenot na toj zbor ne bi trebalo da e ni pod razno..

http://my.opera.com/Homer MakeDonski/blog/2008/06/07/el-il-helios

nivno e edinstveno pozajmuvanjeto

Angpu гледам махер си за Санскрит па малку помош,но ме интересира името Кутлеш еве онака си зедов слобода сам да го објасна и Кут-Куца (оној што има проблеми во одење) и Леш-Мртовец односно сите знаеме дека гробницата на Филип Втори е во Кутлеш(грчки-Вергина)а има и многу записи дека Филип е ранет при опсадата на Метон и така станал Кут.Значи Кутлеш би значело Лешот на Кутиот или нешто да потенцира дека таму е закопан лешот на кутиот
Ај види има ли некаква санскритска врска

Interesna tema, samo ke go dopolnam toa sto go znam..

IL e star Indo-evropski ili Evrejski zbor koj oznacuva svetlina, pa od tamu i sonce.
Svetlinata e cesto prestavuvana kako bozestvena, pa i zborot DIL, DIV, DIY se osnova za zborot DIO (latinski), DIVINA, DIVA, .. itn.

Vo crkovniot jazik na primer IL oznacuva bozestveno, od svetlinata, zatoa i site angeli go nosat kako sufix vo svoeti ime: MIHAIL, GAVRIL, NATANAIL, VASIL..

No se pojavuva kako koren na zborovi koi ja imaat istata simbolika: ILIJA, ILI(h)ADA, ILUMINA, arabskite AL-AH, grckite HELIOS, HELENI, ELINI...

Interesna tema, samo ke go dopolnam toa sto go znam..

IL e star Indo-evropski ili Evrejski zbor koj oznacuva svetlina, pa od tamu i sonce.
Svetlinata e cesto prestavuvana kako bozestvena, pa i zborot DIL, DIV, DIY se osnova za zborot DIO (latinski), DIVINA, DIVA, .. Itn.

Vo crkovniot jazik na primer IL oznacuva bozestveno, od svetlinata, zatoa i site angeli go nosat kako sufix vo svoeti ime: MIHAIL, GAVRIL, NATANAIL, VASIL..

No se pojavuva kako koren na zborovi koi ja imaat istata simbolika: ILIJA, ILI(h)ADA, ILUMINA, arabskite AL-AH, grckite HELIOS, HELENI, ELINI...

Друже да си здрав и жив, ја цело време тоа го зборам. Затоа и на почетокот спомнав дека се наога како суфикс: МИХАИЛ, ГАВРИЛ, НАТАНАИЛ.

Da se vmetnam vo eden del od tekstot braka
ona za Helios =niven zbor
dali e?

Абе какво грчки, никаде не спомав дека е нивни збор. Само кажав како го толкуваат.

КУТЛЕШ. Ај види има ли некаква санскритска врска

Многу тешко може да се докаже, зборот ЛЕШ ми е голем проблем.

Инаку, во нашиот јазик постои КУТЕЛ (сад за жито)
Во турскиот КУТИЈА е KUTU, а разговорно имаат и KUTUYA.
Затоа и во Санскритот има KUTA,KSITI (house) КУЌА, КШТА.
Најблиску до санскритската КУТА е зборот КУТАК (тоа би било вашето КАТЧЕ, место на вашиот мир)
Значи сега дали турците го примиле кутија или обратно незнам.

Првиот дел од КУТЛЕШ ни посочува за некаков затворен простор, но она ЛЕШ ми е непознато (леш како труп, тешко наогам етимологија)
Постои топоним во Македонија и КУТЛОВО. (кутел, сад за жито)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom