Утре почнува големиот Рамазански пост

• Креатор на темата Креатор на темата Princ
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
P

Princ

Гостин
Големиот рамазански пост за исламските верници почнува утре и тој трае 30 дена.
Светиот месец Рамазан е време на пост, молитва, солидарност и милост, во кој верниците целодневно се воздржуваат од конзумирање храна, цигари, алкохол, но и од лоши мисли, идеи и дела.
Поглаварот на Исламската верска заедница во Република Македонија Реиз Ул - Улема Хаџи Сулејман Ефенди Реџепи во пораката до припадниците на исламската вероисповед им го честита Рамазан, посакувајќи им лесен пост, здравје и благосостојба во нивните домови.

„Почитувани верници, да го пречекаме овој месец во духот на меѓуверската толеранција, во духот на единството меѓу сите луѓе, без разлика на нивната етничка, верска и политичка припадност. Нека биде овој месец во знак на почит кон фамилијата, кон соседите и кон сите луѓе подеднакво. Секогаш, а особено во текот на овој месец повеќе треба да мислиме и да се грижиме за немоќните, болните и сиромашните за во секое семејство да владее среќа и радост. Заради величината на овој месец му се обраќаме на севишниот Алах со молба да во секој дома да владее мир, љубов, хармонија и фамилијарна топлина“, истакнува меѓудругото поглаварот на ИВЗ во пораката до верниците.

А1

Честит Рамазан и од мене. Алах нека ги прифати вашите ифтарски молитви.

Па како и секогаш, убаво звучи пораката на поглаварот. Исто така, како и секогаш, останува на секој верник доследноста или недоследноста до духот на пораката и празникот.

Честит Рамазан до сите Муслимани.

Ви посакувам лесен пост и нека Ви биде за спасение и за очистување на душата и телото и за здравје!

Господ да Ви даде секое добро!

Ви посакувам лесен пост и нека Ви биде за спасение и за очистување на душата и телото и за здравје!

Господ да Ви даде секое добро!

Amin !
Vi blagodaram od se'srce za ubavite i iskreni zborovi i cestitki.

Vi posakuvam i jas se' naj dobro !

Selamallejkum do site muslimani na forumov i neka ni e za mnogu godini ramazanov allah da ne nagradi
A za site ostanati ima blagodaram za ubavo kazanite zborovi i neka na site bog ni bide napomos pozdrav

Selamallejkum

Blagodaram za cestitikite ...
Ramadan Mubarak do site Muslimani neka Allah ve blagoslovi ovoj Ramazan i neka ve okruzuva so sreka i ljubov deneska i sekogas :)

Cestit Ramazan i od mene. Allah neka ja prifati nasata "zrtva" i nasite molitvi.

Blagodarnost za cestitkite do site.

Selamallejkum do site muslimani na forumov i neka ni e za mnogu godini ramazanov allah da ne nagradi
A za site ostanati ima blagodaram za ubavo kazanite zborovi i neka na site bog ni bide napomos pozdrav

Selamallejkum

нека ви е честит весел и вечен празникот...

П.С: а може ли некој да ме информира што всушност славите, што значи рамазан а што Селамалејкум?

П.С: а може ли некој да ме информира што всушност славите, што значи рамазан а што Селамалејкум?
За што славиме не можам да те разберам...
Рамазан е месец во исламскиот календар. Значи месец, обичен. Ко јануари, февруари...

Explanation:
Esselamu alejkum ve rahmetullah: Neka je na vas spas Boziji i milost Bozija

За што славиме не можам да те разберам...
Рамазан е месец во исламскиот календар. Значи месец, обичен. Ко јануари, февруари...

Explanation:
Esselamu alejkum ve rahmetullah: Neka je na vas spas Boziji i milost Bozija

ок, ама мене не ми е јасно, рамазан што значи , на пример ние кога славиме велигден, славиме оти воскреснал Исус, а вие зошто Рамазан, само оти е месец(и ако е само затоа, зошто баш тој месец) или има некоја причина од историјата на тој ден...?

и колку време ќе постите? :)

ок, ама мене не ми е јасно, рамазан што значи , на пример ние кога славиме велигден, славиме оти воскреснал Исус, а вие зошто Рамазан, само оти е месец(и ако е само затоа, зошто баш тој месец) или има некоја причина од историјата на тој ден...?
Накратко:
Ramadan (Arabic: رمضان, Ramaḍān) is a Muslim religious observance that takes place during the ninth month of the Islamic calendar, believed to be the month in which the Qur'an began to be revealed.

Надолго и на широко: Тука :)
30 дена е вообичаено... Оваа година 29 дена. Не знам зошто така :toe:

Постат цел месец, во секоја смисла на зборот и се спремаат за големиот празник Бајрам, нешто како чистење од гревови пред големиот празник, пред оддавањето почит на Бога, и се разбира пости кој може, јадење е дозволено два пати во 24 часа рано наутро и навечер.

Постат цел месец, во секоја смисла на зборот и се спремаат за големиот празник Бајрам, нешто како чистење од гревови пред големиот празник, пред оддавањето почит на Бога, и се разбира пости кој може, јадење е дозволено два пати во 24 часа рано наутро и навечер.
еее а баш ќе прашав шо е бајрам..

п.с : еднаш кај една другарка мнооооогу убавка ромка Атиџе шо учеше со мене, цел клас женски во 6то и бевме на баклава, Мислам на Бајрам оти беше... и мн јако си поминавме.. стомачни плес ово оно :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom