На оние кои ви допринесоа и пред и по а поготово и за Велигден да постите,не треба да им простите.
па баш од утре треба да се јадат- оти се посни
нееее, нешто друго е- сигурно има друго објаснување
-------------
Мајка ми редовно секоја година,со нас заедно одеше кај дедо ми да бара Прошка за Прочка( се по ред со сите адети)
А од кога таа ќе заврши,не „тераше“ и нас децата да се простиме со дедо,а тој обавезно ни даваше по еден портокал после,т.с.веднаш
а мајка ми, му носеше тогаш некој подарок - рачно плетени волнени чорапи или појас,или ќе купеше шубара.[DOUBLEPOST=1393793207][/DOUBLEPOST]На скопското Кале 60-70 години од минатиот век - празник ПРОЧКА
Не само што на овој празник доаѓаа оние лица од скопските места-села,и тоа во народна носија,туку секако и од цела Македонија.
А тие години во Скопје се доаѓаше,ако имаш потреба (најчесто за во „државна“) секако со возевите или старине автобуси.
Но за ПРОЧКА се доаѓало и од подалеку,поготово ако имаш и некои роднини тука, а дали и на други места се славело вакви слави,
или пак општонародни панаѓури незнам,на пр.во Прилеп 65-70 г. или во Струмица,дали тогаш имало карневали како годинешниве.
На Калето кажав а повеќето и се сеќаваат за таа прослава на ПРОЧКА,можеби присатноста на народ била и над 100.000 илјади.
Рано наутро прво ќе се јават зурлите и тапаните,а потоа цел ден тие се главна атракција,околу нив секогаш имало најповеќе народ,
и јас најповеќе време трошев баш таму,толку ме исполнувало тоа играњето на „Тешкото“,ми се полнела душата,срцето ќе ми пукнело,
а тој ореводецот на сите места каде се играло „Тешкото“- прав провесионалец-самоук,веројатно и од мијачките села,тогаш веќе беа
овде во голем број доселени.Па кога ќе се качи на тапанот и врти со тоа марамата,е тоа е доживување кое повторно толку сакам да го доживеам и баш таму на тоа место на скопското Кале (кога беше наше) а не во Универзална сала,не е тоа исто ни најмалку,таму е вештачко на теписи и теписони ,не се крева прашина кога тоа „Тешкото“ ќе го убрзаат,како таму наКале,на земја,наша македонска.
Ај пак да се навратам за шаторите.Ги имаше по целото Кале,најповеќе кај источната кула и лево од ресторанот.А тезгите со дрангулии и разни игри на среќа беа по целата патека кон западната страна на Калето, таа патека беше и за цело време на празникот ПРОЧКА и како дневно корзо,исто онака како што тоа беше навечер она старото скопско корзо,а и со иста намера-гледање и бендисување.
----------------
Еден шатор привлекуваше посебно внимание. Еј за тоа време да,а сега незнам дали и би имал посетители.Во тој шатор во големи затворени тегли со некаква течност и наредени на сталажи слично како да си во некои „анатомен“ музеј,имаше што да се види.
Затоа што тоа што беше во теглите и тешко можеше да се види на друго место, а и такво било времето,море и на некој живот им поминал па п..... со очи не виделе.Да ,овде можеше со свој очи да ги видиш половите органи-гениталии,машки и женски. Незнам точно која беше рекламата на ова,мислам дека беа тоа половите болести прикажани на нив. Но имаше и некои други работи внатре.[DOUBLEPOST=1393794046][/DOUBLEPOST]

скопското кале од „моја страна“
на овие места често се качувава тие години,кога бев еден немирен копиљ во Еврејското маало,и сега пак по 50 години (за вас)
затоа што не верувам дека некој друг бил на овие места а ете ги пред вас,карши владата -погледнете, и ај качетесе таму....?!?