...
Лично јас припаѓам на Југо-Источниот т.е. дијалектот кој денес се зборува во општините Гевгелија/Богданци/Дојран/Валандово. ...
...
П‘сок - Богдански...
Поздрав.
Са сеќавиш на мене?
1. Воа шо гу лафме на вие места шо си ги наведел, са вике Кукушки говор.
2. Требе да са праве разлика меѓу јазик, книжевен/стандардизиран јазик, говор и наречје.
- Сите уф Македонија лафме македонски јазик.
- За да гу зачувме посаалам, направен е стандардизираниут македонски јазик, односно јазик на кој ќи ги пишувме книгите - книжевен јазик. Направен е од т.н. средишни наречја, уф рамките на западните говори.
- Уф един народ, може да има и повиќе книжевни јазици.
- албански книжевни јазици са: тоскански и гегински
- грчки книжевни јазици са: новогрчки (неоелинико или катаревуса) и народен (димотико)
- италијански книжевни јазици са: италијански, фриули, венето (венецијански)
... а дека нас, таков, кути втор стандардизиран јазик, може да стане струмичкото наречје одн. говор. За тоа може да биде заслужен академик Митко Маџунков. Он пишувал книги на струмички.
- Уф македонскиут јазик, са препузнават три групи на говори: источни, западни и јужни. Некуи научници јужните ги стават кути источни.
Уф секуј случај, и просторно и пу број на говорители (ду пред 60-тина гудини), побројни биле тие шу лафиле на источните и јужните говори заедно, ву однос на говорителите на западните говори.
Има (м)ногу критики за тоа шо Блаже Конески натежнувал на-дека западните говори. Јас мисљум оти он бил посебен чувек, можеби и генијалец, сус тоа шо гу направил за нашиут јазик. Ама тоа си е за пусебна тема.
- Говорите са повиќе уф една група.
- Уф рамките на говорите имме наречја.
Е ТОА СА ТИЕ РАЗЛИКИ, ДУРИ И УД СЕЛО ДУ СЕЛО.
--------------------------------------------------
Книжевниут јазик воопшто гу чуве јазикут на един народ, уд претерано, пребрзо или неправилно менување/развивање.
А говорите и наречјата гу збугатуват книжевниут јазик.
Ни првите, ни вторите не смеат да исчезнат, ако един народ саке да опстане кути таков.
-------------------------------------------------
Имајте ги вие напомени пред вид, за да не са збунуавте сус чужди збораве кути дијалекти, фондаве и слично.
#Тhe macedonian
И јас спаѓам во тие дијалекти...
Поздрав, комшо.