Интервју со Бугаринот Александар Илиев

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
Епа секако дека ќе има македонски симболи таму, па таму поминала војската на Александар, не значи тоа дека од таму потекнуваме. А инаку и Ескимите се Бугари :pos2:

Кога кажав дека од таму потекнуваме,ај очигледно не ми ја сфати поентата на темава.

Ти ја сфаќаме поентата многу убаво, но ова што го кажива дотинчниот Илиев е познато. Го цитира Руф, збори дека Македонците пиеле чисто вино, итн, итн. и после си ја додава приказната за Бугарите.

Ајде цитирај се’ што си нашол, може и ќе има некој нов детаљ.:smir:

А зашто толкова много г'рци са се селили там? Бактрија (Афганистан) тогава е била за македонската империја нешто като Сибир за руските императори. Пусто, прашно, далечно мјасто. Бедно. Самите македони, техните военачалници са напирали да се селјат масово в много по-добрите и по-богатите медитерански страни. Като Сирија/Ливан. И там те са били опората на Селевкидите.

Браво Васил,точно така. Само што после смртта на Александар јас мислам дека овие присилно колонизирани Грци биле користени за изградба на гробницата на Александар и затоа биле сите масакрирани до последен.

Ова многу истражувачи го имаат пропуштено најчесто концентрирајки се на поворката а не на дејствијата на одговорниот за погребот кој се движат во друг правец во тоа време.

Глупости,па јас колку што истражував некаде не е најден запис со име Грко-Бактријанско царство,секаде пишува само Бактрија,плус со гените се се докажува па така во крвта на Хунзите и Калашите стои медитеранско планинска група ,а денешниве Грци имаат субсахарски гени значи ништо и од овој твој пропаганден обид:helou:

Ти ја сфаќаме поентата многу убаво, но ова што го кажива дотинчниот Илиев е познато. Го цитира Руф, збори дека Македонците пиеле чисто вино, итн, итн. и после си ја додава приказната за Бугарите.

Ајде цитирај се’ што си нашол, може и ќе има некој нов детаљ.:smir:
Мојата поента е повеќе да го запознаеме македонското кралство во далечните краишта.

Иначе овој Бугар што си создава романтики во глава многу ме боле за него. :smir:

Погледнете се што има на медалјонот најден во Ал Каноум, го има лавот, го има сонцето и го има Александар:

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:AiKhanoumPlateSharp.jpg

FilipMacedon: бидејќи ми поттикна, денес појдов специјално да го видам овој артефакт погоре (оригиналот), меѓу другите артефакти од градовите Ал Канум, Беграм и од Балк.

Со еден збор - импресивно изгледа иако е доста помал од фудбалска топка!!! Тој е еден од трите најстари артефакти на тоа наоѓалиште. Исто така е импресивна кралската круна, направена од мали златни листови, како и златните каиши кои ги носеле властодршците - нивото на ситно изгравирани детаљи во златото е фантастично.

3а жал, француските археолози се тие кои дури во 20. век почнале да “откриваат’’ (последното откритие е во 2003-04та година). Кој знае какви махинации и крминал има тука од нивна страна, покрај “обичниот’’ криминал со артефакти од стана на мафјата, Талибанците, Русија за време на инвазијата на Афганистан во 1979 год. и по тоа, итн., итн.

А Бугарчињава погоре можат само да сонуваат “Грци’’ во Бактрија. Бактриската култура тнр. “Oxus цивилизација’’ (според реката Oxus, денешна Amu Darya) и нема пишани извори.

Но затоа пак имаме: (1) кинески хроники, (2) индијски текстови, и (3) локални пари кои се тестамент за сукцесивните кралеви на династијата Кушан.

Патем, главниот град на Бактрија -- Балк -- бил чудо од убавина, наречен е уште во антиката “Убавиот Балк, мајката на сите градови’’!!!

Е тој град татаро-монголите го уништиле до темел, меѓу другите степски номади кои го пљачкосувале.

Васил: Како тогаш да се објасни значењето на градот Ал Канум (на бактриски значи “госпоѓа Месечина’’) како културен регионален центар?!? Француските археолози меѓу 1964-78 година пронаоѓаат град со урбанистички план, со фонтани, со театар, со храмови, и камени споменици за побогатите донатори, со посебен станбен дел, и со огромна импресивна гимназија за образование и спорт.

Што да се каже за храмот во Беграм пронајден од француските археолози во 1930-40 год. ао 13 огромни соби со луксузни артефакти?! Посебно импресивни се резбите на слонски кљови -- јас лично ги имам видено -- во индијски стил, со неверојатни најситни детаљи, некогаш невидливи и за човековото око! А такви и илјадници други културни артеакти има и во подоцнежните периоди -- како на пример во Тиља Тепе -- кога Бактрија била подложна или веќе под власта на азиските номади (вкл. ги и твоите турко-монголски предци).

Да не зборуваме пак за главниот град Берг, “градот на градовите’’, за кого Марко Поло дословно рекол дека има прекрасни храмови и куќи изградени од мермер, пред Татарите да ја уништат главницата од нив:

“ Balkh is a noble city and very large. Formerly, it was nobler and larger, it was the most vast and beautiful city in the region, but the Tatars and other people ravaged and cruelly damaged it. Because I tell you thаt formerly there were here a number of beautiful palaces and beautiful houses of marble; and still there are but destroyed and ruined. And I tell you that in this city, King Alexander thе Great took as his wife the daughter of Darius, King of the Persians, according to the people of the city. ...’’

НАПОМЕНА: ПО ГРЕШКА СЕ ИЗБРИША ДЕЛ ОД ПОСТОТ НА ВАСИЛ И НЕ МОЖАМ ДА ГО ВРАТАМ.

И сега што,му пропадна теоријата на мрсниот џак наречен Божо,като тоа Роксана не била блгарка. :)

Шала на страна одлично си нашол Мисирков,само ако може да ми дадеш и извор.

Мене лично ме фасцинира тоа што откако се оделиле од
Селевкидите, направиле толку моќна држава што речиси ја окупирале цела Индија.

Барав некои податоци за тоа но се што најдов е пишувано од субсахарците:toe:,а во нашите книги нема ништо за Македоно-Бактријанско царство.

Не знам дали имаме посебна тема за Бактрија, можеби треба тука да дадеме податоци и сознанија.

Што се однесува до Илиев, тој аргументира сега денешниве што се нарекуваат Бугари се ирански народ и по етнос и по јазик:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom