Машински Факултет

• Креатор на темата Креатор на темата DimceY
  • Време на започнување Време на започнување
типично мислење на неинформирано човече :) ИИМ е најперспективен смер на машински факултет од следниве причини: ако одлучиш понатаму да се специјализираш потесно во индустриски инженеринг, можеш да го направиш тоа, ако решиш дека сакаш да менаџираш фабрики-знаеш како да го направиш и тоа. комплетно си оспособен од најдобрите професори во таа струка да менаџираш сопствена фирма, која ако ти здосади од машинство, не мора да е во тој бизнис бидејќи знаеш и друго да менаџираш. а ако баш сакаш да засукаш ракави и да ги брцнеш рацете во уље-дефинитивно можеш и тоа да го направиш. даваат стипендии за другите студенти затоа што другите смерови се послаби и студентите се помалку мотивирани да се запишуваат на нив па мора дополнително да ги мотивираат. на ИИМ се работи со студентите и за студентите.

abe ovo IIM so go falite...podobro odete na ekonomski...dzabe e...sto so nego..ni ste ekonomisti , ni ste masinci..za dzabe ne eden profesor dava stipendija za najdobriot student na masinski STO NE E NA INDUSTRISKO INZINERSTVO I MENADZMENT (IIM)

типично мислење на неинформирано човече :) ИИМ е најперспективен смер на машински факултет од следниве причини: ако одлучиш понатаму да се специјализираш потесно во индустриски инженеринг, можеш да го направиш тоа, ако решиш дека сакаш да менаџираш фабрики-знаеш како да го направиш и тоа. комплетно си оспособен од најдобрите професори во таа струка да менаџираш сопствена фирма, која ако ти здосади од машинство, не мора да е во тој бизнис бидејќи знаеш и друго да менаџираш. а ако баш сакаш да засукаш ракави и да ги брцнеш рацете во уље-дефинитивно можеш и тоа да го направиш. даваат стипендии за другите студенти затоа што другите смерови се послаби и студентите се помалку мотивирани да се запишуваат на нив па мора дополнително да ги мотивираат. на ИИМ се работи со студентите и за студентите.

Секоја чест за постов :smir: , згора на тоа гледам дека и во последно време има голем прилив на економисти па истите и не се толку флексибилни за да одма се преориентираат доколку неможат да најдат работа ( немаат врски ) или да продолжат на некои различни поздипломски студии, што не е случај ако си студент на ИИМ , каде вратите ти се отворени во неколку правци . Сеа она "се работи со студентите и за студентите" малце ми звучи како сајнс фикшн или се лажеш себеси ... уште најмалку една деценија на државните факултети ти ке бидеш десниот играч. :pusk:

*Сум студент на машински , не на ИИМ туку на Производна информатика , но бидејќи имав завршено сТредно економско бајаги ја разгледував можноста за запишување на ИИМ , непадна таму топката поради 4годишни студии што ми преставуваа малце олдфешн и премногу у случај да си допуштиш барем уште една година.

Da da ti neinformirano covece..izgleda vie tamu ste zatupani u sportskata sala i ne gledate nisto so se slucuva na drugo mesto.. Kako moze od 15ina nasoki koi znaat deka iim ne e ok, samo vie da se falite..pa ako non stop ti sakas da se mestis od ekonomska rabota na masinska, sega mozes da se prefrlis na ekonomski fakultet..i tie se tamu samo 2-3 vasi profesori so go falat vasiot smer, a ova so vikas deka stipendijata e da se motiviraat drugite nasoki mi e epten smesna izjava so nekoj ja kazal:vozbud:, a so ako zavrsis na drugite nasoki znaci deka ke gi brkas racete vo ulje?.c c c c c neinformiranost,..

Ако уљето ви е гадно и не сакате да си ги испрљате рацете под итно отпишувајте се од машински.
Се додека не се испрљаш од глава до пета со онаа црна смеса на уље, маст, гареж и други состојци и не бидеш испогребан од разни шпонови не бидува машинец од тебе.

фрустрациите од фактот дека студентите на ИИМ се најуспешни излечи си ги на друго место :smir: :baeh:
не се 2-3 професора кои го фалат смерот, туку сите професори го фалат тој смер, освен нели оние кои не можеле да учествуваат во проектите на ИИМ од кои патем се земаат големи пари.
не реков дека е лошо да ги брцнеш рачињата во уље, и се согласувам дека that's what mechanical engineering is all about :smir: само што со ИИМ можеш после со мрсните рачиња да си ги изброиш зелените парички :) а со другиве смерови кај нас тешко, па никако.
а изјавата со стипендиите може да ти биде смешна до задутре и назад, ама тоа е факт. кога беше слаб интересот за студирање на машински, на отворениот ден на факултетот даваа НАГРАДА бесплатно студирање на факултетот.

Da da ti neinformirano covece..izgleda vie tamu ste zatupani u sportskata sala i ne gledate nisto so se slucuva na drugo mesto.. Kako moze od 15ina nasoki koi znaat deka iim ne e ok, samo vie da se falite..pa ako non stop ti sakas da se mestis od ekonomska rabota na masinska, sega mozes da se prefrlis na ekonomski fakultet..i tie se tamu samo 2-3 vasi profesori so go falat vasiot smer, a ova so vikas deka stipendijata e da se motiviraat drugite nasoki mi e epten smesna izjava so nekoj ja kazal:vozbud:, a so ako zavrsis na drugite nasoki znaci deka ke gi brkas racete vo ulje?.c c c c c neinformiranost,..

фрустрациите од фактот дека студентите на ИИМ се најуспешни излечи си ги на друго место :smir: :baeh:
не се 2-3 професора кои го фалат смерот, туку сите професори го фалат тој смер, освен нели оние кои не можеле да учествуваат во проектите на ИИМ од кои патем се земаат големи пари.
не реков дека е лошо да ги брцнеш рачињата во уље, и се согласувам дека that's what mechanical engineering is all about :smir: само што со ИИМ можеш после со мрсните рачиња да си ги изброиш зелените парички :) а со другиве смерови кај нас тешко, па никако.
а изјавата со стипендиите може да ти биде смешна до задутре и назад, ама тоа е факт. кога беше слаб интересот за студирање на машински, на отворениот ден на факултетот даваа НАГРАДА бесплатно студирање на факултетот.

Погрешно.....и ја го имам тој смер завршено, но пред повеќе од деценија ипол поинаку се нарекуваше и од него и со него и не видов некоја пара:toe:
Затоа на време увидов дека кај нас а и на балканов парата е во хидрауликата, пневматиката и аутоматиката а до некаде и во конструкцијата на алати (калапи) за високопритисно (шприцање) лиење пластика....па по сила на приликите во работата се преориентирав кон тоа ..и не жалам...доста поскапо се наплатуваат тие услуги.:toe:

Добро може да ми наброеш кои проф го фалат тој смер..јас ти гарантирам оти се само 2-3..и после ке ти написам и кој не го фалат ама ке ми треба ного карактери и ного време да ги написам..А еве и од друг имаш мислење какво заслузуваш..се знае кај се парите..и какво ке имаш познавање од масинството ти кога викаш дека кога и да си сакал ке можеш од економист да станес машинец, односно да засукаш ракави..па вие учите само 3 семестри од машинството..не ми збори мене ти..а не знам за какви фрустрации ми збориш..еве нека се уклучат повеќе дискутанти да дискитирама на овааа тема..позз

колега, прочитај подобро што напишав. со овој смер можеш да се ДОобразуваш во која насока сакаш. стварно нема потреба да спомнувам имиња. ако не го сакаш тој смер, не студирај тоа, и не плукај по нешто што е добро. и да не ти зборам тебе ја, еве тука го завршувам моето дебатирање на темава со тебе.

колега, прочитај подобро што напишав. со овој смер можеш да се ДОобразуваш во која насока сакаш. стварно нема потреба да спомнувам имиња. ако не го сакаш тој смер, не студирај тоа, и не плукај по нешто што е добро. и да не ти зборам тебе ја, еве тука го завршувам моето дебатирање на темава со тебе.
Доборо колега еве..не може да се договориме кој е подобар..така да секој нека си учи што мисли дека е најдобро...
Поздрав

Колеѓи, се испокаравте, академски граѓани. Ај вака да ви кажам јас:

Како 1(прво): Секоја насока на Машинскиот Факултет си има свои предности, не за џабе во просек годишно дипломираат многу мал број студенти, така да, се наоѓа работа за сите.

Поголем дел од Пресните Машински инжењери, палат патики и одат да го откриваат светот, ако останат тука да работат во некоја приватна фирма, им следи минимална плата од 400 евра. толку од мене засега.

mettalhammer ubavo vi kaza a ako moze da primete i on cela zbrka ja napravija IIM zatava so se pravat direktori:pos2:. Ok ako nekoj saka teorija da uce neka ode na IIM ako saka da resava zadaci i da nauce kako funkcijonirat masinite neka ode na PI ili pak ima uste mnogu smerovi od koj moze mnogu da nauce POZZ

mettalhammer ubavo vi kaza a ako moze da primete i on cela zbrka ja napravija IIM zatava so se pravat direktori:pos2:. Ok ako nekoj saka teorija da uce neka ode na IIM ako saka da resava zadaci i da nauce kako funkcijonirat masinite neka ode na PI ili pak ima uste mnogu smerovi od koj moze mnogu da nauce POZZ

Taka e te podrzuvam masinski inziner ne se biduva samo so bubanje teorija
BTW PI mislam deka e edna od poperspektivnite nasoki od masinski pokraj drugite normalno. A za IIM kako sto spomnaa i kolegite pogore toa e taka kazano nasoka od ekonomski sto pominala i zastanala malku kaj masinski, a koe e masinstvoto vo ovoj smer?????????

abe ima li nekoj ili da znaete da ima seminarska za roboti vo avtomobilskata industrija

4y2RwP8DcQ+d6rT9ATiAAAAAElFTkSuQmCC

Abe daj dosta pisevte za statika i matematika nekoj nekak kaze ako znae Kandikjan kako gi proveruva programite po SOLIDWORKS dali obrnuva vnimanie na nekoi sitnici:salut:
Kendi ti e katastrofa. Mnogu zamara. Nikoj nisto ne znae vo smisla na bodovi proekti, datumi za predavanje na proektite isl.
Naj katastrofa profesorka, po mene.

Kendi ti e katastrofa. Mnogu zamara. Nikoj nisto ne znae vo smisla na bodovi proekti, datumi za predavanje na proektite isl.

Ништо не е сигурни со нејзе,зависи во какво расположение ќе ја начекаш...

Ништо не е сигурно со нејзе,зависи во какво расположение ќе ја начекаш...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom