Основна проверка ти е:
Дали има луфта во главините (ќе го мрднеш лево-десно и предниот и задниот бандаж, ако осеќаш дека клати тогаш лагерите се за менување)
NEMA
Дали се бандажите прави (ќе го превртиш наопачки точакот, сега не знам дали тие со хидраулични кочници можеш да ги превртуваш сум слушнал дека може да си направиш проблеми, и ќе ги свртиш рачно предниот и задниот бандаж и ако не ти е страв стави го прстот на рамот блиску до обрачот и полека доближувај го се додека немаш 1 милиметар растојание помеѓу бандажот и прстот и ако гледаш дека ти се оддалечува па доближува до прстот тоа значи дека е крив, и додека се врти бандажот слушај дали произведува некаков звук на гребење, и проверка на затегнатост на шпиците така што ќе фатиш две една до друга и полека ќе ги притиснеш со раката)
Pravi se
Дали се роторите прави (додека е превртен сврти ги бандажите и ѕирни во шепите дали роторот шета лево десно)
Pravi se
Дали има луфта во виљушката и дали функционира како што треба (ќе ја фатиш за долниот дел и исто напред-назад, лево-десно, горе-доле и ќе ја стиснеш предната кочница и ќе го мрдаш точакот напред назад, ако има ремонт ти е од 1000-1500 а некогаш не се ни исплати)
Nemam primeteno, ne bi trebalo da ima
Дали ланецот и запците на касетите се изедени (за ланецот има специјален алат, а запците ќе ги споредиш со слика од интернет или на изглед ако се врвовите доста изедени тоа укажува дека се бајаги возени)
Zapcanicite ne tolku ama lanecot e za menuvanje, jas bi preporacal menuvanje na dvete
Дали има луфта во средната осовина (фати ги рачките од педалите и пробај да ги мрднеш лево-десно)
Nemam primeteno ama i da ima sredna glavina bese okolu 800-900 denari koga go prasuvav Goce vo rabotilnica
После ова следува тест-возење и дополнителна проверка на амортизерот/ите, кочниците, шалтерите во сите брзини и на крај визуелна инспекција на сите делови за површинска или подлабока оштета.
Moznost za proverka vo bilo koe vreme