Света Гора

• Креатор на темата Креатор на темата me4ka
  • Време на започнување Време на започнување
Sveta Gora e centar na Pravolsavnata duhovnost so akcent na vizantiskoto monastvo, nekade od 4 vek se pojavuvaat prvite dvizenja i zacuvuvanjeto na cistata duhovnost, periodot na svtogorskoto zazivuvanje doaga so Sv.Grigorij Palama, starec Josif Spileot, kako vozobnoviteli na isihastickoto dvizenje koe zavivuva se poveke, ta preku kolivarskoto dvizenje i mnogu drugi poznacanji naspani i zbivnuvanja od pravolsavnata duhovnost. Sveta Gora se naoga na grckiot poluostrov Halkidigi i e mesto(monaska drzavca) vo koja momentalno se naogaat 20 aktivni manastiri so golem broj na skitovii, isposnici , kelii i paraklisi.

Ubava i temata, no ve molam vozdrzuvajte, odnosno gledajte da ne pisuvate gluposti na ovaa tema, zasto se raboti za Sveta Gora.

Da mislm moze sekoj da kaze po nesto za Atos, ili pa mozebi da prasa.

Се прашувам што сакаше авторот да каже со темава, иако Симеон веќе објасни.

Sveta Gora e Gradina na Majkata Bozja,koja ja ispolnuvaat najubavite cvekinja.....:):):):)

Mislam deka bratot "Mecka" trebase poveke da napise za ovaa tema ili barem edna recenica za da ne pottikne.Barem za onie koi sto ne znaat koja e Sveta Gora.Ubavo e da se znae!

Sveta Gora e centar na Pravolsavnata duhovnost so akcent na vizantiskoto monastvo, nekade od 4 vek se pojavuvaat prvite dvizenja i zacuvuvanjeto na cistata duhovnost, periodot na svtogorskoto zazivuvanje doaga so Sv.Grigorij Palama, starec Josif Spileot, kako vozobnoviteli na isihastickoto dvizenje koe zavivuva se poveke, ta preku kolivarskoto dvizenje i mnogu drugi poznacanji naspani i zbivnuvanja od pravolsavnata duhovnost. Sveta Gora se naoga na grckiot poluostrov Halkidigi i e mesto(monaska drzavca) vo koja momentalno se naogaat 20 aktivni manastiri so golem broj na skitovii, isposnici , kelii i paraklisi.

Тој можеби се наоѓа во границите на Грција денес, но тој е во Македонија!

И како што знам, тој административно припаѓа на СПЦ, а не на Цариградската Патријаршија! Точно е тоа, и може ли некој да ми објасни зошто Грците им го дале тоа свето место на Србите?

Тој можеби се наоѓа во границите на Грција денес, но тој е во Македонија!

И како што знам, тој административно припаѓа на СПЦ, а не на Цариградската Патријаршија! Точно е тоа, и може ли некој да ми објасни зошто Грците им го дале тоа свето место на Србите?

Докторе,
Света Гора има специјален статус на еден вид државност (не е држава, секако) не само во однос на грчката држава туку и во однос на ЕУ. Одтаму, јасно е дека Света Гора нема блага врска со СПЦ, освен српскиот манастир на тоа свето место. Света Гора е независна структура и заедница и не потпаѓа „под„ никого, иако има такви обиди.
Грците не ја препуштиле Света Гора на србите, јасно е тоа.
Самата мајка Божја го има одредео тоа место за подвиг од поединци па затоа таму се изградени бројни манастири од различни помесни Цркви, кои чинат една заедница во Христа. Тоа е место исклучиво за машки-монашки заеднцици и затоа не е дозволено за пристап на жени.
Монасите од Света Гора се референтна заедница, во однос на која се се споредува и мери во православната екумена. Она кое таа заедница го одредува како став или како одлука, претставува „закон„ за целото православие. Светогорските манастири сеуште живеат по византиски стил и ред, онака како е утврдено во времето од зенитот од христијаснката Црква. Богослужбите траат и по 18 часови, каде монасите се молат не само засебе, туку повеќе и за спасение на целиот свет. Токму тие молитви ( и молитвите од помесните Цркви ) ја одржуваат во живот православната Црква и ја испросуваат милоста Божја за одложување на она кое со сисгурност треба да дојде пред второто Христово доаѓање. На тоа свето место, сеупте има живи монаси, кои можат да посведочат дека гиовиделе и мајката божја, и Христа и Светиот Дух, а дел од нив веќе имаат дар на прозорливост и се многу јаки учители и раководители.
Кога Света Гора ќе се претвори во дувло за недолични дејанија, воедно тоа ќе биде знак за крајот од Светот, каков ние го знаеме. Веќе постојат обиди за претворање на Света Гора во „класичен„ туризам, но со залагање на тамошната монашка заедница, досега успено се избегнати повеќе обиди за незјино деградирање до ниво од световност.

Sveta Gora e Gradina na Majkata Bozja,koja ja ispolnuvaat najubavite cvekinja.....:):):):)
Света гора е најпроклетото место за Македонскиот народ и македонската црква....тоа што ни доаѓа од југ, север и исток е родено таму.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom