Исус, Мухамед, Буда, Конфучие... кој?

Aj vaka sega da pocnam... Vo Francija, Belgija, Germanija... i tn... seto toa sto se slucuva poteknuva od Muslimanskite grupi vo ovie drzavi (taka barem ovde slusam na vesti)... I pred kukite na site muslimanski grupi ovde(Salzburg) ima zacestena kontrola na policija... A koga gi gledav snimkite od francija i germanija...jasno izjavuvaat deka se muslimani i zborot "JIHAD" se upotrebuva ne kako vtor tuku kako tret vo sekoja recenica... Avatarot mozebi e "jeziv" no zosto... inace ne veruvam nitu vo drakuli nitu vo demoni "Vlad II Draculea" bil vernik vo boga... samo sto imal mnogu losi zakoni za sekoj prekrsok.. inace da se vratam.. Vo svetov postojat 36%hristijani..(katolici, protestanti i pravoslavni)...drugite 30% se muslimani i ostanatite (da ne gi naveduvam)... E sega za nasiot "gospod" se veli "Блажени се чистите по срце зошто тие ќе го видат Бога." za Muslimanskiot se veli (ponistete se sto e ostanato zatoa sto sum jas vistinskiot)...(lol)... Inace ne moze da se rece deka sum ateist posto veruvam, veruvam samo vo samiot sebe(i deka bez moj interes nekoja bozja sila ke mi pomogne, ama ic ne mi se veruva)... taka da jas ne sum protiv nikoe veruvajne... samo sum protiv ova ZALUDNO barajne po nepostoeckoto.. i site tie gluposti napisani vo "bozjite knigi"(napisani od covek)...(i najinteeresno e se e vo idno vereme.. napravi go ova pa KjE ME pronajdis)...vo moj prevod.. potrosi go zaludno zivotot za da mozes mirno da ja dozivees smrtta...

Во тешка демагогија се разви темава....:raz:
Ја тргнувам од фактот дека се што е на земјава потекнува од човекот, автоматски господ,религијата се всушност луѓето, со луѓето почнала оваа работа и со нив ќе заврши.Значи господ ништо не создал,односно бил создаден. Религијата ја сфаќам како морал, солење памет како да се живее, као да се однесуваш, вредности, нели следи ги стапките на исус и ќе те примел во царството негово.И да ми кажете на колку од вас ви е дадено правото на избор,односно да изберете религија или дали воопшто да ја бирате?Сите сте се родиле ве однеле у црква и ве крстиле, и сега каде е изборот тука? И денес кога ќе ги прашам родителиве зашто сте ме крстиле, уствари сте ми наметнале вера, можда ја сакам да бидам муслиман или будист...абе религијата ти е перење на мозок,видете што се случува околу вас, само ради две причини се креваат војни:економски и верски.Тоа у Франција ви е се ради религијата, крстоносни војни, инквизиција, џихадот сето ова е убивање во име на господ и религија.
И да не се разбереме погрешно, не ве терам да неверувате или верувате во нешто, ви кажувам како е.

Наташа напиша:
Хм кога ке видиш секоја (скоро)секоја религија верува во Господ.или си припадник на црните ружи.:raz:

И тие имаат свој „господ“. Сите накому се поклонуваат.

Sindikat напиша:
Дека Господ има моќ само на одредени географски области, а на други области има моќ некој друг бог

Бог е еден и единствен, само постојат различни религии. Веќе спомнав во предходниот пост дека и Христијанството и Муслиманството се повикуваат на Стариот завет, само Месијата е различен (Исус - Мухамед).

Исто и Католичката и Православната црква. Од една Христијанска Романска црква станаа две, само поради несогласувањата помеѓу исток(Ортодоксни) и запад(Католици). Од истата, таа, една Црква. И сега имаме католички свештеници кои се облечени во бело, без бради и не се женат, од една страна, и православни свештеници облечени во црно, со бради, кои се женат, од друга страна. Се се само политички игри.

Додека се гледа така на Бог (како што спомна веќе Гижо) , ќе има сепарации, несогласувања и препукувања.

Штета што нема една религија на целата планета.

Ima Џедаизм!!

Се останато е подготовка до потполно осознавање за џедаизмот.

Toreador напиша:
луѓето кои веруваат во него бидејќи им е страв да не одат во пеколот се примитивни работи.

Примитивни работи, засновани на основните закони на природата.

Некаде во Библијата пишува одприлика „Кој користи оружје, од оружје ќе загини“. Тоа е релативно точно. Ако се занимаваш со такви работи и си во допир со оружје, голема е веројатноста да загинеш од тоа.

Или, “Не прави лошо некому затоа што ќе одиш во пеколот“. Нормално, ако некому наштетиш, ќе ти се спротивстави и ќе ти го прави животот, „пекол“. Или сличен пример може да биде и третирањето на планетата. Ја загадауваме и ја уништуваме, „и правиме лошо„, па „ќе гориме во пеколот“, всушност, планетата „ќе ни се одмазди“ со тоа што ќе има озонска дупка која ќе не печи како глувци.

Во превод, кој како ќе си постеле така ќе си легне.

Треба да се тргне настрана тоа рај-пекол после смртта, мислам дека поентата на религијата е да на научи како ОВДЕ, ВО ОВОЈ живот да поминеме убаво.

yin yang напиша:
Бог е еден и единствен, само постојат различни религии. Веќе спомнав во предходниот пост дека и Христијанството и Муслиманството се повикуваат на Стариот завет, само Месијата е различен (Исус - Мухамед).

Исто и Католичката и Православната црква. Од една Христијанска Романска црква станаа две, само поради несогласувањата помеѓу исток(Ортодоксни) и запад(Католици). Од истата, таа, една Црква. И сега имаме католички свештеници кои се облечени во бело, без бради и не се женат, од една страна, и православни свештеници облечени во црно, со бради, кои се женат, од друга страна. Се се само политички игри.

Додека се гледа така на Бог (како што спомна веќе Гижо) , ќе има сепарации, несогласувања и препукувања.

Штета што нема една религија на целата планета.

Епа не се само тие религии, има многу други кои немаат врска со стариот завет. Иначе поентата ми беше друга, со тоа сакав да кажам дека религијата произлегува од човекот, дека не е ништо свето или возвишено.

MSV(support) напиша:
се што е на земјава потекнува од човекот, автоматски господ,религијата се всушност луѓето, со луѓето почнала оваа работа и со нив ќе заврши.Значи господ ништо не создал,односно бил создаден. Религијата ја сфаќам како морал, солење памет како да се живее, као да се однесуваш, вредности, нели следи ги стапките на исус и ќе те примел во царството негово.

:cuc: :cuc: :cuc:

Па цело време то ми е муабето. Дека религијата е всушност начин на кој би се оформиле некои морални принципи на човекот.

Sindikat напиша:
Епа не се само тие религии, има многу други кои немаат врска со стариот завет. Иначе поентата ми беше друга, со тоа сакав да кажам дека религијата произлегува од човекот, дека не е ништо свето или возвишено.

Тие религии ги зедов за пример, затоа што за нив знам повеќе, за да појаснам „како географски делува” :) (во случајот Црквите, а не Бог).

Да, темелите се удрени од човекот, но таа е водена низ вербата.

The power of faith is silent. its like a fallen leaf, unmoved by the hurricane.

Господ е како вода. Може да прими форма на чинија, шише, сад, но, на крај краева, пак е вода. Што сакам да кажам дека си има една купа религии ни светот но една (доминантна) вера. Верување во моќта на возвишено суштество кое прокламира мир, заедништво, воздигнување на човековата свест и дѕховно (па и културно) богатсво. Нема ништо лошо во тоа па да биде забранувано или исмејувано.

Abe ne znam zoshto tolku komplicirate..... za mene e kristalno jasno kako stojat rabotite.... a to e:

1. Toj shto ne veruva.... ne veruva.... i ke kaze deka verata e sozdadena od samiot covek.... i sve drugo shto ste naredile tuka

2. Toj shto veruva..... veruva.... i ke potvrdi deka Gospod postoi i e sekade okolu nas.... i tnt.

Lavot напиша:
а јас да те прашам нешто Синдикат ( и другите засегнати), знаеш ли колкав е човекот....?
А човековата душа?
Кога ќе ми одговориш на тие прашања, можеби ќе ти стане појасно...

Па токму со овие прашања се занимава филозофијата или ете религијата да речеме. Кога би имало еден единствен одговор на ова прашање немало да постои филозофијата или воопшто религијата која е дел од филозофијата според мене затоа што се занимава со истата проблематика. Значи во филозофијата секој има слобода на свое видување на светот, затоа и постојат повеќе условно речено правци на филозофијата (стоицизам, скептицизам, епикурејство итн.).

Одговорот на овие прашања воопшто е предмет на филозофијата уште од најрано време. Во филозофијата популарно е прашањето “Што е битието?’’, нешто што е суштински слично со горепоставените прашања. Не разбирам само зошто мене би ми била потребна религијата за да одговорам на овие прашања. Религијата како и секое друго филозофско учење има свое толкување околу ова прашање. Значи не е воопшто неопходно да се биде верник за да се дојде до одговорот на ова прашање.

Околу оваа проблематика јас би се согласил со еден филозоф и реторичар од античко време Горгија кој вели дека ништо не постои, а ако нешто постои не може да се сознае, а ако пак се сознае тоа никако не може да им се соопшти на другите. Ова размислување е докажано со една реторика од страна на истиот филозоф. Не ја пишувам но ако некој се интересира радо би ја напишал.

Toreador напиша:
Да, темелите се удрени од човекот, но таа е водена низ вербата.

The power of faith is silent. its like a fallen leaf, unmoved by the hurricane.

Господ е како вода. Може да прими форма на чинија, шише, сад, но, на крај краева, пак е вода. Што сакам да кажам дека си има една купа религии ни светот но една (доминантна) вера. Верување во моќта на возвишено суштество кое прокламира мир, заедништво, воздигнување на човековата свест и дѕховно (па и културно) богатсво. Нема ништо лошо во тоа па да биде забранувано или исмејувано.

Значи се работи за некоја психичка состојба на човекот. Значи не се работи за Господ како физикус кој посоти таму некаде. Се работи пак за човекот и неговата комплицирана психа. Како шо те разбрав јас од ова погоре се работи за верба на човекот кон нешто возвишено кое всушност произлегува од неговата потреба за одредена самоконтрола. Односно со други зборови кажано се работи за човековата потреба од авторитет кој ги определува границите на човековата етика, што всушност претставува и човековиот морал. Значи пак се враќаме на истото дека религии не треба да постојат за човекот да се изгради како личност и да се спознае со себеси. Истотака доаѓаме до заклучок дека вербата е производ токму на оваа, да ја наречеме, психолошка состојба кај човекот да си поставува одредени принципи, само за разлика од вербата која е субјективно убедување, постои религијата која е всушност обид со агитација да се прифати нечие верување.

Од тие што пишуваа на темава, мислам дека само на Наташа и се колку од толку јасни работите...

А иначе за се друго е крива МПЦ.... И државниот апарат во коалиција со МПЦ...

Наташа ме интересира... православна си? Иако на сите да ви кажам, глупост е декларирање како “православен“, “католик“, или “протестант“... Се се тоа христијани!!!

Според мене па, од сите што пишуваа на темата само на ОБДН и се јасни работите.. па и на офчарчето до некаде.

Јас па еве вака, како атеистка би кажала дека самиот принцип на верувањето во Господ е за теистиве некаков влог во ’иднината’. Со тоа што веруваат , веруваат во -подобро утре. Или подобро местенце таму во рајот , пеколот и сл. Осеќаат дека , во колку не веруваат во Господ тој ќе ги казни и ќе ги бутне таму негде да горат и бидат измачувани а во овоземјаниот живот ке им дае ракови,тумори и сл. Е сеа, пошто ја неправам планови на долги стази - ич не ми е гајле каква тоа казна може да ме стрефи. Од друга страна пак, Господ тој свевишниот милостивиот кој ги сака сите сите свои чеда како и неговите асистенти , св. петка , митра и сл. знам дека ќе ме згрижат како свое чедо и покрај тоа што не сум ги воспевала низ земјаниов маченички живот ! Значи како и да земеш , win win ситуација. ;)

Dolphin напиша:
Од тие што пишуваа на темава, мислам дека само на Наташа и се колку од толку јасни работите...

А иначе за се друго е крива МПЦ.... И државниот апарат во коалиција со МПЦ...

Наташа ме интересира... православна си? Иако на сите да ви кажам, глупост е декларирање како “православен“, “католик“, или “протестант“... Се се тоа христијани!!!
Да Православна сум,и си ја ценам и негувам мојата религија колку што успевам.:) Не ми е сеедно кога гледам како младите генерации се оддалечуват од верата во Бога.:icon_conf Ама тоа ти е...

Не ги прочитав сите постови, ќе ги прочитам после, ама мора да напишам прво да не ми избегаат мислите.

Ристе и другарите му Мујо и Буде ама ич не ги следам. Застарени ми се.
Си изградив своја религија, со свој морал и ѕвезди водиљи.
Масовната религија е мање више средство за контрола на масите. Не фала, не се чуствувам како дел од стадото.
Не идолизирам никого, тоа е мојот прв принцип.
И Господ Отец главом и белом брадом да го сретнам, ќе го частам пиво, ќе му речам добар ти е дизајнот, ама има некои фалинки. И ако ни појде муабетот а и пивата се заредат ќе го замолам да ми сврши работа за словенечки пасош, пошто ме скапаја со овие визиве.

Прво у што верувам е Љубовта. Не спрема идолите, туку спрема човек/жена. Таа е главната креативна сила, и основната причина за живеење. И другите љубови и сакања се кул, ама оваа е главната.
Друго, верувам во слобода. Е сега слободата не е лесна работа, тешко е да си тотално слободен. Оставен си сам на себеси. Премногу слобода не е добра. Све со мера.
Исто и премногу вистина не е добра. Лагата е човековиот најдобар пријател. Со мера нормално.

Значи верувам и во дуалноста на универзумот. Во јин-јанг. Се си има свој
пандан и едното без другото не може да опстои и не е дефинирано.
Секое зошто има свое затоа.
Верувам и во некој вид на карма. Добрите и лошите дела што ги чиниш се одразуваат позитивно или негативно на душата.

Верувам во самоизградба. Секој е способен за се. Зависи само колку тоа го гледа и колку може да научи.
Верувам дека сме на овој свет да го живееме овој живот. Не да мислиме за другиот. Ич не ми чуе за афтерлајфот.
Играш со картите кои ти се поделени и зависно колку добар играч ќе станеш што ќе направиш со нив. Ја углавно блефирам :icon_lol:
Верувам и во други работи ама доста :pop:

а бе сите сте силни на збор...
Многу сте сигурни во себе...се додека не дојде некоја препрека ( а сигурно доаѓа по некоја) тогаш....е тогаш јадници...
Кој пиво ќе пиел,кој карти играл, кој не знам што ќе правел а всушност само погледнете се...една саксија на глава и оп не нема...и што тогаш - пиво а?
Е нема тогаш пиво, расипано било, оти не сме го затвориле убаво...
Отворете Google earth И ако се најди некој нека каже...
А бе ко мравки сме ситни,а секој си се гледа себеси како Бог.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom