Дијалектот на македонскиот јазик од пиринско во пиринските народни песни

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
1. Ти да не сакаш да ми кажеш дека само македонски песни слушаме. Олеле мале! Македонски песни слушат највеке во Пиринска Македонија. Па какви песни да слушат - това им е на срце.
2. Па најди си на тубата. Има колкото штеш - стотици.
3. Модератот да каже ако нарушавам правилата на форумот. Аз се држа пријателски со сите. Ако не сакаш дискусија, спираш и толкос.
остана уште едно да одговориш.

2. овде уште не сме чисти, ти велиш СТОТИЦИ украдени бугарски песни препеани на Македонски???? :kesa:
Дај покажи една бугарска песна која што е препеана на Македонски.
чекам...

Една песна сме ви променили и веке крадци ни изкарахте.
Дај една песна украдена? Ајде за Војо признавам.
Како не ти е срам да лажеш.
Јонче Христовски (Битола, 1933 - Скопје, 2000) бил македонски пејач, текстописец и композитор на песни во народен дух, исклучително популарен естраден yметник, кој славата на македонскиот мелос ја пронесувал низ целиот свет. Создал сопствен интерпретативен стил, препознатлив и комуникативен со публиката. Се прославил со својата песнаМакедонско девојче китка шарена“ (1964), чии препеани верзии се појавиле на англиски, германски, дански, италијански, руски, српски, француски и шпански јазик. Впечатливи му биле и интерпретациите на „Животе мој“, „Ај засвирете ми чалгии“, „Запеј песна Македонко“ и многу други во извонредно богатиот репертоар. Член на ансамблот „Танец“ (пејач и играорец). Како одговорен за народната музика во ТВ Скопје, ја иницирал серијата „Распеани градови“ (1974), еден од најзначајните проекти на ТВС.

GORAZDS остај го, човекот си добива пари за тоа ;-)

и лажат и крадат еееееjjj.
какви лоши типови.
абе сега луд се правиш...па што ти пишам jас цело време???
бог да чува и да брани...
ах сандански, сандански, хич не си Сандански.

Ајде за лека нок само уште една татарска песна - специален поздрав за Горазд!

Sandanski вака сеа е подобро.
Видиш кога не си ги криеш татарските корени и кога не ја шириш бугарската ебана пропаганда се си е во ред, поздрав:smir:

Па оти не се пее у вас "Македонско Девојче" в една к'чма в Охрид сума пари давахме и водача на групата вика "не може ште ни изгонат от работа ако изпеваме таа песна"
Цела вечер слушах ме србски маанета.

Па оти не се пее у вас "Македонско Девојче" в една к'чма в Охрид сума пари давахме и водача на групата вика "не може ште ни изгонат от работа ако изпеваме таа песна"

Ја мајката, ова Красимир ти го кажа. Или го имав прочитано недге по форумиве. Ајде доста трескање глупости. Ни дечко најверојатно не си бил никогаш во Охрид ни во Македонија.

Бугарски муабет :drk:

:)

http://movies.nytimes.com/movie/306145/Whose-is-This-Song-/overview

In her search for the true origins of a haunting melody, the filmmaker travels to Turkey, Greece, Macedonia, Albania, Bosnia, Serbia and Bulgaria. The trip is filled with humor, suspense, tragedy and surprise as each country's citizens passionately claim the song to be their own and can even furnish elaborate histories for its orgins. The tune emerges again and again in different forms: as a love song, a religious hymn, a revolutionary anthem, and even a military march. The powerful emotions and stubborn nationalism raised by one song seem at times comical and othertimes, eerily telling. In a region beseiged by ethnic hatred and war, what begins as a light-hearted investigation ends as a sociological and historical exploration of the deep misunderstandings between the people of the Balkans.

Bulgarian, Turkish, Greeck, Albanian, Bosnian, Macedonian, Serbian with English subtitles

Хинт:
Видете му го потписот на Сандански...
Зборовите на Јане ги напишал на чист МАКЕДОНСКИ јазик....не на татарски.:)
До толку ли сте глупи бре!?

Ако не се пее во Македонијатаа песна, не знам кај се пее???!! Во Охрид сте ја побарале и не ви ја исвириле, и што, пиштол, бре!!! Каква логика имате во вашите размислувања - никаква. Ц ц ц ц ц, ова Бугариве се невозможни!!!

А и добро што не ви ја исвириле, оти ние Македонците не сакаме да гледаме како вие Бугарите пеете наши песни. Ние на вас гледаме како на фалсификатори, така да не барајте милост од Македонија и македонците. На листа број еден сте на омразени народи - жалам

Za zhal, ushte edna upropastena tema, a inaku mnogu ubava i informativna.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom