ОД Вмацедониа од пиринич
Поздрави и от мене от Пиринска Македонија.
Се извинувам, ако некој не ме разбира што пишувам, но немам клавиатура на македонски и така ми е по-лесно.
Не е баш толку просто и лесно како ште викаш. Кога си израснал в това обштество и ти се налага оште от дете един стереотип, не може толкова лесно да разбереш кој си и што си. Ето - на мене ми требаше много време да ја разбера македонската душа, но вече разбирам зашто не ги сакате б'лгарите.
Тука нема кој да ти каже дека б'лгарите се "окупатори". Читаш се на б'лгарски, одиш на училиште и учиш "Аз с'м б'лгарче", пееш бугарската химна и гласаш на избори во Б'лгарија. Момчетата одат на војнишка служба и се колнат но б'лгарското знаме....
И ако некој македонец дојде во Пиринска да прашува за историја пиринец ке ти каже - "Па ние сме свободните македонци. От турско робство само ние се освободихме. Егејци и вардарци после беа окупирани от с'рби и г'рци."
Не се ц'рно и бело и тежко е, верувајте ми, кога треба да си ја об'рнеш душата и да ги разбиеш тиа стереотипи, да се ос'знаеш като македонец и да погледнеш со други очи кога б'лгарите ги нападат македонците. И кога ти не се согласуваш со бугарската политика спрема Македонија, мора да очекуваш само омраза и напади.
Гледам по-долог ми е постот от што сакав, ама ајде.
И оште еднаж - подрави македонци, поздрави от Пиринска. Не им си с'рдете на пиринци кога бранат Б'лгарија, тие пак ја сакат много Македонија.