Bertrandon de la Brocquiere met Macedonians in 1432

• Креатор на темата Креатор на темата Borg_Drone
  • Време на започнување Време на започнување
B

Borg_Drone

Гостин
Уште постар доказ за Македонците најстариот што го имам постирано е од 1690 година....

Македонија на Македонците

78vqrbme56vn6vrd4wm7.png

fmdzulonpj5psecuc7nq.png

pv823lwpx88knaa05s1j.png

fpxbuo9au6fvlhwxfslr.png

е ај сеа нека кажат дека постоиме само 50 години:nerv::lollipop:

е ај сеа нека кажат дека постоиме само 50 години:nerv::lollipop:

Г-дична Маца това е неприфатливо за блгарштината.....
Аз сега ште станам гољам србокомунист.....
Чакај па ште видиш...:pos2:

Сега кога ште фанат да ме обвинуваат за "пуснување гнусотии" :vozbud::vozbud::pos2:

Извини, изгледа не си запознает, критиките за овој документ (како невалиден - во смисол во кој што ти го презентираш) пред се стигнаа до српски историчари. Но кога треба да се негира Македонија/ците, Бугарите превземаат од било каде, вклучувајќи и од Србите.

Имано, критиката е дека во текстот на Брокиер, градот Пловдив- Филипополис е македонски град, па велат дека сходно се зборува за темата Македонија (византиска војно-административна единица), а не за етно-географска Македонија. Со тоа сакаат да кажат дека во листата наброени народности -Македонци, Грци, Бугари итн., терминот Македонци е географски. Што е неточо.

Прво и прво има тврдење дека Западњаците не знаеле каде се наоѓа Македонија некои ја сметале Црна Гора Македонија тоа така било до 1490 година..немале точни информации за Македонија кај се наоѓа на карта но сепак знаеле дека Македонија постои....

Ја двои авторот дури и на Македонија и Бугарија.

Како второ кажи ми кога веќе Македонците се одвоени од србите, грците, бугарите, власите, албанците тогаш која е таа националност Македонец?

Но сепак, и сепак знаеле дека на Балканот постои Македонија и постојат Македонци!

Кажи ми која е таа националност Македонец кога е одвоена од сите овие националности??

Да не се работи за Марсовци случајно :)

Гледај спомнува Македонија и Бугарија и Србија и Грција и ги набројува сите жители од Балканот??

Кога веќе Македонците се одвоени од сите народности тогаш кој се Македонците!?

Па реков дека критиката е неточна де, од јасни причини кои ти ги наведе.:smir: Јас само укажав од каде дојде критиката. А дека сите тие околните ќе си ја присвојат како нивна, можеше да се очекува со сигурност.

Инаку, толку е очигледно дека Македонците се спомнати како етнос во 15. век, што "критичарите" напросто не знаат што да прават.

Па реков дека критиката е неточна де, од јасни причини кои ти ги наведе.:smir: Јас само укажав од каде дојде критиката. А дека сите тие околните ќе си ја присвојат како нивна, можеше да се очекува со сигурност.

Инаку, толку е очигледно дека Македонците се спомнати како етнос во 15. век, што "критичарите" напросто не знаат што да прават.

А извини.. погрешно сум те разбрал :)

А извини.. погрешно сум те разбрал :)

Странскиве пропаганди кога сакаат да дискредитираат некој апла за нив незгоден документ, вртат-сучат да го релативизираат поимот Македонија/Македонци по секоја цена. Така беше и во случајов со Брокиер, “аргументираат’’ дека под Македонија се подразбира поранешната византиска тема и слични егзибиции.

Но погледнете друг документ/натпис од средината на 14. век, најден во црквата св. Ѓорѓи во Горен Козјак, во кој за еден Македонец, Братан, јасно се кажува дека е од Македонија:

SvgorgisGorni-Kozjak-XX-XIXII-vek.jpg

Az_Pop_Ivanko.png

(З. Расолкоска-Николовска, “Црквата св. Ѓорѓи во Горен Козјак во светлината на новите испитувања’’, МАНУ, 1970 година, стр. 222)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom