Русија или ЕУ? Кој е поповолен за македонската економија?

• Креатор на темата Креатор на темата Hooligan
  • Време на започнување Време на започнување

Кој би бил поповолен економски партнер на Македонија

• Русија

Гласови: 22 61,1%
  • Европска Унија

Гласови: 14 38,9%

• Вкупно гласачи
    36
  • Гласањето е завршено на .

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.359
Поени од реакции
701
Дали Русија или Еу е поповолен економски партнер за Македонија?
Дали треба да се приближиме со русија за евентуално во иднина да бидеме вметнати во некој нивен план за гасовои или нафтовод..или треба целосно да се насочиме кон ЕУ и да ја игнорираме Русија со цел да остваруваме поголема трговска размена со ЕУ земјите?
ИЛИ ПАК трета варијанта..да кокетираме и со едните и со другите?

Najdobro e so dvete ama znaem deka na dve stolici ne mozes dolgo da sedis, zatoa podobro so rusite bidejki tie se daleku pomokni od EU.

Доколкото знам основните т'рговски партньори на Македонија са Германија, Г'рција, С'рбија, Словенија, Б'лгарија и Италија при вноса и С'рбија, Г'рција, Германија и Италија в износа. Очевидно е че вр'зките на страната са основно с'с страни от ЕУ.
Не виждам причини това да се променја. Нјама лошо страната да пусне тр'ба, но за к'де и и зашто - на това трјабва да се отговори. Освен това икономическото обв'рзване с руснаците винаги е обв'рзано с'с засилване на политическото влијание и упражнјаване на натиск за постигане на интереси им.

Доколкото знам основните т'рговски партньори на Македонија са Германија, Г'рција, С'рбија, Словенија, Б'лгарија и Италија при вноса и С'рбија, Г'рција, Германија и Италија в износа. Очевидно е че вр'зките на страната са основно с'с страни от ЕУ.
Не виждам причини това да се променја. Нјама лошо страната да пусне тр'ба, но за к'де и и зашто - на това трјабва да се отговори. Освен това икономическото обв'рзване с руснаците винаги е обв'рзано с'с засилване на политическото влијание и упражнјаване на натиск за постигане на интереси им.
кога се вратил Путин од последната посета во бугарија , викаат имал најпразни муда во целиот живот .Дали е вистина или чаршиски моабети не се знае .Абе закон сте комшии :pusk:

А случајно да си чул на чаршијата как Тадич се зав'рна от Москва?
Отсега да ти кажа - ти за икономическите вр'зки на Б'лгарија не бери грижа. Темата е за тези на Македонија.

Нешто со едните, нешто со другите.
Не знам зошто некои Русија се уште ја гледаат како СССР, тоа е завршена приказна, нема идеолошки разлики, сега борбата не е идеолошка, за економска превласт е.

А случајно да си чул на чаршијата как Тадич се зав'рна от Москва?
Отсега да ти кажа - ти за икономическите вр'зки на Б'лгарија не бери грижа. Темата е за тези на Македонија.
Немате големи разлики со србите во муцките кога е русија во прашање , убаво си кажа темата е за Македонија од татарски совети преку стапов , гитла од темата остави не ние Македонците да си кажеме , бугарска вегета многу на сол удира :nenene:

Пропуснах - да не би в'в форума да има вече и татари? Заштото знам за македонци, албанци, б'лгари и с'рби, ама за татари не знаех.
Дечко, аз никога не се изказвам за този или онзи македонски политичар - то си е ваша работа. В с'штото време тук редовно се коментират б'лгарските политичари. Така че не ме поучавај!!!
А и така зададен, в'проса нјама как да не засјага и Б'лгарија - все пак ние сме страна от ЕУ и един от големите т'рговски партньори на Македонија.

Пропуснах - да не би в'в форума да има вече и татари? Заштото знам за македонци, албанци, б'лгари и с'рби, ама за татари не знаех.
Дечко, аз никога не се изказвам за този или онзи македонски политичар - то си е ваша работа. В с'штото време тук редовно се коментират б'лгарските политичари. Така че не ме поучавај!!!
А и така зададен, в'проса нјама как да не засјага и Б'лгарија - все пак ние сме страна от ЕУ и един от големите т'рговски партньори на Македонија.
вие сте постраната страна на ЕУ , по тоа како влеговте таму , не ми глуми Фуере на темава , за мене партнери измегу БГ и РМ може да бидат Азис и Боки 13 , и тоа под услов Боки да е машкото :baeh: А многу сум почестен од бугарските политичари што се коментираат овде :drk:. За татари дека сте како сте влегле во ЕУ без огледало не ми е јасно :nesvest:

Дефинитвно Русија... ние сите знаеме дека народот не живее нај нај... но како што ни е на сите општо познато Русија ептен зајакнува економски ... барем јас така мислам ! и би било добро да сме таму ! И + ние сме од иста вера христијани православни... Без навреда тие што не се ! Позз на сите

Ок Супер е тоа што Русија се препознава како поидеален партнер на Македонија за економска соработка,но драги пријатели да ви кажам право ме плаши што ке биде со нашите односи со Америте -т.е. дали мислите дека јенките ке се дистанцираат од нас ако ние на пример им го свртиме грбот на Еу и се прорентираме кон Русија како главен наш трговски партнер....
но можеби тука има и нешто добро...Јенките сигурно не се будали,т.е. мислам дека нивното “пријателство“ со Русија значително ке се прошири во Економска смисла,па можно е ние да немаме никанви забелешки..односно од страна на Америте да бидеме охрабрени да соработуваме со САД ама од страна на Еу да имаме помал број на инверстиции....
Да во кажам искрено ич не ми изгледа лоша ситуацијава ако биде вака,ама сепак, скептик сум колку нашиве политичари сакаат да го сменат курсот за Еу.......

So Rusija, dosta beshe ligavanje so zapadot a nisto ne dobivme od toa.

Наj-добрите ви партньори са ЕУ, Русиjа и САД :helou:. Продаваjте на всички тjах и нема проблеми. Разбира се, и арабските страни са добри партньори. Абе накратко казано - всички са добри, стига да си плаштат :wink:. И както казва Мечо Пух - "Колкото повеке, толкова повеке"

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom