- Член од
- 24 август 2007
- Мислења
- 761
- Поени од реакции
- 15
Како да напраам String променлива со константен број на карактери. Во VB e Dim var as String *26 (за 26) . . а тука ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Како да напраам String променлива со константен број на карактери. Во VB e Dim var as String *26 (за 26) . . а тука ?
private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
{
double br1;
double br2;
double br3;
br1 = double.Parse(textBox1.Text);
br2 = double.Parse(textBox2.Text);
br3 = br2 + br1;
textBox3.Text = br3.ToString();
}
|Бомбони во кутија еден|Бомбони во кутија два|Бомбони во кутија три|
-----------------------------------------------------------------------
| 21 | 12 | 17 |
Тоа моето знам дека не е тоа што ти треба. Кога станав од спиење видов си пишал, ти вратив и после кога се расонив ми текна дека ептен сум забргал со постот. Мене ми се виде дека сакаш да множиш
Него... кога сме веќе кај C#.NET, ми текна едно прашање мене, прашањето е:
Имам MS Access база. Да речеме дека вака изгледа табелата на базата:
E сега како да направам внесените вредности да се додаваат на веќепостоечките ?Код:|Бомбони во кутија еден|Бомбони во кутија два|Бомбони во кутија три| ----------------------------------------------------------------------- | 21 | 12 | 17 |
Пример ако внесам 5, 8, 9... на 21 да му се додаде 5, на 12 да ми се додаде 8 и на 17 да му се додаде 9 и на наредно стартување на програмот (или преглед на базата) да ги дава новите вредности ? :jaj:
Па прво ќе ги прочиташ вредностите од базата. Ќе ги собериш и новите вредности ќе ги запишиш во базата.![]()
Не е мешање на променливи туку променливата од типот стринг да може да “собере“ онолку карактери колку што ќе наведеш. Како да правиш низа од карактери, повќе од n-1 не можеш да внесеш.
не работи ни тоа ни тоа![]()
Нема слично ништо. Фала на помошта.
Проблем при енкодирање. Читам еден фајл, и во друг фајл ги запипувам аски кодовите на карактерите и фајлот зафаќа 380К (со другите енкодирања е повеќе), а со истата работа во ВБ6 фајлот зафаќа 180К ?
идеја
Различните енкодирања имаат различна големина на карактерите. Затоа тоа е така. VB6 користи plain old ASCII, .NET има на избор различни типови на енкодирање.
Каде треба да направам објекти од класите за инстанцата за биде глобална променлива, да може да се користи од било која класа и било која форма ако има повеќе ?
private void Form1_FormClosing(object sender, FormClosingEventArgs e)
{
DialogResult dlg = MessageBox.Show("You want to close Form?", "Warning", MessageBoxButtons.YesNo);
if (dlg == DialogResult.No)
e.Cancel = true;
else if (dlg == DialogResult.No)
e.Cancel = false;
}