Koга е вршена ремаркација на границите на балканот после букурешкиот договор?

ДеЖаВу

ovaa karta slucajno ja vidov ednas.....naslovot bese "yugoslavia 1919":raz:

ЛИНК

Епа оваа карта уште одамна ја покажав на форумов но некако немаше интерес за неа. Невидлива беше изгледа :toe: или невидлив беше постот бидејки беше напишан од мене. :vozbud:

Еве ги двете мислења.

ПРВО
ВТОРО

Поздрав.

А што значеше идеалот автономна Македонија ?
И бугарските македонци се бореа за тој идеал, нели.

Верно е во право си, повекето от водачите на ВМРО се бореха за автономиа, но голем дел от тех са имали намера по натаму да jа обединат со Бугариа както Източна Румелиа.

Вие формиравте македонски дивизии и подло ги натеравте македонците со крв да платат за парчето земја кое што после тоа на превара им го одземавте.
Секако,во дослух и по договор со `учените` македонци кои што својата слобода и живот ја стрампаа за бенефиции и добри позиции во рамките на државата Бугарија.
Не мора да ги набројам и именувам,нели?

Немоj со твоите србски интриги! Не ги мисли толку глупи македонците сите са знаели срешту кого и за што се бореха.Македоно-Одринското оплчение е за друга тема.Да не спамиме !

Верно е во право си, повекето от водачите на ВМРО се бореха за автономиа, но голем дел от тех са имали намера по натаму да jа обединат со Бугариа както Източна Румелиа.

Не повеќето а сите се бореа и не за автономна а за независна Македонија , а тоа за обединуванје со Бугарија беше само фантазија во главата на Фердинанд и цел да се земат што повеќе може оружие и средства за борбата. Прочитај ги сите устави на ВМРО да видиш дека никаде нема пишано за обединување со Бугарија.

Браво.
Секоја чест...
Останува прашањето:
Кога ќе ја вратите?

Незнам колку си учел историја ама додека сме биле во склоп на СФРЈ Бугарија(која била во склоп на СССР)ја понудила територијата што ја земала.Мегутоа ние љубезно сме ги одбиле за да не се нарушат добрите односи со СССР.мене вака ме учеа во школо

Дечко нешто не си како што треба ти.

А пред незнам таму која година 18.. постоела Бугарија? Можеби постоело некое кралство таканаречено, но тоа било пред ,,само,, 1000 години, а не вчера.

Додека пак за разлика од вас, Грција никогаш не ни постоела пред 1822 година. Тоа е факт кој неможе да се измени.
Значи не говориме за култура и Ирците и Енглезите зборат ист јазик па нејќат да се видат Шкотите такуѓере.
Определено и педи 18ХХ година бугариja e постоjaла.
Па мене ми е интересно,ако треба да се врати нешто от 1913 година,на кого да го вратиме?Треба да го вратиме на Отоманската империja,заштото от неja сме го взели со воjна.Отоманска империja нема и наследница е Турциja.Ако сакаш да го вратиме на Турциja?
Грциja не е постоела преди 1822-мммм като име ДА,но Грциja е наследница на Византиja.Па Византиja е постоела доста долго.

Да да! Не го питај народот кој што живее таму, дирекно од една тиранија во друга (уште полоша). Значи ако од држава А, окупираш земјиште со население Б таа терирорија или ќе си ја присвоиш или ќе ја вратиш на тиранијата А. Кој го пита локалното население. ФМИ се зафркна овој пат. Вие вратете го на турција па ние ќе се разбериме. :D Македонија постоела пред византија.

Да да! Не го питај народот кој што живее таму, дирекно од една тиранија во друга (уште полоша). Значи ако од држава А окупираш земјиште со население Б таа терирорија или ќе си ја присвоиш или ќе ја вратиш на тиранијата А. Кој го пита локалното население. ФМИ се зафркна овој пат. Вие вратете го на турција па ние ќе се разбериме. :D Македонија постоела пред византија.

Па да вратиме - Грција да врати Егеjска, ние да вратим Пиринска, а вие да се вратите като скопски вилаjет.:wink:
А наj-добре ште е да се вратиме на темата!

Па мене ми е интересно,ако треба да се врати нешто от 1913 година,на кого да го вратиме?Треба да го вратиме на Отоманската империja,заштото от неja сме го взели со воjна.Отоманска империja нема и наследница е Турциja.Ако сакаш да го вратиме на Турциja?
Грциja не е постоела преди 1822-мммм като име ДА,но Грциja е наследница на Византиja.Па Византиja е постоела доста долго.
:pos2:auuuuuuuuu grcija naslednik na vizantijaa .po cija istorija etoa:)hahaha

Да да! Не го питај народот кој што живее таму, дирекно од една тиранија во друга (уште полоша). Значи ако од држава А окупираш земјиште со население Б таа терирорија или ќе си ја присвоиш или ќе ја вратиш на тиранијата А. Кој го пита локалното население. ФМИ се зафркна овој пат. Вие вратете го на турција па ние ќе се разбериме. :D Македонија постоела пред византија.

Ти велиш дека ги окупираме,па ние велим дека ги освободуваме.Заштото са грасали за бугарска екзархиja преди неколко години преди това,па не за македонска.

Ти велиш дека ги окупираме,па ние велим дека ги освободуваме.Заштото са грасали за бугарска екзархиja преди неколко години преди това,па не за македонска.

Да пази господ од такива освободители !!!

Колонисти во Пиринска Македонија нема - кој да си ходи?
А што ке правим с народа - 286 400 се сметат за бугари (от обшто 341 000). Сметај колко народ ште остане - турци, цигани и македонци!

Нашиот устав е направен да се справи и со тие „бугари“. Ќе можат слободно да зборуваат, добиваат образование, веат свои симболи, пеат наши... ова ваши песни, локална самоуправа и сите други привилегии кои ги имаат малцинствата во една ДЕМОКРАТСКАТА држава т.е. Македонија.

Вие ослободувате, грците окупираат, србите се влечкат. :D Абре се ви е смислено како по шаблон. Едно нешто што вие ослободувате во Македонија се вашите глупости т.е. слободно ги ослободувате вашите глупости врз цел народ. :smir:

ау ау ау ама си ја избркал историјава, леле ми се стемни, како ајвар да бркаш
АЛО ЛУЃЕ византија е десница или една половина од некогашното римско царство, каква веза воопшто има тоа со грците, византијците себеси се нарекувале ромејци (за тие што живает на месечината: рома=рим, ромејци=римјани)
за вас бугарите испадна дека и итаљаниве се грци, којзнае можда америго веспучи е од монголија а се друго е блгарско

По нивно Италијаните треба да полагаат право на цела Европа и пола Англија, Израел па и дел од Египет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom