Mesate vera, religija i crkva. Tri razlicni raboti.
Go delam mislenjeto na Ofcar; no zavisi kako se gleda na biblijata/kuranot/torahot itn . Ako na niv se gleda ko na dvigatel i pisani pravila koi nikogash ne treba da se stavat pod znak prasalnik, togash imam problem. Ako interpretacijata na istive zavisi od pop, imam ili rabaj, pak imam problem.
Dokolku na niv se gleda ko na edni umni filozofski pisanija, koi se nishto drugo sem vekovno iskustvo na lugjeto, i nadgradba na razbiranjeto i osoznavanjeto na shto e ona ona shto cini i e dobro, i se citaat ko takvi, togash nemam problem. Bidejki toa i se. Ne mislam deka na Isus mu se prividelo Mojsej ili shto ti jas znam koj zapisal,(Petar ke da e edniot

) i ostali gluposti. Faktot kolku samo se menuvani zboruva za toa.
U princip site se isti, pisatelot ima razlicen nacin na pisuvanje.
Osnovata, i pojdovnata zamisla e totalno na mesto. Celta na istata e ona shto mene mi preci.
Veruvam vo mokjta i sposobnosta na covekot, onoj istiot koj gi napisal site tie knigi. Ne veruvam vo onie koi gi goltaat ko od "boga" dadeni, pa shto i da e Bog.
Nema nishto protiv religioznite tradicii - pokraj verba vo boga za nekoi, tie povlekuvaat i decenii istorija koja e povrzana za nasiot narod, vo slucajot toa e hristijanstvoto. Pocita kon taa moja/nasa tradicija e ednakva na pocitka prema sekoja tugja, koga e iskrena i vo osnovata cista.
Za grevovite ke platam sama, da si gi prostam mozam sama so nadez deka onie okolu mene i meni bliski ke go storat istoto - delata ke sudat, a koga ke stignam nekoj den gore, kaj i da e, ic ne mi e gajle koj ke me preceka bidejki nemam od sto da se plasam.
Da si covek, znaci da imash srce, a ne odredena kniga koja nekoj ja napisal pred 2000 god.
Onie koi najmnogu se povikuvaat na tie knigi, se onie koi so svoeto pero ne umeele da napisat i potcrtaat nishto samite.
Moe licno mislenje.