Матура...

• Креатор на темата Креатор на темата Ханзо
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Ко шо гледам илјада грешки иам така да ќе паднам :pos2::nesvest::nesvest:

лееле и јас го заокружив шпанците,зошто пишуваше шпанците од мексико................лелееее имам многу грешкиии..............иначе писмото го напишав како да сум таму и го известувам за тоа :pos2: лее уште ми е смешно коа ќе се сетам што трескав во него......................ама очекувам да положам зошто текстот мислам дека ми е ок, но се разочарав за некои прашања....:pipi:

лееле и јас го заокружив шпанците,зошто пишуваше шпанците од мексико................лелееее имам многу грешкиии..............иначе писмото го напишав како да сум таму и го известувам за тоа :pos2: лее уште ми е смешно коа ќе се сетам што трескав во него......................ама очекувам да положам зошто текстот мислам дека ми е ок, но се разочарав за некои прашања....:pipi:
лелеее истото :nesvest: хихихи ама не е страшно, ај хоуп соу :)

иначе добро поминав беше прилично лесно... не беше ништо за толку паничење:toe:

Аман бе деца 3 страни имате напишано за прашањето за какаото :)

Матура как матура, не беше ептен тешко, не беше прелесно. Таман. Составот беше BullShit. Толку немам броено зборови во животот.
А иначе се препишуваше, професорите беа толерантни, само јас жив малер, немаше од кој да препишам, се погодивме се дрва таму.

Како сте препишувале бе луѓе, кај мене глас не се слушна! Имаше само 2-3 моменти кога излезе професорката, и тогаш малку, ама само малку зборување имаше, затоа што одма се враќаше.

ај прво вака... од 300 до 350 мајки.... да не продолжувам :) си знаат они..

http://www.bro.gov.mk/zaednicki dokumenti/Kriteriumi_za_pretvoranje_na_bodovi_vo_ocenki.pdf
Тука го имате критериумот за оценувањето на матурата ВИДЕТЕ И ИЗРАДУВАЈТЕ СЕ...

околу тестот.. можам да кажам дека беше 70% лесен... имаше мн логички прашања и требаше само да се размисли малце и да се прочитаат 2 3 пати .. одговорите ке ги најдете одма... е сега имам некои забелешки...

вака прво со какаото околу шпанците и мексиканците... јас заокружив дека ШПАНЦИТЕ први го пронашле но во мексико..е ова беше едно од трик прашањата...

друго.. тоа што беше со кревањето на тегови... имаше после прашање ко у стил од каде се првичните информации дека кревале тегови.. но дека КРЕВАЛЕ ТЕГОВИ !!! а на почетокот на текстот имаше дека кај старите кинези имало информација за КРЕВАЊЕ НА ТЕШКИ РАБОТИ.. е попосле се спомнуива дека прва информација за кревањето на ТЕГОВИ била кај старите грци па јас тоа си го заокружив...

за она везилка... инспирација си пишав дека бил тешкиот и макотрпен живот на народот и слично...

она со граматиката шо беше.. ја си заокружив ВЗАЕМНО но се двоумам помеѓу тоа и СТРАВОТНО ... мислам дека теба да е СТРАОТНО но не сум сигурен...

ај сеа вие да ми кажете шо пишавте кај тоа десетерец осмерец дрн дрн.. ја згрешив тука пишав осмерец а теба ДВАНАЕСТЕРЕЦ..

кај тоа ушле забле носле... и таму утнав пишав аргументи а требало да биде пеотиви пеолативи.. не ми текиње сеа како беше точно...

Она монолог дијалог или монолог-дијалог ја го пишав монолог и незнам дали ми е точно :)

кај писмото се залетав да го пишам и забораив да стаам од кој до кој.. но на крај доле лево стаив ОД КОГО а доле десно ДО КОГО ма да требаше горе само се излетав...

зборот шо беше... не ми текиње.. имаше турцизми англицизми или неологизми.. ја го стаив турцизми ма да прв пат го видов тој збор :)

бај д wеј мора да кажам дека КНИГА не отворив за матуравфа а празни оставив едно 5 6 прашања и есејот од 350 збора.. ама знам дека СИТЕ ке положиме.. така да без гајле:vozbud::vozbud::vozbud:

Кај нас заменичката на професорката што не надгледуваше да е здрава и жива уште 1000 години.

ај прво вака... од 300 до 350 мајки.... да не продолжувам :) си знаат они..

http://www.bro.gov.mk/zaednicki dokumenti/Kriteriumi_za_pretvoranje_na_bodovi_vo_ocenki.pdf
Тука го имате критериумот за оценувањето на матурата ВИДЕТЕ И ИЗРАДУВАЈТЕ СЕ...

околу тестот.. можам да кажам дека беше 70% лесен... имаше мн логички прашања и требаше само да се размисли малце и да се прочитаат 2 3 пати .. одговорите ке ги најдете одма... е сега имам некои забелешки...

вака прво со какаото околу шпанците и мексиканците... јас заокружив дека ШПАНЦИТЕ први го пронашле но во мексико..е ова беше едно од трик прашањата...

друго.. тоа што беше со кревањето на тегови... имаше после прашање ко у стил од каде се првичните информации дека кревале тегови.. но дека КРЕВАЛЕ ТЕГОВИ !!! а на почетокот на текстот имаше дека кај старите кинези имало информација за КРЕВАЊЕ НА ТЕШКИ РАБОТИ.. е попосле се спомнуива дека прва информација за кревањето на ТЕГОВИ била кај старите грци па јас тоа си го заокружив...

за она везилка... инспирација си пишав дека бил тешкиот и макотрпен живот на народот и слично...

она со граматиката шо беше.. ја си заокружив ВЗАЕМНО но се двоумам помеѓу тоа и СТРАВОТНО ... мислам дека теба да е СТРАОТНО но не сум сигурен...

ај сеа вие да ми кажете шо пишавте кај тоа десетерец осмерец дрн дрн.. ја згрешив тука пишав осмерец а теба ДВАНАЕСТЕРЕЦ..

кај тоа ушле забле носле... и таму утнав пишав аргументи а требало да биде пеотиви пеолативи.. не ми текиње сеа како беше точно...

Она монолог дијалог или монолог-дијалог ја го пишав монолог и незнам дали ми е точно :)

кај писмото се залетав да го пишам и забораив да стаам од кој до кој.. но на крај доле лево стаив ОД КОГО а доле десно ДО КОГО ма да требаше горе само се излетав...

зборот шо беше... не ми текиње.. имаше турцизми англицизми или неологизми.. ја го стаив турцизми ма да прв пат го видов тој збор :)

бај д wеј мора да кажам дека КНИГА не отворив за матуравфа а празни оставив едно 5 6 прашања и есејот од 350 збора.. ама знам дека СИТЕ ке положиме.. така да без гајле:vozbud::vozbud::vozbud:
Прв пат денес чу за азно?:uvo:
Нема „аргументи“, туку „аугментативи“, а одговорот беше „пејоративи“, а не „пеолативи“.
Логиката околу „логичките“ прашања ти е за никаде.
И погрешниот збор требаше да се потцрта, а не да се заокружи.

нај вероватно че паднам ама то е то :)
а иначе таа темата што беше од 300-350 беше ептен глупа

i jas prvpat slusnav za ''azno''..........valjda e turcizam ..........

Азно е богатство бе луѓе, пари, злато... Така нешто. Се употребува доста во народните приказни. Турцизам е. :)

Баш ги читав сите постови и гледам се буните зашто имало ограничување на зборовите за тоа есејот. Иначе мора да има.. И јас тука во Австралија полагав државна матура, па за сите текстови кои требаа да се пишуваат (зборувам за Англиски и Македонски - пошто и тоа полагав) имаа ограничување од колку до колку зборови можеш да употребиш. И нормално е дека ти ако ептем си се внел во тоа пишувањето, никој тоа нема да го чита тоа до крај.
Иначе во тоа е и умешноста на ученикот, да напишеш убав состав и истовремено да го фатиш лимитот на зборовите :star:

Едит: Од тоа што јас го поминав тука, гледам во Мк системот за оценување е за никаде...уствари тоа го направиле 30 бодови пролазна оценка, за да се намали бројот на оние кои нема да положат. Во другиве земји, зА да положиш морада имаш над 50% од секој предмет а воедно и над 50 поени од максимални 100 што се за оценката на крај..
И не се мислите мн мн на тоа сега и не дискутирајте на тема македонски испит, зашо потешко си правите, си наоѓате грешки и се разочарувате..Тоа помина, заборави го, неможеш ништо да смениш или да го вратиш..оди учи за она што доаѓа...

Како сте препишувале бе луѓе, кај мене глас не се слушна! Имаше само 2-3 моменти кога излезе професорката, и тогаш малку, ама само малку зборување имаше, затоа што одма се враќаше.

Исто и во училницата кај што бев јас... Дури не ми дозволи професорот да му дадам пенкало на еден што полагаше со мене... :icon_conf
А не па да презбори некој...

Исто и во училницата кај што бев јас... Дури не ми дозволи професорот да му дадам пенкало на еден што полагаше со мене... :icon_conf
А не па да презбори некој...

епа, тешко вас...кај нас лом се правеше :pos2:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom