Данаите

• Креатор на темата Креатор на темата theMac3donian
  • Време на започнување Време на започнување

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Веб-сајт
www.youtube.com
Незнам зошто откритието на Тентов и Божиновски се запоставува и во Македонија и во светот. Многумина не сакат да го видат текстот бидејки истите се плашат од неговата содржина.

Но политика на страна, малку да позборуваме историја. Многу често ме мачеше зборот кој се употребува за Грчкото писмо во текстот. Имено тој збор е Денаи(Денаји) или на англиски е преведено како Denai. По многу мислење ми текна да проверам во Гугл :pos:. Така невино барав, барав, барав... не баш така... кликнав на линкот на втората страна.

Страната зборува за Денаите како Морски народ, спомнат дури од Египетски записи... но да не тупчам јас многу еве ви слика и линк.

danuna3.jpg

Таму долу пишува: Заробените Поморски Луѓе, Денјаните. (во текстот на страната пишува дека Денаите се познати по неколку имиња вклучувајки го и горенаведеното).

ЛИНКОТ

Прочите го текстот и кажете свое мислење...

+ Дали може некој да најде записи за Грците ама од НеГрчки извори од тоа време?

Заборавив...

За малку ќе го заборавив ова...
[FONT=&quot]„A second theory associated with the Greek world equating the Danuna with the Danaoi from mainland Greece (Leahy 2001:257). Many scholars associate the Danuna with the Greeks because all Greeks were referred to as Danaans by Homer.

[/FONT]Директен Превод:

Втората теорија која што доаѓа од Грчкиот свет е директното поврзување на Дануни-те со Данаои-те од Грчкиот полуостров. Многу интелектуалци ги поврзуваат Дануни-те со Грците бидејки сите грци се наречени Данаани од страна на Хомер.

Незнам зошто откритието на Тентов и Божиновски се запоставува и во Македонија и во светот.
Затоа што цела светска историја ќе треба да се пишува одново,а Атињаните ќе го изгубат својот(лажен) идентитет.

istorijata e zapisana od koj kako saka i ako ispadne vistinata togas ke se smeni celata istorija.......jas veruvam vo mojata istorija zamislena i ostanatoto ne me interesira

bidejki postot za Danaite (mi) e poln so linkovi..

The Danuna are known from Egyptian, Hittite, and classical sources. In the historical sources, the Danuna are known by many different names such as Denyen, Danunites, Danaoi, Danaus, Danaids, Dene, Danai, Danaian.
There are several theories on where the Danuna came from:
1) Eastern Cilicia, 2) Mycenae, 3) Canaan.

danajcite

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom