Наводните Турцизми во Македонскиот јазик

• Креатор на темата Креатор на темата anaveno
  • Време на започнување Време на започнување
http://kajgana.com/statija_1953.html
ah be sto sme gostoprimlivi a se uste ne ne sakaat ...

Не се осеќај отфрлен и несакан, дискусијата околу јазикот нема врска со тоа дали си добредојден или не овде. Премногу емотивно ги доживуваш и погрешно толкуваш работите. Тоа не е здраво.

Нека ми прости трпезата што сте ја поставиле,ама Македонците имаат зборови на Ќ.
ЌЕЊАМ.

Ќоше=kON,koNa,koNAkoNi,kONam (Сан)=quoin (Анг)

А на каков јазик зборел Аце, џоџукот е во заблуда. Гејците отворија музеј во Партенон, кој е нели демек гејски, а темелите по старо-гејски му се викале демек КРЕПИДОМА, а покривот по старогејски се викал демек ТИМБАНОН.

А и Партенон има Ќошиња, не е овал.

Турците во тоа време живееле во Јурти,кои немаат ќошиња.

anaveno ama si istrazuvac alal neka ti e
poleka popoleka site za site jazici svetski ke najdes deka i ne se tie jazici sto zboruvaat
znaci ti 3 casa baras etimologijata na zborot ќоше koje e köşe i najde nesto alal neka ti e
(sto znaci zborot "alal " imas 2 casa i 50 minuti)

За џоџукот,кој мисли дека oдоздола иде ќелавиот паша.

Ќелав=kalata,kalati,kAlvAla (bald-headed,the disease that produces bald head, bald ,made bald )khalati (baldness)
ќебе=kambala

Но покривка=kavippu,кое лесно се променува во кеб..) пр.Библија-Вивлија)

Којзнае,може е демек и турцизам,ама следново не дава право да помислиме такво нешто.

Со зборот ќебе се поврзани и следниве зборови:
roga-vinizcaya=rogozina
kaJcuka,kavucan2ai=kauc
koza=kozina

Ќесата е и торба=kejncikkEL-tal, kejncu-tal
bag(ang)=kaccanti
purse=kiziccIrai
pocket=cEppu,jEppu
bladder=kUpuSa,klapuSa
pouch=pAkkuppai,
vesicle= koppuLa

3борот ќеса (торба) го има и во англискиот јазик како case и тогаш го наоѓаме caSTi (во англискиот со значење торба,кутија со прибор).

Интересно му е значењето во Санскритот. Етимологијата му доаѓа и од 6-от ден од Лунарниот Месец (освен значењето му како case), а познато е од фолклорот ни, кои денови биле најпазарни.
Во петок одам со ќесе на пазар.

ama se nekako ne mi se ni makedonski zborovive pa ne znam sto ti e poentata. ti dobro e da najdes makedonski zborovi a ne grcki togas ke vikame deka ima grcizmi

izvini sanskritski bile zborovite
togas da ja promenime temata na forumot
"sanskritizmi vo makedonskiot jazik"

ќерамида - kiremit - tile. roof tile
ќебапи - kebap - kebab. kabob. roasted meat.

Te razbiram bidejki ne si svesen deka 30 % Turski zborovi Upotrebuvas. hahahah

Та нели турците биле номадски народ,а сеуште никој не нашол и направил шатор со ќерамиди.
Што мислиш,црквите и манастирите,Плаошник,чекале турците да ги покријат со ќерамиди?

a eve edno prasanje za bel krstozbor od denesen dnevnik : svetlocrven, rozev (razg.)"
cekam odgovor od forumotr

Кумани.
Куманите сами себе си, се нарекувале kipçak.
Ако самите така се викале,кој ги нарекол Кумани?
Кој им бил КУМот?

pa i jas se narekuvam sebe si Türk, ama po pleme sum Oğuz. Sto znaci deka imeto Türk e opsto ime za edna golema nacija koja se deli na Oğuz i Kıpçak. Pa i tie se delat na drugi turski narodi. normalno e tie da se narekuvaat i kıpçak sto ne go menuva faktot deka vo ovie prostori ziveele Turci i pred Osmanliite

Скупи е древното име на Скопје.
Но, не сите можат да го изговорат правилно.
Турците го изговарале како Ускуб, денес гејците како Скопја.

И што со тоа?

Да ги отфрлиме деновите на Скупи заради тоа што некои имаат говорни мани?!

Тетово било турски поим?
Што значи Тетово на турски?
Која му е етимологијата?
Каде во Турција има градови со завршетк на - то?
Истанбул, Дијарбекир, Анталија (oд Македонците - Аталаиди), Езурум, Невесир, Зонгулдаг...

Tetovo bilo turski poim?
Sto znaci Tetovo na turski?
Koja mu e etimologijata?
Kade vo Turcija ima gradovi so zavrsetok na -to?
Istambul,Dijarbekir,Antalija (od Makledoncite Atalaidi),Ezurum,Nevesir,Zonguldag...
:) Po Turski sto zavrsuvaat na - ova (kosova, kumanova, kircova) ste go smenile samo poslednata bukva i stanalo Makednoski a ?
Mnogu me interesira kako ke gi objasnis Demir Hisar, Demir Kapija, Deve bair :)

Демир Капија (железна порта)

dhmAkAra=m. a black-smith
capjA=iron-grey, as the colour of a horse;

Демир Хисар
Hisar = тврдина на високо
Hisar = hastinakha

Hisar сигурно не е турски збор, затоа што во персискиот јазик гоимало зборот hhessar, hhessn (fortress; blockade), a во индискиот го има зборот hisar со истото начење.

E сега, тврдини во Персија и Индија граделе Македонците, а Турците живееле во јурти во Сибир. Сами заклучете.

Р.Ѕ. Се извинувам за насловот на темата. Требаше да се вика македонизми во тускиот јазик.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom