Има или нема судбина?

• Креатор на темата Креатор на темата kat.<3
  • Време на започнување Време на започнување
Да не ти ја кршам поентата,ама не ми е јасно од каде тука се извади заклучокот дека нема судбина,туку само Господ?
Еве дури,да го анализираме текстов:
Стариот човек го прашува младичот,дали некогаш помислил дека ќе добие шамар од него.Овој одговара одречно,бидејќи,воопшто,ниеден дел од текот на настаните не му навестил дека тоа ќе се случи.Можеби тоа го сметаш за доказ на постоење?
Ама сепак,иако порано ништо не навестувало на акцијата што ја преземал старецот,младичот ја иницирал во моментот,со прашањето што го поставил,т.е Дали постои судбина.
Старецот го удрил,со одредена цел,со некоја поента,која сакал следствено да ја докаже.Значи цел настан е претходно свесно обмислен од човек и има своја крајна точка,мотив,амбиција до која што води во блиска иднина.
Нема ништо натприродно во сево ова,туку само размислувањето на едно човечко суштество,и неговата идеја за еден (можеби) апстрактен поим-судбина,како и начинот на којшто е способен да го објасни сето тоа.
Каде гледаш интерференција на виши сили во сево ова?

Јас не реков дека во конкретниов случај има интервенција од Бог, ти се молам зар требало Бог да се симне, да му ја земе раката на старецот, да го удри младиот итн. Ама ај да почнеме од тоа кој му ја дал мудрост на старецот за таков одговор? Нели во приказната имаше дека младичот ги прашал сите образувани во светов признати за паметни луѓе.......ама Бог решил преку невиден старец да му даде мудар одговор.....иначе ај те молам кажи ми како мислиш ти дека Бог делува.....преку птици, камење, нормално преку луѓе, не ја гледам поентата на твоето размислување.....на Бог не му е тешко и било какво чудо да направи и да Му се покажел на младичот, ама Бог сака од љубов да Му веруваме, зашто поблажени се тие што не Го виделе а Му веруваат.
Еве на пример ти ако и кажеч на жена ти дека си бил таму и таму, а таа не ти верува, сигурно повеќе би сакал да ти верува на зборот, отколку да ти поверува откако ќе и дадеш докази....се надевам ми ја сфати поентата.
Значи јас не го посочив непостоењето на судбина како доказ за постоењето на Бог, ама сакаш ти верувај или не Бог постои и се ама баш СЕ е во Негова контрола.....:helou:

Јас не реков дека во конкретниов случај има интервенција од Бог, ти се молам зар требало Бог да се симне, да му ја земе раката на старецот, да го удри младиот итн.
Па да,тоа би било доста корисно во прилог на неговото докажување.
Барем некаков материјален доказ.
Ама ај да почнеме од тоа кој му ја дал мудрост на старецот за таков одговор? Нели во приказната имаше дека младичот ги прашал сите образувани во светов признати за паметни луѓе.......ама Бог решил преку невиден старец да му даде мудар одговор.....иначе ај те молам кажи ми како мислиш ти дека Бог делува.....преку птици, камење, нормално преку луѓе, не ја гледам поентата на твоето размислување
Мудроста на старецот?
Како прво,ако веќе зборуваме искрено,мудроста на старецот му ја дава само илузијата дека тој е стар и прифатениот (христијански) стереотип,дека ако е стар,мора да е многу мудар(иако во повеќето случаи,тоа е точно).
Неговата мудрост,првенствено доаѓа од неговото искуство.
Човекот живее 80 години и за тоа време,собира секакво искуство.Сета наука и теорија(на наведените познати и признати фаци кои се нафатиле да одговорат),неможе да го побие тоа искуство,од едноставна причина-базирано е на материјални и духовни доживувања.Значи,на нешто што старецот го видел,почувствувал,доживеал...Тоа нешто,тој секако го кажува од негова гледна точка,но емпириски е докажано од самиот тој,затоа звучи доверливо.
Втора работа-мистичноста(да не речам матноста на целата приказна).
Сето тоа што е кажано,звучи како да е обвиткано со бариера,што би требало да го предизвика слушателот сам да навлезе во проблематиката(му дава насока а не конкретен одговор),а со самото тоа ја истакнува и разгорува слободната волја на размислување.Нормално,таков одговор е многу поприфатлив за Егото,отколку нешто наметнато од страна,кое е премногу ограничено за некој да биде креативен околу тоа,едноставно,мора да го следи правецот без да поставува прашања(што е огромна глупост).
Тоа е искуството на старецот и таму се наоѓа мудроста и прифатливоста на оваа приказна.Слободата на толкување е дадена,сега треба само човек да размислува.
иначе ај те молам кажи ми како мислиш ти дека Бог делува.....преку птици, камење, нормално преку луѓе, не ја гледам поентата на твоето размислување
Прво,Бог не делува никако.
Второ,кога веќе би делувал,многу попрактично би било тоа да го прави преку птици,дрвја и камења.
Многу полесно ќе успее да ја пренесе неговата порака,неговата волја ќе биде исполнета брзо и нема да се судира со вообичанените проблеми кои му ги носи човековото постоење.
на Бог не му е тешко и било какво чудо да направи и да Му се покажел на младичот, ама Бог сака од љубов да Му веруваме, зашто поблажени се тие што не Го виделе а Му веруваат.
Епа не е лошо да го направи некогаш годинава,така би било многу полесно да му веруваат лугето.
А зошто се блажени тие што не виделе а веруваат?
Можеш да ми одговориш?
Мора да има некаква причина за тоа?
Зошто не се блажени тие што дознале,па прашуваат уште повеќе?
Или децата во фабриките на Најки?
Убаво би било да се направи такво нешто за промена.
Еве на пример ти ако и кажеч на жена ти дека си бил таму и таму, а таа не ти верува, сигурно повеќе би сакал да ти верува на зборот, отколку да ти поверува откако ќе и дадеш докази....се надевам ми ја сфати поентата.
А ако лажам во случајот,а она ми поверува и тогаш е подобро?
Можеби ја изневерувам,а слепо ми верува,и на крај дознава и се случува катастрофа?
Каде би отишла поентата на недокажување тогаш?
Значи јас не го посочив непостоењето на судбина како доказ за постоењето на Бог, ама сакаш ти верувај или не Бог постои и се ама баш СЕ е во Негова контрола.....:helou:
Да,знам дека иритира тоа што некој црв се осудува да го стави во прашање Неговото Свето Постоење,ама со вакви искази нема да постигнеш/објасниш/докажеш ништо.Само ќе излезе на површина недостатокот од аргументи.
Тоа не би било добро за каузата,нели:helou:

Па да,тоа би било доста корисно во прилог на неговото докажување.
Барем некаков материјален доказ.
Мудроста на старецот?
Како прво,ако веќе зборуваме искрено,мудроста на старецот му ја дава само илузијата дека тој е стар и прифатениот (христијански) стереотип,дека ако е стар,мора да е многу мудар(иако во повеќето случаи,тоа е точно).
Неговата мудрост,првенствено доаѓа од неговото искуство.
Човекот живее 80 години и за тоа време,собира секакво искуство.Сета наука и теорија(на наведените познати и признати фаци кои се нафатиле да одговорат),неможе да го побие тоа искуство,од едноставна причина-базирано е на материјални и духовни доживувања.Значи,на нешто што старецот го видел,почувствувал,доживеал...Тоа нешто,тој секако го кажува од негова гледна точка,но емпириски е докажано од самиот тој,затоа звучи доверливо.
Втора работа-мистичноста(да не речам матноста на целата приказна).
Сето тоа што е кажано,звучи како да е обвиткано со бариера,што би требало да го предизвика слушателот сам да навлезе во проблематиката(му дава насока а не конкретен одговор),а со самото тоа ја истакнува и разгорува слободната волја на размислување.Нормално,таков одговор е многу поприфатлив за Егото,отколку нешто наметнато од страна,кое е премногу ограничено за некој да биде креативен околу тоа,едноставно,мора да го следи правецот без да поставува прашања(што е огромна глупост).
Тоа е искуството на старецот и таму се наоѓа мудроста и прифатливоста на оваа приказна.Слободата на толкување е дадена,сега треба само човек да размислува.
Прво,Бог не делува никако.
Второ,кога веќе би делувал,многу попрактично би било тоа да го прави преку птици,дрвја и камења.
Многу полесно ќе успее да ја пренесе неговата порака,неговата волја ќе биде исполнета брзо и нема да се судира со вообичанените проблеми кои му ги носи човековото постоење.
Епа не е лошо да го направи некогаш годинава,така би било многу полесно да му веруваат лугето.
А зошто се блажени тие што не виделе а веруваат?
Можеш да ми одговориш?
Мора да има некаква причина за тоа?
Зошто не се блажени тие што дознале,па прашуваат уште повеќе?
Или децата во фабриките на Најки?
Убаво би било да се направи такво нешто за промена.
А ако лажам во случајот,а она ми поверува и тогаш е подобро?
Можеби ја изневерувам,а слепо ми верува,и на крај дознава и се случува катастрофа?
Каде би отишла поентата на недокажување тогаш?
Да,знам дека иритира тоа што некој црв се осудува да го стави во прашање Неговото Свето Постоење,ама со вакви искази нема да постигнеш/објасниш/докажеш ништо.Само ќе излезе на површина недостатокот од аргументи.
Тоа не би било добро за каузата,нели:helou:

КАко прво за тоа дека христијанска догма е дека старите се мудри ќе те разочарам дека не точно, може да е така во Македонски приказни што си ги гледал па сега ги поистоветувач со Библија....Тимотеј беше еден од верните Христови следбеници и беше млад, апостол Јован кој го напиша Откровението, беше 17-годишно момче кога го следеше Исус итн.....да не ти набројувам, Давид, Јосиф и сите кој од кој помудар.......
ТЕ ПОБИВ!
И во другана тема ти кажав нема да се убедувам со тебе, ако бараш чудо нема да го добиеш, зашто ако бараш некое визуелно чудо ќе те разоцарам нема да го добиеш, зашто НЕ ВЕРУВАШ дека може да се случи....Бог бара само толку малку од нас ВЕРА, а ти не му го давач ни тоа а бараш чудо од НЕго, е па не може, МОЈОТ БОГ не функционира како келнер, на разгалените деца, со едно чудо хирови да им стои на располагање, дали татко ти ти прави чудо само зашто така му текнало?
А ако сакаш со твоите смешни црвчиња дека не постои Бог, нема далеку да стигнеш!:toe:

КАко прво за тоа дека христијанска догма е дека старите се мудри ќе те разочарам дека не точно, може да е така во Македонски приказни што си ги гледал па сега ги поистоветувач со Библија....Тимотеј беше еден од верните Христови следбеници и беше млад, апостол Јован кој го напиша Откровението, беше 17-годишно момче кога го следеше Исус итн.....да не ти набројувам, Давид, Јосиф и сите кој од кој помудар.......
ТЕ ПОБИВ!
Хаха...
Среќна си?
Наброја ДУРИ еден млад човек кој бил помудар од старците.
Браво.
Само комплетно ја промашуваш точката на побивање,бидејќи дискусијата воопшто не се врти околу тоа.
Хинт:Прочитај го насловот,не лажам:pos2:
И во другана тема ти кажав нема да се убедувам со тебе, ако бараш чудо нема да го добиеш, зашто ако бараш некое визуелно чудо ќе те разоцарам нема да го добиеш, зашто НЕ ВЕРУВАШ дека може да се случи....Бог бара само толку малку од нас ВЕРА, а ти не му го давач ни тоа а бараш чудо од НЕго, е па не може, МОЈОТ БОГ не функционира како келнер, на разгалените деца, со едно чудо хирови да им стои на располагање, дали татко ти ти прави чудо само зашто така му текнало?
Јас не верувам во Бог.
Јас не барам ништо.
Никакво визуелно,духовно или материјално чудо.
Не ми е потребно.
Ти го бараш сето тоа.
И замисли,слично како мене,не го добиваш и покрај целата вложена вера.
Можеби е потребно уште повеќе?
Хам...оди до крај,види шо ќе се случи.

ne e se mudro sto e staro ima luge sto ostarele vo teloto a u mozokot se tikvi zeleni, i nema po ruzno nesto da vidis ostaren covek a glup, znaci nisto ne naucil od zivotot.

ТЕ ПОБИВ!

Не да го поби, го проби дури.
Срам му е да се логира сега, од твоето побивање.
Па го пиша и со големи букви...
А, всушност требаше да биде пишано од негова страна, ама дечкото си е скромен, препушта на очигледноста, па сите увидуваме кој кого побил.
Зошто пишуваш, беше и напиша, како ти да си присустувала на настаните.

Не постои ни еден доказ.
Вашиот доказ се темели на сведоштвото на светите апостоли кои наводно биле очевидци на чудата на вашиот имагинарен спасител, па вам тоа ви е сервирано како сеопфатен и најконцизен аргумент, кој го превземате здраво за готово и без ни минимално рационално активирање на вашите мозоци.
Јас го ускладувам своето верување на оноа шо е очигледно и за кое имам барем материјални докази, а не врз основа на една догма и на едно купче листови полно со контрадикторности.
Знам дека Давид и Јосиф биле мудри, ама од фантазерски и од тенденциозно манипулативен аспект, ако ме разбираш шо сакам да кажам.

Уствари, шо пишувам ја, кога секако ќе ме побиеш.
Јас ве напуштам :kesa:

Не да го поби, го проби дури.
Срам му е да се логира сега, од твоето побивање.
Па го пиша и со големи букви...
А, всушност требаше да биде пишано од негова страна, ама дечкото си е скромен, препушта на очигледноста, па сите увидуваме кој кого побил.
Зошто пишуваш, беше и напиша, како ти да си присустувала на настаните.

Не постои ни еден доказ.
Вашиот доказ се темели на сведоштвото на светите апостоли кои наводно биле очевидци на чудата на вашиот имагинарен спасител, па вам тоа ви е сервирано како сеопфатен и најконцизен аргумент, кој го превземате здраво за готово и без ни минимално рационално активирање на вашите мозоци.
Јас го ускладувам своето верување на оноа шо е очигледно и за кое имам барем материјални докази, а не врз основа на една догма и на едно купче листови полно со контрадикторности.
Знам дека Давид и Јосиф биле мудри, ама од фантазерски и од тенденциозно манипулативен аспект, ако ме разбираш шо сакам да кажам.

Уствари, шо пишувам ја, кога секако ќе ме побиеш.
Јас ве напуштам :kesa:

Абе кој нема уши нема да слушне и кој нема очи нема да види итн.....бркајте работа, имате закоравени срца, кои само Бог може да ги омекне, и единственото оружје кое ви е на располагање ви е понижување, исмевање, напаѓање итн.....само се залажувате дека нема Бог зашто ви е страв и срам да се соочите со Него, ама вие си знаете.....нека ве просветли Бог.:helou:

„ЧОВЕКОТ нема ништо поголема способност да господари со својата судбина отколку едно обично животно“ „Човекот не е животно и затоа секогаш е господар над својата судбина“.[DOUBLEPOST=1397564435][/DOUBLEPOST]Во библиската книга Проповедник, Соломон понатаму напишал: „И видов под сонцето дека трката не ја добиваат брзите, ни битката силните, ниту лебот го имаат мудрите, ни богатството разборитите, ниту се во милост оние што имаат знаење“. Зошто? Тој објаснил: „Зашто, времето и непредвидените настани го снаоѓаат секого од нив“ (Проповедник 9:11).Наместо да рече дека сѐ во животот е во рацете на судбината, Соломон истакнал дека луѓето не можат точно да го предвидат исходот на секој потфат затоа што „времето и непредвидените настани го снаоѓаат секого“. Честопати нешто ќе му се случи некому само затоа што се нашол на вистинско место во вистинско време или, пак, на погрешно место во погрешно време.[DOUBLEPOST=1397564514][/DOUBLEPOST]Бог не ја одредил судбината на секој човек ниту исходот на секој настан, туку утврдил извесни начела што управуваат со човечките активности во склад со неговата намера. За луѓето да уживаат во резултатите од она што го прават, мора да сфатат каква намера има Бог и во кое време ќе ја исполни, и да дејствуваат во склад со тоа. Она што е одредено однапред и не се менува не е судбината на секој човек туку Божјата намера. Преку пророкот Исаија, Јехова рекол: „Мојата реч што излегува од мојата уста... нема да се врати кај мене без плод, туку ќе го направи она што го сакам и ќе го изврши она поради кое сум ја испратил“ (Исаија 55:11).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom