За падежните форми и синтаксата на македонскиот јазик

• Креатор на темата Креатор на темата venera001
  • Време на започнување Време на започнување
ако нема падежи тогаш се е номинатив? :) или мислиш на вокативните форми? а точно за што имаш многу да кажеш ама немаш време? За падежите или за ђћ?

Macedalien напиша:
Имаме само еден - погоди кој е :wink:

И за двете - а иначе единствениот остаток од падежните форми на македонскиот јазик е токму вокативот :

Гроздран - Гроздане
Стојка - Стојке

А за ќ/ѓ провери ја фонетиката што ја направив : овде.

Garfield напиша:
Место падежи користиме членување, прелози и задлози. :):)

тачно.

ја на пр. си иам напраено дека НАМ НИ е датив а НАС НИ акузатив..

али никој не обраќа пажња.. посложено е од што мислиме..

нам НИ и нас НЕ... - за казуалниот систем си во право : датив и акузатив. Датив е индиректен предмет а акузатив е директен предмет.

ЗАБЕЛЕШКА : нас НИ се употребува само кога пред НАС има НА. Конструкцијата е НА НАС НИ. :wink:

Еве ја одделив темата : истата ќе ни служи за лектура и за дискусии околу јазикот, прифаќате? :wink:

Имаме најлесна и најлогична граматика. Пишуваме како што изговараме, читаме како што е напишано. Зошто да си комплицираме со падежи и слични глупости?
п.с. Гарфилд....ги заборави надлозите, надставките, подставките, задставките и личните задменки и надменки :)))))))))))))))

А ја знаете граматиката?
Јас не, иако во школо имаше некои работи што моравме да ги знаеме во секое време, сега веќе не се ни сеќавам кои беа тие.

venera001 напиша:
Имаме најлесна и најлогична граматика. Пишуваме како што изговараме, читаме како што е напишано. Зошто да си комплицираме со падежи и слични глупости?
п.с. Гарфилд....ги заборави надлозите, надставките, подставките, задставките и личните задменки и надменки :)))))))))))))))

Venero ma me presmea da ne puknes :pos: :pos: :pos:

Kaj gi najde ovie kategorii - ke go uramam postot ej ahahahahahaha :smeshko:

Venera :pos:
Samo use da mi kazesh deka ne si seriozna u odnos na prvata recenica -- turcin nekoj ke ti zavidi ko ke te procita a i dusa ke mu kapne....

Macedalien напиша:
нам НИ и нас НЕ... - за казуалниот систем си во право : датив и акузатив. Датив е индиректен предмет а акузатив е директен предмет.

ЗАБЕЛЕШКА : нас НИ се употребува само кога пред НАС има НА. Конструкцијата е НА НАС НИ. :wink:
не сум сигурен за забелешкава....
чинам конструкцијата е само НАС НИ

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom