British Museum
http://www.britishmuseum.org/explore/highlights/highlight_objects/aes/t/the_rosetta_stone.aspx
"...The decree is inscribed on the stone three times,
in hieroglyphic (suitable for a priestly decree), demotic (the native script used for daily purposes), and Greek (the language of the administration). The importance of this to Egyptology is immense. Soon after the end of the fourth century AD, when hieroglyphs had gone out of use, the knowledge of how to read and write them disappeared. In the early years of the nineteenth century, some 1400 years later,
scholars were able to use the Greek inscription on this stone as the key to decipher them. Thomas Young, an English physicist, was the first to show that some of the hieroglyphs on the Rosetta Stone wrote the sounds of a royal name, that of Ptolemy.
The French scholar Jean-François Champollion then realized that hieroglyphs recorded the sound of the Egyptian language and laid the foundations of our knowledge of ancient Egyptian language and culture...."
Денешните египтолози, мака мачат за нелогичностите кои им се појавуваат при дешифрирање на самите хиероглифи, кога се водат според „речникот“ на Шамполион...Да не зборам тоа дека хиероглифскиот дел баш и не кореспондира со данајскиот дел од текстот, во сегментите. Малку е повеќе од глупаво да постираш вест која вели дека Шамполион само претпоставува дека средното писмо е верзија на хиероглифите...
Најпрво, Саракински е историчар, а не лингвист...следен пат провери си ги изворите...
Наспроти него, професор Тентов има специјализација на дешифрирање декодирање, значи, експерт во тоа поле.
Познато ми е ова излагање на Саракински, но ете, не ми е познато, зошто самиот Саракински во тоа што го пишува, не спомнува дека хиероглифското писмо се користи далеки пред Македонците да го освојат Египет, а средното писмо се користи откога завладува династијата на Птолемеите?!
Не штима нешто а?
Епа не штима...покрај текстот од Розета и декретот од Каноп, на наше огромно задовлоство, инскрипции со истото писмо се наоѓаат и во Македонија, а ете, се испостави дека и во РУСИЈА има инскрипции со тоа писмо..Кажи ми ти на мене...Кога Египќаните владееле со Русија?!
Истотака, професорот Тентов и академик Бошевки, текстот го читаат како од книга, со толкава леснотија, а на останатите „учени“ им е неминовен данајскиот дел за да го претпостават староМакедонскиот на тој камен?! И тоа јавно го кажуваат...пази која небулоза...и самиот то Саракински вика дека хиероглифкото и демотското писмо претставуваат ист, египетски јазик, а за дешифрирање на демотското се ослонуваат на данајското?!?! Нема логика? Епа нема!
Науката е вечно отворена категорија. Се додека научници, заљубеници, аматери, зиннтересирани трагаат по вистината, се дотогаш човештвото ќе напредува.
Во оној момент кога ќе се каже дека се е откриено, ќе настане крај на човештвото.
Заради пропсеритетот на науката Коперник бил запален, Да Винчи цртал скришно, Дионис живеел во буре...
Науката е менлива категорија. Се мислело дека земјата е рамна, дека е центарот на светот (геоцентрична теорија), дека постои континент на Запад од Европа кој се вика Азија (Америка не постоела во сознанијата), дека нема лек од тифус, дека неможе да има повисоко здание од Ајфелова кула...
Науката е тука за да биде менувана. Историјата е таа која е најнеискажана.
Истријата ја пишуваат победниците - што само значи дека не е вистинска.
:salut: