Протести за независна Македонија, САД, 1922 г.

• Креатор на темата Креатор на темата Solid
  • Време на започнување Време на започнување
На клипот убаво се гледа на 1:50 минута дека пишува "MACEDONIA FOR THE MACEDONIANS", а на 2:07 пишува "INDEPENDENCE FOR MACEDONIA".

Значи сите наши соседи и негатори можат слободно да се е...EDITED. Без псуење. - од модераторот.

Лагите полека паѓаат. :smir:

Клипот е од големите македонски демонстрации на МАКЕДОНСКАТА ПОЛИТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА во 1922 г. со кои македонската емиграција бараше СОЗДАВАЊЕ МАКЕДОНСКА НАЦИОНАЛНА ДРЖАВА т.е. МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ и НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА со ослободување на македонските окупирани земји од страна на окупаторите Грција, Бугарија и Србија.

Македонската политичка организација е создадена 1922 г. во Форт Вејн и се бореше за Македонија на Македонците.

Во 1926 г. во Македонската Политичка Огр. се инфилтрира бугарскиот шпиун Шкартов, подоцна и Лебамоф (чии бизниси беа финансирани од Софија) и ја уништуваат Македонската Политичка Орг., правејки ја еден бугарски пропаганден центар, бркајки ги вистинските основачи и првите членови.

Jа прекрстија Macedonian Political Organization 1927 г. во Македонска Патриотическа Огранизација. Од 1927 г. таа организација работеше антимакедонски.

No, Makedonska Tribuna, vesnikot na MPO vo 1941 g. se zalaga za AVTONOMNA MAKEDONIJA pod protektorat na Germanija, Italija ili Bugarija, i MAKEDONIJA NA MAKEDONCITE. Pak spomnuva MAKEDONCI, a ne Buagri.

17ap41g..jpg

Pirinski Makedonci pred grobot na Todor Alexandrov vo 1924 god. baraat NEZAVISNA MAKEDONIJA i otcepuvanje na pirinska Makedonija od Bugarija:

taleks16.jpg

Zhena mu na Todor Alexandrov, majka mu i decata pred negoviot grob so baranje za formiranje NEZAVISNA MAKEDONIJA i pisuvaat PREKU GOLGOTA KON NEZAVISNA MAKEDONIJA:

taleks5.jpg

Моментално иде кај Јанко клипов вртат Бугарофилите од МПО и дават :):):)

Нема што да вртат туркомонголизирани, МПО е македонска организација која, за жал, многу рано е инфилтрирана и превземена од Бугарите.

Најиндикативно е дека организацискиот амблем останува да биде ,,Македонија на Македонците“ (делот ,,Бугарија на Бугарите’’ го кријат) со центар во Солун.

Последново пак никако да го објаснат што мајка бараат Татари во Солун...

I ajde od utre site ke vikaat Todor Makedonec e. a nie sto vikavme od i pred 1990 bugari sme i predavnici i sto ne.Dobro video pokaza janko samo da se najde celo i da se stavi na utube.

...inaku ve pozdravi izgrei sonce na svobodata u pozadina. na zevsus pesnata be :)
Da zivee Makedonia!

Целиот документарец одеше кај Јанко во емисија...има многу и во црно бело и во боја...ова е феноменално!

Ќе му се јавам на Јанко да ми даде копија и ќе го ставам на гугл видео, во меѓувреме, да си ја преслушаме уште еднаш несудената химна која врти цело време во позадина на документарецот:

:cuc:

штом и с това се гаврите, значи ептен сте си изгубили ума.
Бог да чува Македонија...

штом и с това се гаврите, значи ептен сте си изгубили ума.
Бог да чува Македонија...

Ne mi e jasno ti shto barash ovde na ovaa tema?! Da navreduvash? Milion dokazi vas da vi dadat, vie ke gi ignorirate.

Ve razbiram, teshko e da se prifati vistinata...i lagite so koi ve fatirale cel zhivot.

A najteshko e da se soochite so ona shto potsvesno go znaete ama od pusti inat i needuciranost ke tresete gluposti po site makedonski forumi...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom