Црквата, житијата на Светците и Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Св. Кирана Солунска

Света Кирана (Керана) била родена во првата половина на ХVIII век во солунското село Висока, во семејството на благочестиви христијани. Витка и убава девојка, таа била посакувана од еден јаничар, кој бил субашија (службеник, собирач на десеток) во нејзиното село. Откако Кира го отфрлила, тој ја одвлекол со банда јаничари. Ја однел во Солун, каде што неговите пријатели лажно сведочеле дека девојката ветила да му стане жена и да ја прифати нивната вера.
Кирана се покажала како храбра и непоколеблива христијанка - таа не сакала ниту да се омажи за насилникот, ниту да го прифати исламот. Поради тоа била окована во синџири и фрлена во затвор. Заповедникот на тврдината Али бег им дозволил на јаничарите да влегуваат кај Кирана и да ја измачуваат како што сакаат.
"Еден ја удираше со дрво - читаме во нејзиното житие - друг - со нож, трет - со клоци, четврт - со тупаници, додека ја оставија како мртва ... А во ноќите клучарот на затворот ја закачуваше и земајќи какво што ќе му се најде дрво, ја тепаше безмилосно ... ".
Така во текот на една недела Кирана била жестоко измачувана. На седмиот ден (28 февруари 1751 година) го испушти духот. И тогаш станало чудо -
"... Блесна голема светлина во затворот, слезе одозгора од покривот како гром и го опкружи телото на маченичката, се рашири низ целиот затвор и го осветли, како да беше влегло внатре самото сонце. Беше тогаш четвртиот или петтиот час на ноќта (т.е. околу 10-11 часот ноќта). "
Утрото Турците им дозволиле на христијаните да го земат телото на маченицата. Ја закопале надвор од градот, во тамошните христијански гробишта. Облеката и била поделена меѓу верниците како света. Подоцна непознат автор го составил житието на грчки јазик.
http://www.xristianos.net/?p=1709
http://www.pravoslavieto.com/life/02.28_sv_Kirana_Solunska.htm

Жителите на Висока биле Македонци-патријаршисти:
  1. "16 Νοεμβρίου 1912. ....Και οίτινες κάτοικοι, μη γνωρίζοντες άλλως τε τα Ελληνικά, δεν ήσαν ούτε Ελληνες, ούτε Βούλγαροι, ούτε Τούρκοι, αλλά άνευ καθαρών εθνικών φρονημάτων."
    (Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Ζωρογιαννίδη "Ημερολόγιον Πορειών και Πολεμικών επιχειρήσεων 1912-1913", ΙΜΧΑ 1975, σελ. 46) http://www.iospress.gr/mikro1997/mikro19970301.htm

"16 Ноември 1912. ...Жителите не знаат грчки, и не се ниту Грци, ниту Бугари, ниту Турци, туку се без јасна национална свест."
  2. «Βυσσώκα: Μακεδονόφωνον χωρίον, εξελληνισθέν διά των σχολείων» [Κων/νος Μαζαράκης.. http://www.iospress.gr/mikro2003/mikro20031101.htm

- Висока: македонофонско село, елинизирање преку училиштата - Константинос Мазаракис ..1913.

Slusaj, vaka da im kazes na arapo-grecite:

justice 1140, "the exercise of authority in vindication of right by assigning reward or punishment," from O.Fr. justise, from L. justitia "righteousness, equity," from justus "upright, just" (see just (adj.)). The O.Fr. word had widespread senses, including "uprightness, equity, vindication of right, court of justice, judge." The word began to be used in Eng. c.1200 as a title for a judicial officer. Meaning "the administration of law" is from 1303. Justice of the peace first attested 1320. In the Mercian hymns, L. justitia is glossed by O.E. rehtwisnisse.

Bidejki upright e "spansko selo" za arapo-grecite,objasni im i pisi im so KALEM-OT, deka vo Sanskritskiot jazik,za istiot zbor ispraven,praveden,cesen go imame yaSTinivAsa, a vo MAKEDONSKIOT gi imame VISTINIJAN ili UPRAVDA,ili vo crkovno-makedonskiot VAISTINU.

SETI SE KOJ VAISTINU VOSKRESE.

Sto imaat tie vo arapo-greckiot jazik?

Gledas, JUSTINIJAN PO IMETO BIL MAKEDONEC, i tocno zaklucuvas, nemozel da bide sloven, pa sto i da znaci toj zbor...
колку шо знам, Лаичкото име на Јустинијан му било Управда, а роден е Таурисион (Таор) во близина на Бедериана (Бадар). Чист славјанин...

Наместо Управда, повеќе одговара името “Упрајт“ :) (според англиското толкување погоре наведено)
Па отишол во Константинополис да ја УПРАЈТ работата со законите :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom