C#.NET

• Креатор на темата Креатор на темата back_rest
  • Време на започнување Време на започнување
Како да напраам String променлива со константен број на карактери. Во VB e Dim var as String *26 (за 26) . . а тука ?

Како да напраам String променлива со константен број на карактери. Во VB e Dim var as String *26 (за 26) . . а тука ?

Незнам дали добро те сватив, ама во C#.NET неможеш како во VB да мешаш променливи од типот string со променливи од типот int, char, double... Еве еден пример да речеме имаш 3 текст бокса и програмот да ги собете цифрите од првите 2 текст бокса и да го испечати збирот во третиот текст бокс...

Код:
private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            double br1;
            double br2;
            double br3;

br1 = double.Parse(textBox1.Text);
            br2 = double.Parse(textBox2.Text);

br3 = br2 + br1;

textBox3.Text = br3.ToString();
        }

Упс... ептен сум ја утнал работава :vozbud: еве ја причината, тогаш станав од спиење и... :jaj:

Ваљда автоматски ќе ми ги спои мислењава :/

Не е мешање на променливи туку променливата од типот стринг да може да “собере“ онолку карактери колку што ќе наведеш. Како да правиш низа од карактери, повќе од n-1 не можеш да внесеш.

не работи ни тоа ни тоа :)

Тоа моето знам дека не е тоа што ти треба. Кога станав од спиење видов си пишал, ти вратив и после кога се расонив ми текна дека ептен сум забргал со постот. Мене ми се виде дека сакаш да множиш :icon_lol:

Него... кога сме веќе кај C#.NET, ми текна едно прашање мене, прашањето е:

Имам MS Access база. Да речеме дека вака изгледа табелата на базата:
Код:
|Бомбони во кутија еден|Бомбони во кутија два|Бомбони во кутија три|
-----------------------------------------------------------------------
|            21           |        12               |          17         |
E сега како да направам внесените вредности да се додаваат на веќепостоечките ?
Пример ако внесам 5, 8, 9... на 21 да му се додаде 5, на 12 да ми се додаде 8 и на 17 да му се додаде 9 и на наредно стартување на програмот (или преглед на базата) да ги дава новите вредности ? :jaj:

Тоа моето знам дека не е тоа што ти треба. Кога станав од спиење видов си пишал, ти вратив и после кога се расонив ми текна дека ептен сум забргал со постот. Мене ми се виде дека сакаш да множиш :icon_lol:

Него... кога сме веќе кај C#.NET, ми текна едно прашање мене, прашањето е:

Имам MS Access база. Да речеме дека вака изгледа табелата на базата:
Код:
|Бомбони во кутија еден|Бомбони во кутија два|Бомбони во кутија три|
-----------------------------------------------------------------------
|            21           |        12               |          17         |
E сега како да направам внесените вредности да се додаваат на веќепостоечките ?
Пример ако внесам 5, 8, 9... на 21 да му се додаде 5, на 12 да ми се додаде 8 и на 17 да му се додаде 9 и на наредно стартување на програмот (или преглед на базата) да ги дава новите вредности ? :jaj:

Па прво ќе ги прочиташ вредностите од базата. Ќе ги собериш и новите вредности ќе ги запишиш во базата. :)

Па прво ќе ги прочиташ вредностите од базата. Ќе ги собериш и новите вредности ќе ги запишиш во базата. :)

Изгледа 13ти петок мене ми е среќен ден, ми тргна со базиве денес, уште да средам со "Search" пребарување низ базата и утре за Трифун весело ќе биде :icon_lol:

П.С. Благодарисимо за одговорот :smir:

Не е мешање на променливи туку променливата од типот стринг да може да “собере“ онолку карактери колку што ќе наведеш. Како да правиш низа од карактери, повќе од n-1 не можеш да внесеш.
не работи ни тоа ни тоа :)

Заборавив да ти ги кажам линковиве, претпоставувам дека ќе ти се најдат.. :)

http://www.developerfusion.com/tools/convert/vb-to-csharp/
http://converter.telerik.com/
http://www.dotnetspider.com/convert/vb-to-csharp.aspx

Нема слично ништо. Фала на помошта.

Проблем при енкодирање. Читам еден фајл, и во друг фајл ги запипувам аски кодовите на карактерите и фајлот зафаќа 380К (со другите енкодирања е повеќе), а со истата работа во ВБ6 фајлот зафаќа 180К ?

идеја

Нема слично ништо. Фала на помошта.

Проблем при енкодирање. Читам еден фајл, и во друг фајл ги запипувам аски кодовите на карактерите и фајлот зафаќа 380К (со другите енкодирања е повеќе), а со истата работа во ВБ6 фајлот зафаќа 180К ?

идеја

Различните енкодирања имаат различна големина на карактерите. Затоа тоа е така. VB6 користи plain old ASCII, .NET има на избор различни типови на енкодирање.

Различните енкодирања имаат различна големина на карактерите. Затоа тоа е така. VB6 користи plain old ASCII, .NET има на избор различни типови на енкодирање.

Средено експериментално :)

Кој е начинот за да се детектира промена на атрибут на некој објект ? Не да се проверува цело време, туку кога има промена да биде деткетирана. Како прекин нешто . . .
Или кои се клучни зборови ќе барам на гугл :kesa: :) не знам ни како да го наречам ова што го барам :)

Каде треба да направам објекти од класите за инстанцата за биде глобална променлива, да може да се користи од било која класа и било која форма ако има повеќе ?

Каде треба да направам објекти од класите за инстанцата за биде глобална променлива, да може да се користи од било која класа и било која форма ако има повеќе ?

Static класа и во неа статични објекти.

Има ли начин како глобална променлива ? имам веќе напишано код ќе треба да менувам и концепт и код (концептот е проблематичен). Друго овен Singleton ?

ОК. ќе средам тоа, само не знам оти не ми работи кодов:

Код:
private void Form1_FormClosing(object sender, FormClosingEventArgs e)
        {
            DialogResult dlg = MessageBox.Show("You want to close Form?", "Warning", MessageBoxButtons.YesNo);
            if (dlg == DialogResult.No)
                e.Cancel = true;
            else if (dlg == DialogResult.No)
                e.Cancel = false;
        }

правам нов проект и не сака да работи освен на тој што ми е симнат од нет. Не знам што пропуштам. Има копче Х за да се затвори формата, ќе притиснам и не се појавува messagebox не го повикува методот.

По обичај од кога ќе прашам ќе се снајдам ( не значи да не одговорите ) стана досадно само јас прашувам нешто.

П.С. требало да се овозможи во Propertis прозорчето. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom