Матура...

• Креатор на темата Креатор на темата Ханзо
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Едит: Од тоа што јас го поминав тука, гледам во Мк системот за оценување е за никаде...уствари тоа го направиле 30 бодови пролазна оценка, за да се намали бројот на оние кои нема да положат. Во другиве земји, зА да положиш морада имаш над 50% од секој предмет а воедно и над 50 поени од максимални 100 што се за оценката на крај..
И не се мислите мн мн на тоа сега и не дискутирајте на тема македонски испит, зашо потешко си правите, си наоѓате грешки и се разочарувате..Тоа помина, заборави го, неможеш ништо да смениш или да го вратиш..оди учи за она што доаѓа...

Абе сега, Македонија Vs. Австралија губиме службено 0-10 ако одиме според организираноста на образованието и процентот на образовани луѓе, затоа не збори дека бодовниот систем не чини. За нашата земја чини, оти ако го стават едно 50-60% има половина од матурантите во Струмица да испаѓаат како круши (барем според мое мислење). Има голем број ученици од „Димитар Влахов“ и „Никола Карев“, па и од гимназијата кои немат три чисти од Везилка и Чичко Горио, а не пак од Пеколот. Па ајде напрај една проста математика: ќе паднат едно 30-40% од учениците, и што ќе се случи со факултетите во Македонија? Тие ќе се празни, а за да си спасат газот ќе ја негираат матурата како испит и пак сме на тоа што бевме пред 1 година. А сега кулирајте, спремете се за утре и за наредните 2 недели.

Како сте препишувале бе луѓе, кај мене глас не се слушна! Имаше само 2-3 моменти кога излезе професорката, и тогаш малку, ама само малку зборување имаше, затоа што одма се враќаше.

Исто и во училницата кај што бев јас... Дури не ми дозволи професорот да му дадам пенкало на еден што полагаше со мене... :icon_conf
А не па да презбори некој...

Илустрација: другарот седи на прва клупа, јас зад него, а еден трет 2 клупи зад мене. Башка што се консултиравме јас и тој пред мене, овој зад мене се дереше како ненормален „Страна 11, второ и шесто!!!“

Kako prvo kako moze kakaoto da go probale prvo Meksikancite, koga ako ste ucele istorija ke svatite deka Anglicanite ja zazele Severna Amerika, a Spancite i Portugalcite Juzna Amerika, odnosno Meksikancite nastanale od Spancite taka da jas so sigurnost tvrdam deka prvi sto go probale kakaoto se Spancite, ako nemalo nekoi domorodci na teritorijata na Meksiko!!!!!!!!!!
Vtoro trebase da se potcrta STRAVOTNOST, greskata ne e vo SRAVOTNOST ILI STRAOTNOST, tuku vo STRAVOTNOST(NE POSTOI TAKOV ZBOR POSTOI SAMO STRAOTNO , ZNACI BEZ ST).
Treto jas mislam deka bese deseterec zatoa sto sekoj stih imase 10 sloga:S !

епа, тешко вас...кај нас лом се правеше :pos2:

Навистина не ви ја гледам позитивноста во препишувањето. Зошто да му дадам на некој да препише? Утре истиот тој ќе ми биде конкуренција за на факултет и за на работа. Самите си го потценувате знаењето и трудот со тоа што сте им поткажувале на другите, вие сте учеле можеби недела дена деноноќно, а тој/таа/тие затворале кафичи и сега оп ајде браво имаат од кого да препишат, книга не фаќаат и си спијат на таа карта. И на крај знаете што најчесто излегува? Тие личности ќе ја положат матурата со повеќе бодови.
Едноставно не е етички да се препишува на државна матура. Тест, ајде, разбирам, сите препишуваме, ама за вакви сериозни работи во странство има кодекс на честа, ако го прекршиш можно е бркање и од училиште, во овој случај од цел матурски испит.

Kako prvo kako moze kakaoto da go probale prvo Meksikancite, koga ako ste ucele istorija ke svatite deka Anglicanite ja zazele Severna Amerika, a Spancite i Portugalcite Juzna Amerika, odnosno Meksikancite nastanale od Spancite taka da jas so sigurnost tvrdam deka prvi sto go probale kakaoto se Spancite, ako nemalo nekoi domorodci na teritorijata na Meksiko!!!!!!!!!!
Vtoro trebase da se potcrta STRAVOTNOST, greskata ne e vo SRAVOTNOST ILI STRAOTNOST, tuku vo STRAVOTNOST(NE POSTOI TAKOV ZBOR POSTOI SAMO STRAOTNO , ZNACI BEZ ST).
Мексиканци се однесува на Ацтеки. Во текстот велеше дека МЕКСИКАНЦИТЕ го правеле схоколати од какао со вода(не е битно како,така нешто беше) дека го користеле како пари, дека плаќале даноци со него, дека тоа го правеле МЕКСИКАНЦИТЕ, иако се мисли на Ацтеки, во текстот тие се наречени МЕКСИКАНЦИ.

Е сега вака...Кога си фатив од почетокот малце ми залича на забегана ова матурата (беше потешка од пробната) ама попосле излезе ептен е*иветар.Имаше огромни консултации меѓу учениците, едноставно овој што беше кај нас не пушташе да си дискутираме, а така беше и во поголемиот број други класови. Си ги проверувавме одговорите и слично. За оние кои не се информирани : матурата ви е положена со освоени 20 бода. Значи, ептен,ама ептен ептен треба да сте тапа да не ја положите. Само одговорите од тие текстовите за какаото или за билдерите.

Е алал нека ти е имаш ексклузивни инфромации изгледа, од кај знаеш дека со 20 освоени бода матурата е положена???:nenene:
Ако е тоа така значи дека ќе има ненормално голем број на матуранти кои ќе сакаат да се запишат на факултет а тоа не ќе може да се случи поради поголемиот број на потенцијални студенти од слободни места на факултетиве и што се постигнало пак ништо, пак факултетите ќе си организираат приемни испити и џабе е матурава.
Според мене и според она што го знам како неофицијални информации прво ќе се прегледаат тестовите па после според добиените одговори ќе се прави скалата на бодување и потребниот број на бодови за да се положи матурата.

ај прво вака... од 300 до 350 мајки.... да не продолжувам :) си знаат они..

http://www.bro.gov.mk/zaednicki dokumenti/Kriteriumi_za_pretvoranje_na_bodovi_vo_ocenki.pdf
Тука го имате критериумот за оценувањето на матурата ВИДЕТЕ И ИЗРАДУВАЈТЕ СЕ...

околу тестот.. можам да кажам дека беше 70% лесен... имаше мн логички прашања и требаше само да се размисли малце и да се прочитаат 2 3 пати .. одговорите ке ги најдете одма... е сега имам некои забелешки...

вака прво со какаото околу шпанците и мексиканците... јас заокружив дека ШПАНЦИТЕ први го пронашле но во мексико..е ова беше едно од трик прашањата...

друго.. тоа што беше со кревањето на тегови... имаше после прашање ко у стил од каде се првичните информации дека кревале тегови.. но дека КРЕВАЛЕ ТЕГОВИ !!! а на почетокот на текстот имаше дека кај старите кинези имало информација за КРЕВАЊЕ НА ТЕШКИ РАБОТИ.. е попосле се спомнуива дека прва информација за кревањето на ТЕГОВИ била кај старите грци па јас тоа си го заокружив...

за она везилка... инспирација си пишав дека бил тешкиот и макотрпен живот на народот и слично...

она со граматиката шо беше.. ја си заокружив ВЗАЕМНО но се двоумам помеѓу тоа и СТРАВОТНО ... мислам дека теба да е СТРАОТНО но не сум сигурен...

ај сеа вие да ми кажете шо пишавте кај тоа десетерец осмерец дрн дрн.. ја згрешив тука пишав осмерец а теба ДВАНАЕСТЕРЕЦ..

кај тоа ушле забле носле... и таму утнав пишав аргументи а требало да биде пеотиви пеолативи.. не ми текиње сеа како беше точно...

Она монолог дијалог или монолог-дијалог ја го пишав монолог и незнам дали ми е точно :)

кај писмото се залетав да го пишам и забораив да стаам од кој до кој.. но на крај доле лево стаив ОД КОГО а доле десно ДО КОГО ма да требаше горе само се излетав...

зборот шо беше... не ми текиње.. имаше турцизми англицизми или неологизми.. ја го стаив турцизми ма да прв пат го видов тој збор :)

бај д wеј мора да кажам дека КНИГА не отворив за матуравфа а празни оставив едно 5 6 прашања и есејот од 350 збора.. ама знам дека СИТЕ ке положиме.. така да без гајле:vozbud::vozbud::vozbud:

оф леле
е како.. десетерец е кај дванаестерец број тоа слоговите
за два аргументи, пеотиви се гледа дека не си пипнал книга :pos2:

а и ја пишав монолог

абе турцизам е ....сте гледале некад мак народни приказни

Навистина не ви ја гледам позитивноста во препишувањето. Зошто да му дадам на некој да препише? Утре истиот тој ќе ми биде конкуренција за на факултет и за на работа. Самите си го потценувате знаењето и трудот со тоа што сте им поткажувале на другите, вие сте учеле можеби недела дена деноноќно, а тој/таа/тие затворале кафичи и сега оп ајде браво имаат од кого да препишат, книга не фаќаат и си спијат на таа карта. И на крај знаете што најчесто излегува? Тие личности ќе ја положат матурата со повеќе бодови.
Едноставно не е етички да се препишува на државна матура. Тест, ајде, разбирам, сите препишуваме, ама за вакви сериозни работи во странство има кодекс на честа, ако го прекршиш можно е бркање и од училиште, во овој случај од цел матурски испит.

е сеа, да се разбереме...не викам оти секој препишуваше од секого, ама имаше можност да се препишува! јас на пример, бев договорен со една другарка, и тие што не ги знаев нешта, ми ги кажа она, и обратно! така и двајцата заемно (а не, Взаемно :pos2:) си помогнавме. после тоа, станав и си отидов! значи, јас и кажав на неа колку и она мене, па не ми се верува дека некој ќе има повеќе ќар!

и кај мене мн си се довикувавме, али ок беше, јас на крајот прашував за тие што ми останаа и така све решив, иначе за турцизамот и јас си знаев од приказните, стихот беше десетерец тоа 100% знам , а за везилка напишав дека бил инспириран од народното творештво......сигурно ќе положам, но проблемот е со колку поени...
али англиски ми е мн голем проблем,незнам шо ќе праам:pipi:

Е алал нека ти е имаш ексклузивни инфромации изгледа, од кај знаеш дека со 20 освоени бода матурата е положена???

ЈБГ таков муабет кружи, а можно е и да е грешка. Сигурно нема да стават некоја граница од 60 бода. :wink:

Извадок од Википедиа (а имаше и нешто слично во текстот,како имало какао и за неговите слуги,поданици)
Spanish chroniclers of the conquest of Mexico by Hernán Cortés relate that when Montezuma II, emperor of the Aztecs, dined he took no other beverage than CHOCOLATE

И ако си учел историја ќе си знаел дека имало домородци на територијата на Мексико :wink:

И ако си учел историја ќе си знаел дека имало домородци на територијата на Мексико :wink:

во право си! шпанците го освоиле мексико, ама таму имало живот уште многу порано....и како може тогаш, шпанците да го откриле какото???

ЈБГ таков муабет кружи, а можно е и да е грешка. Сигурно нема да стават некоја граница од 60 бода. :wink:

Батка не е логички границата да биде 20 бода и нема да биде 20 бода тоа сум 100000000% сигурен!

Провери на он.нет во правопис како стојат зборовите и ќе заклучиш. Стравотност како збор постои во македонскиот јазик, дури и можеш да го членуваш, „стравотноста“.

А „взаемно“ не е правилно, сме го среќавале дури и во стручна литература ама не е правилно напишано. Треба да стои „заемно“.

Еве:

f_1m_93a3751.jpg

Кога внесувам „взаемно“ не го наоѓа...

f_2m_98b2e6c.jpg

Додека еве го правилно:

f_3m_593eea6.jpg

Веројатно мислиш за Т'га за југ. Десетерец е. И нема потреба да се бројат слоговите, многу полесно е да се избројат самогласките. :)

Многу поедноставен начин.

Орелски крилја как да си метнех, - 10 самогласки
и в наши ст'рни да си прелетнех! - 10 самогласки, заедно со вокалното „р“ што се смета за самогласка кога ќе се најде меѓу две согласки. :)

Да го остајме сега македонски зш помина.

Имам едно прашање за Англиски
Ако се бара да напишиме Letter of application дали ке се бројат и зборовите кои ке ги напишиме за името на примачот, тел. број, името на компанијата, адресата и др ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom