Исус, Мухамед, Буда, Конфучие... кој?

e сега....јас сум православен христијанин и не мислам да мењам вера во блиска иднина. Бич, МНОГУ ми се допадна постот што го стави, се надевам дека ти си го напишала. Дајдо, и мене ми помогнал Исус и Господ. Јас собирам знаење од сите страни, од секоја религија која верува во единството и семоќта на она што го создало универзумот.

Офчар напиша:
никој.

се стремам кон сопствени идеали, не кон личности. секоја религија е догма што го гази светото право да бидеш СВОЈ, да бидеш индивидуалец. т.е. Господ е овчарот, а ние сме овците (Библија нешо?!). религијата значи слепило.

Кои се твоите идеали? Кој е нивен основоположник? Имаш ли ’затоа што’ на прашањето: Заради што ти се токму тие нешта - идеали?

Дали размислувањето за Бога и за надвременското и надпросторното и вовременското и вопросторното и размислувањето за тебе и за другиот, го гази твоето ЈАС ? Дали желбата да се проникне надвор од себе (а и во себе) те прави слеп?
Бог сака ти да бидеш ЈАС, т.е. да имаш критериум за својата ЛИЧНОСТ(но не и да бидеш самозаљубен). НИКОЈ НИКОГАШ не смее да те стави во окови и да ти наметнува нешто, освен самиот ТИ. Господ многу силно ја почитува твојата слобода и кога те создал Тој сакал (и сака и ќе сака) ти да бидеш ТИ и да бидеш среќен, слободен и ништо да не правиш од принуда. Ова го исповеда Вистинската Вера во Бога. Ако ти сакаш да бидеш традиционален верник кој би почитувал некои нешта, без да прашаш ’зошто’, тогаш не само во верата туку и во други области од животот нема да бидеш СВОЈ и ќе бидеш подложлив на МАНИПУЛАЦИЈА.
Господ ПОСТОЈАНО пред сите сетила ни става само убави и добри работи кои треба да не’ отворат, вразумат, упатат... усреќат. Дали ќе избереме да Го испочитуваме, тоа е наша СЛОБОДА. Татковската Љубов на Бога кон нас е во тоа што Тој ни дал ПОТПОЛНА СЛОБОДА

Ај да не се лажиме сега. Јасно е дека луѓето се кријат во религијата поради несознание. Во античко време многу од природните појави му биле нејасни на човекот па затоа тој тоа незнаење го објаснувал со помош на виша сила. Со објаснувањето на некои работи и појави во природата доаѓа до еволуирање на религијата и се појавува монотеизмот во неколку форми во зависност од местоположбата. Секоја монотеистичка религија е со иста цел,да се одржува некаква рамнотежа во општеството на моралните и етички принципи на луѓето. Значи религијата е еден вид на примитивен устав, значи за се што е отстапка од самата религија следува казна. Значи религијата е обична алатка за контролирање на масите. Значи религијата опстојува само поради неможноста на науката да ја објасни смртта и што потоа. Тоа човечко несознание го тера да верува во некоја виша сила, без разлика дали тоа е религија во вистинска смисла на зборот или некое филозофско учење.

Толку од мене сега за сега. А иначе ако не ме разбравте баш и ако не ви значи ништо аватаро АТЕИСТ.

Ајде да тргнеме од другата страна Sindikat. Дали сето ова што сме и што правиме и што сме постигнале е ЧИСТА СЛУЧАЈНОСТ на еволуцијата? Дали сме воопшто производ на еволуција? Дали некој може да тврди дека сме настанале од мајмуни? Дали Верата на човекот во Бога е исто така случаен производ на еволуцијата ?

Крстителот напиша:
Ајде да тргнеме од другата страна Sindikat. Дали сето ова што сме и што правиме и што сме постигнале е ЧИСТА СЛУЧАЈНОСТ на еволуцијата? Дали сме воопшто производ на еволуција? Дали некој може да тврди дека сме настанале од мајмуни? Дали Верата на човекот во Бога е исто така случаен производ на еволуцијата ?

Не знам шо сакаш да кажиш со тоа случајно ама баш очигледно е дека религијата е создадена со таква цел, контрола над народот. Секоја религија со свои принципи складни со средината во која настанала. Еве пример муслиманската религија не дозволува да се конзумира алкохол да се јади свинско од проста причина што настанала некаде таму во блискиот исток поточно саудиска арабија каде температурите се редовно енормно високи и таквата исхрана сериозно штети на здравјето. Истотака и со сунетот, поради нехигиенските услови во кои живееле луѓето каде е настаната оваа религија тоа е добра хигиенска мерка за одржување на здравјето на гениталиите кои се од вителна важност за размножувањето што е многу важно во ширењето на религијата шо е и првична цел на истата.

Значи религијата накратко кажано е создадена од некои паметни луѓе кои своевремено го искористиле влијанието на истата кон рајата за сопствена корист. Да не забораваме дека црквата е од најголема одлучувачка важност во средниот век. Водени се и војни во кои загинале огромен број луѓе се разбира за нечија корист, а не за вербата во бога. И денес е на повидок такво нешто со учењето на исламот за светата војна.

И не знам зошто толку цврсто си убеден дека ништо не е случајно. И што е според тебе случајно? Ако ти речеш дека се е предодредено од бога значи нема да има ништо случајно. Според мене пак од друга страна се е случајно и ништо не е предодредено. Значи влегуваме во една психолошка замка без одговор. Двете размислување одат во екстреми што ги прави потполно идентични. Тврдиме една иста работа. Така?

Крстителот напиша:
Татковската Љубов на Бога кон нас е во тоа што Тој ни дал ПОТПОЛНА СЛОБОДА

не мислев да ти коментирам, ама ова последново ти е :pop:

Секоја религија ги двои луѓето. Секоја религија им наметнува на луѓето правила. Човекот сам си ги наметнува правилата, не му треба некој друг за тоа.

Религијата е гомно. Секоја. Изговор на послабите за нивната слабост.. неможност да се соочат со проблемите очи во очи.. и помодарство за Велигден да се собираат пред црква.

Татковската Љубов на Бога кон мене ќе ја прифатам кога таквите како тебе ќе ме остават на раат да си верувам или не верувам во тоа што ЈАС сакам.

Sindikat напиша:
Не знам шо сакаш да кажиш со тоа случајно ама баш очигледно е дека религијата е создадена со таква цел, контрола над народот. Секоја религија со свои принципи складни со средината во која настанала. Еве пример муслиманската религија не дозволува да се конзумира алкохол да се јади свинско од проста причина што настанала некаде таму во блискиот исток поточно саудиска арабија каде температурите се редовно енормно високи и таквата исхрана сериозно штети на здравјето. Истотака и со сунетот, поради нехигиенските услови во кои живееле луѓето каде е настаната оваа религија тоа е добра хигиенска мерка за одржување на здравјето на гениталиите кои се од вителна важност за размножувањето што е многу важно во ширењето на религијата шо е и првична цел на истата.

Значи религијата накратко кажано е создадена од некои паметни луѓе кои своевремено го искористиле влијанието на истата кон рајата за сопствена корист. Да не забораваме дека црквата е од најголема одлучувачка важност во средниот век. Водени се и војни во кои загинале огромен број луѓе се разбира за нечија корист, а не за вербата во бога. И денес е на повидок такво нешто со учењето на исламот за светата војна.

И не знам зошто толку цврсто си убеден дека ништо не е случајно. И што е според тебе случајно? Ако ти речеш дека се е предодредено од бога значи нема да има ништо случајно. Според мене пак од друга страна се е случајно и ништо не е предодредено. Значи влегуваме во една психолошка замка без одговор. Двете размислување одат во екстреми што ги прави потполно идентични. Тврдиме една иста работа. Така?

Со храната: а јагнето? Зарем тоа не се води за една од најмасните храни? Сепак го јаделе (не знам дали го јадат сеуште). Алкохолот над некои граници е штетен секому по здравјето, него не го забранува само Исламот туку и медицината. Ако си ’Религиозен’ и ако извршуваш некои работи по шаблон и затоа што некој нешто рекол дека треба, а не го знаеш ниту пак гледаш логични причини да го почитуваш тоа, а не се решаваш да се спротивставиш, не само јадењето туку и низа други лушпи ќе те спречат да дојдеш до срцето - суштината на работите.

Ајде научи и кажи ни дел од поуките во некоја од Верите, кажи ни ги суштинските работи на Христовото Учење, Исламот... па да видиме дали ако некој човек го почитува тоа, некој би можел да владее со него.

Не се работи во тоа дека некој го владее некого, него станува збор за некои принципи поставени од религијата кои го контролираат патот на општествениот развиток. Тие се морални како и етички принципи.
Значи немој да ме сватиш погрешно. Јас не велам во ниеден момент дека религијата учи на лоши работи, но едноставно верувам и убеден сум дека тие работи произлегле од раката на човечко суштество со голема инвентивност. Не знам што е тоа во религијата што е толку несфатливо па тоа мора да е создадено од виша сила.
А тоа со храната ќе ти демантирам. Од проста причина што порано, мислам во времето на појавувањето на овие религии, луѓето не биле доволно образовани за да знаат што е најдобро за нивното здравје. Па од таа причина во религиите стојат некои правила за исхрана. Исто како и во исламот така и во христијанската религија постојат т.н. постови, то според мене се еден вид на диета. Во денешно време на пример такви ограничувања во исхраната се непотребни затоа што луѓето се веќе доволно образовани да се хранат здраво.

А за тоа дека религијата владеела со народите во минатото е излишно да се коментира, плод на таквиот однос на црквата се крстоносните војни. Продажбата на индулгенции е уште еден пример за манипулацијата на црквата со луѓето.

Значи пак ќе ти кажам дека религијата изобилува со корисни поуки ама тоа никако не ја прави создадена од виша сила.

Факт е дека Црквата е една голема секта што го контролира народот, и ја злоупотребува религијата
Факт е дека народот не ја сфаќа религијата ни 2 посто, секако има исклучоци, секоја чест на тие што ја сфатиле поентата на религијата
Факт е дека не ми треба религија за да ми кажува како да живеам, оние работи што ги проповеда религијата сум ги сфатил оддамна без нејзина помош

Sindikat напиша:
А за тоа дека религијата владеела со народите во минатото е излишно да се коментира, плод на таквиот однос на црквата се крстоносните војни. Продажбата на индулгенции е уште еден пример за манипулацијата на црквата со луѓето.

Религијата не е синоним на црквата како институција. Значи, во средниот век црквата како институција доминарала во сите сфери на општествениот живот. Тоа што поединци и групи во рамките на црквата или други институции и организации ја злоупотребувале и искривувале религијата заради политички, финансиски и други интереси, не е ја става религијата во негативен контекст.

Ninja напиша:
Религијата не е синоним на црквата како институција. Значи, во средниот век црквата како институција доминарала во сите сфери на општествениот живот. Тоа што поединци и групи во рамките на црквата или други институции и организации ја злоупотребувале и искривувале религијата заради политички, финансиски и други интереси, не е ја става религијата во негативен контекст.
Очигледно не ги прочита сите мои постови, зашто неколку пати повторив дека религијата не ја ставам во негативен контекст него напротив изобилува со добри поуки. Едноставно посочувам дека тоа што е таа позитивна не ја прави создадена од виша сила.

Ама сепак мислам дека не си во право ако сметаш дека религијата не е создадена да ги контролира луѓето. Не велам дека ги насочува на лоши работи едноставно ги контролира дали тоа било во позитивен или негативен контекст. Во ова време и со ваков еволутивен развој на индивидуата религијата е сосема непотребна.

Сепак тоа е мое мислење. Не би сакал да го наметнувам мислењето, но слепото тврдење дека човекот е производ на некоја виша сила и слични работи ми е некако неиздржано.

Sindikat напиша:
Очигледно не ги прочита сите мои постови, зашто неколку пати повторив дека религијата не ја ставам во негативен контекст него напротив изобилува со добри поуки. Едноставно посочувам дека тоа што е таа позитивна не ја прави создадена од виша сила.

Ама сепак мислам дека не си во право ако сметаш дека религијата не е создадена да ги контролира луѓето. Не велам дека ги насочува на лоши работи едноставно ги контролира дали тоа било во позитивен или негативен контекст. Во ова време и со ваков еволутивен развој на индивидуата религијата е сосема непотребна.

Сепак тоа е мое мислење. Не би сакал да го наметнувам мислењето, но слепото тврдење дека човекот е производ на некоја виша сила и слични работи ми е некако неиздржано.

Секако дека ги прочитав сите твои постови и не ти оспорив ниту едно мислење, туку сметам дека позицијата и делувањето на црквата во општествениот живот (низ историјата и во современи услови) не е никаков аргумент за или против издржаноста на религијата. Затоа и ја потенцирав разликата меѓу црквата како институција и религијата.

Sindikat напиша:

Со овој цитираниот коментар, барем според мене, и даваш негативен призвук на религијата, иако цели време се трудиш тоа да го избегнеш, што повторно води до причината заради која потсетив на спомнатата разлика :).

Во врска со затемнетата реченица - никаде не дадов свое мислење во врска со религијата и сите учења од насловот на темата :).

Mesate vera, religija i crkva. Tri razlicni raboti.
Go delam mislenjeto na Ofcar; no zavisi kako se gleda na biblijata/kuranot/torahot itn . Ako na niv se gleda ko na dvigatel i pisani pravila koi nikogash ne treba da se stavat pod znak prasalnik, togash imam problem. Ako interpretacijata na istive zavisi od pop, imam ili rabaj, pak imam problem.
Dokolku na niv se gleda ko na edni umni filozofski pisanija, koi se nishto drugo sem vekovno iskustvo na lugjeto, i nadgradba na razbiranjeto i osoznavanjeto na shto e ona ona shto cini i e dobro, i se citaat ko takvi, togash nemam problem. Bidejki toa i se. Ne mislam deka na Isus mu se prividelo Mojsej ili shto ti jas znam koj zapisal,(Petar ke da e edniot :)) i ostali gluposti. Faktot kolku samo se menuvani zboruva za toa.
U princip site se isti, pisatelot ima razlicen nacin na pisuvanje.
Osnovata, i pojdovnata zamisla e totalno na mesto. Celta na istata e ona shto mene mi preci.

Veruvam vo mokjta i sposobnosta na covekot, onoj istiot koj gi napisal site tie knigi. Ne veruvam vo onie koi gi goltaat ko od "boga" dadeni, pa shto i da e Bog.
Nema nishto protiv religioznite tradicii - pokraj verba vo boga za nekoi, tie povlekuvaat i decenii istorija koja e povrzana za nasiot narod, vo slucajot toa e hristijanstvoto. Pocita kon taa moja/nasa tradicija e ednakva na pocitka prema sekoja tugja, koga e iskrena i vo osnovata cista.

Za grevovite ke platam sama, da si gi prostam mozam sama so nadez deka onie okolu mene i meni bliski ke go storat istoto - delata ke sudat, a koga ke stignam nekoj den gore, kaj i da e, ic ne mi e gajle koj ke me preceka bidejki nemam od sto da se plasam.
Da si covek, znaci da imash srce, a ne odredena kniga koja nekoj ja napisal pred 2000 god.
Onie koi najmnogu se povikuvaat na tie knigi, se onie koi so svoeto pero ne umeele da napisat i potcrtaat nishto samite.
Moe licno mislenje.

Го поддржувам мислењето на ОБДН. Јас СУМ верник, но сепак, не верувам слепо во се што ќе ми биде издиктирано.

Синдикат, сликата Мона Лиза не се нацртала сама нели? Некој не ги истурил боите на платното, па сите бои да се споат во едно. Но сепак, некој требало да ги стави боите во кофа, некој требало да го донесе платното, некој требало да ги истури боите на тоа платно, на некој требало и да му текне самата идеа. Не наметнувам мислење, само бранам став.

А Офчар, ти не избираш сам. Тебе те водат твоите потреби. Телото ти бара храна, ти му даваш. Телото ти бара секс, ти му даваш. Човекот никогаш не е во потполна смисла на зборот да "прави како сака" бидејќи тој пак следи некои потреба. Така, како кај верниците кога ќе им се рече да одат во црква тие одат зар не? Секој атеист е следбеник на своето битие, на своето тело и ум. Затоа мислам оти и атеизмот е религија, религија која верува во моќта на човековото битие. :)

ОК. Моџо булшит :):)!!

Торчо, препрочитај се. Што кажуваш навистина? Зарем инстинктите ги споредуваш со когницијата, познанието, онтосот??Познај ја Силата, знај ја, живеј ја. Само така ќе бидеш исполнет. Се останато е варијанта на тема, грешно препишана, чуена, неразбрана...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom